Een wijnfan in Edinburgh: vijf tips

Het jaarlijkse vriendenuitje bracht ons dit jaar in Edinburgh, Schotland. Waar we vorig jaar nog vinho verdes klapten in de Alentejo (Portugal), nipten we dit jaar aan de whisky! Traditiegetrouw had de reisleiding de bestemming tot het laatste moment geheim weten te houden. Alhoewel, toen de profielfoto van onze gezamenlijke app groep veranderde naar een Schotse Hooglander lag het er toch wel dik bovenop…

Het vriendengroepje bestaat uit Jeroen, Hanneke, Niek (ingevlogen vanuit Hamburg), Jorien, Christien, Hanneke, Peter en ik. We kennen elkaar al eeuwen en trekken er jaarlijks op uit – van Vilnius tot Sneek. Zonder aanhang, want dan krijg je groepjes en daar beginnen we niet aan.

Ook zin om naar Edinburgh? Wij hebben vast een promotiefilmpje gemaakt 😉
Gefilmd & gemonteerd door onze cameravrouw Christien!

#1 Ga naar een pub

Duh, de pubs! Wij waren er een weekend – van vrijdag tot maandag – en elke dag was er wel ergens live muziek. Van een écht leuke band tot een enkeling die zo vals als een kraai zong. Het is de sfeer die telt. Lekker aan de IPAs of as the locals do aan de lager. Ik moet wel zeggen, als je eenmaal gewend bent aan de speciaal biertjes, dan is zo’n lager toch een beetje nietszeggend.

Je vindt in ieder geval heel veel pubs in de Old Town. Op zondag liepen we een steegje in waar Celtic – Rangers op groot scherm speelde. De supporters van beide kampen keken gezamenlijk tv. Precies tussen in was er een bankje vrij. Score, daar passen wij bij. Gezellig!

#2 Drink whisky

Je kan natuurlijk niet naar Edinburgh gaan zonder de Schotse whisky te hebben geproefd. In de Whisky Experience, een overigens hartstikke authentieke ervaring (…), leren we de verschillende smaken kennen. Lowlands kenmerkt zich door tonen van citrus. Wat frisser, dus een goede om mee te beginnen. Highlands gaat de kant op van vanille, terwijl Speyside whisky het meest doet denken aan banaan. Islay whisky is de rokerige soort – not my cup of tea. Mijn favoriet is de Highlands whisky, bijvoorbeeld de Dalwhinnie.

De whisky experience is wel een beetje doorgeslagen in de commercie, dus je kunt er evengoed voor kiezen om wat whisky’s te proeven in één van de talloze pubs in de stad.

#3 Boek een bike tour

Op de laatste dag staat er een bike tour op het programma. Compleet met gids en helmpjes. We beginnen in de buitenwijk Leith, een – zo werd ons verteld – opkomende wijk met veel barretjes en koffietentjes. Edinburgh is verdeeld in Old en New Town. Echt new is de New Town overigens niet meer: ze begonnen met bouwen in 1800. Maar goed, de Old Town kenmerkt zich daarentegen door de Middeleeuwse huisjes en natuurlijk Edinburgh Castle op Castle Rock, dus het verschil merk je wel degelijk. The Old Town gaf mij een Game of Thrones gevoel.

In Old Town raakte het zo vol en vies dat ze besloten een nieuwe wijk aan te leggen. Door de vele hoogbouw in Old Town (voordat ze New Town aanlegden, volgden de Schotten het principe van stapelen) is het niveau van de straten meermaals veranderd. Hierdoor is er een hele ondergrondse stad te bezichtigen, waarvan ze zeggen dat het er nog steeds spookt. Je kunt het bezichtigen, maar wij waren te bang ;-).

In de 30 kilometer lange tocht hebben we alle sights gezien: Edinburgh Castle, Arthur’s Seat en The National Monument. Dat laatste is een kopie van het Atheense Parthenon. Omdat het sinds 1820 nooit afgemaakt is, noemen de locals het ook wel Edinburgh’s Disgrace. We gaan nog een stukje door de heuvels net buiten de stad en tikken we de zee aan, waar we een bakje pleur nuttigen aan het strand.

#4 Eet Shepherd’s Pie, Fish & Chips & drink wijn

Voldaan na een fietstochtje zakken we neer in The King’s Ward, een pub in Leith. Zonder naar de kaart te hoeven kijken, bestellen we fish & chips for everybody en een fles pinot grigio. Met de wijn zit het goed in Edinburgh. Elke pub heeft een vrij uitgebreide wijnkaart, valt me op. De wijnen zijn onderverdeeld in classics en adventurous en komen uit alle hoeken van de wereld. Zo hadden we een Barbera d’Asti van La Meridiana, een Washington blend ‘Hot to Trot’ en een Provençaalse rosé. Dikke score.

Eerder bij The Doric – een pub in het centrum – pakten we ook traditioneel uit: Shepherd’s Pie, een overschotel van lamsvlees en aardappelpuree. Aanrader!

En ook in New Town bij – oké, het is een keten – All Bar One op George Street hebben we heerlijk geluncht. Alle drie aanraders.

#5 Maak een foto in traditioneel kledij

Een bezoek aan Schotland is niet compleet zonder een foto in traditionele kledij. Deze foto spreekt boekdelen :D. Dit kun je doen bij The Weaving Mill (naast Edinburgh Castle).

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.