Het is volop zomer dus leek het ons hoog tijd om op zoek te gaan naar de laatste trends op het gebied van drank. Wat drinken we deze zomer? Wat is hip, hot en happening? Komt gin weer terug, of is het nooit weggeweest? Gaan we massaal aan de Jillz of wordt het toch vermout? We zochten het voor je uit en hieronder lees je onze bevindingen.
Geen zin om te lezen? Luister dan onze podcast.
TioMojito
Onze motto is natuurlijk #makesherrygreatagain. Voor wie een pure fino nog niet aandurft, kan eens een tiomojito proberen. Een verfrissende cocktail en ook nog eens laag in alcohol. Plus: makkelijk om te maken. Men neme: één shot Tio Pepe, munt, ijs en afmaken met San Pellegrino Limonata. Voor de calorieën kan je ook kiezen voor bruiswater. Low alcohol full flavour!
Dank aan TOT PR voor dit goede idee.
Tio Pepe haal je bij Gall.nl
Spier 5.5%
Wijnen met minder alcohol worden steeds beter. Sommige missen wat dikte maar geef het nog een paar jaar en dan weten we niet beter. Er wordt nu al volop geëxperimenteerd met gisten die de wijn wel uit laten gisten maar het alcoholpercentage (relatief) laag houden. De wijnen van Spier zijn niet alcoholvrij, maar hebben een alcoholpercentage van 5,5%. Juist door het lagere percentage heb je net iets meer body dan een 0% wijn. Ook leuk: deze chenin heeft echt de kenmerken van een cheninc blanc met aroma’s van appel en kweepeer. De shiraz is kruidig, iets van rubber en mist misschien iets body maar zeker niet gek. Niet alcoholvrij wel alcoholarm. En 50% minder calorieën en alcohol dan normale wijn.
Verkrijgbaar via Vinites.
Cider
Lokaal, maar ook nog eens origineel. Waar cider in het buitenland inmiddels niet meer weg te denken is uit het drinklandschap, is het in Nederland nog steeds niet bijster populair. Misschien komt het door de Strongbow en de Jillz, die ooit hun intrede maken. Wij waren geen fan. Maar wél van de ciders van Stevez. Hij maakt een van de mooiste perenciders die ik heb geproefd (hij heeft niet voor niets internationaal prijzen gewonnen). Laag in alcohol (5,5%), fris en alles voor de perfecte warme zomerdag.
Deze perencider is er ook in alcoholvrije variant, iets zoeter, maar nog steeds een fijne frisheid.
Verkrijgbaar via Stevez.
Sparkling Tea
De nieuwste editie in de lijn van het Betuws Wijndomein. Na het succes van hun Betuwse Bruis (druivensap met koolzuur) en de stijgende vraag hiernaar moest er gezocht worden naar een alternatief. Hiermee ontstond de eerste succesvolle bubbel: de HopHout Thee. In navolging van het succes van deze thee is de VeldFlora ontstaan gemaakt van korenbloem, goudsbloem, zonnebloem, rozenbottel, druif en framboos. Dé ideale alcoholvrije bubbel met een fijne roze gloed in het glas. Gelaagde smaken juist door de complexiteit van de mix. Één van de beste alcoholvrije bubbels van Nederland.
We hebben in deze categorie nog een aanrader: de Weisser Tee-Vanille-Quitte Organic van Nahmen met in de neus rijpe appel en vanille.
Verkrijgbaar bij: Amavine & Betuwswijndomein
Sake
Yuzu is een authentieke Japanse citrusvrucht met smaken die doen denken aan mandarijn en kumquats. Het wordt ook gebruikt in sake. Sake is een authentieke Japanse drank op basis van rijst. Het yuzu-sap wordt er dan aan toegevoegd. Door zijn lage alcoholpercentage is hij ideaal om ook mee te mixen, met name ook door de van nature aanwezige zuren van de yuzu-vrucht, maar ook geweldig te combineren bij frisse citrusdesserts. Sake is inmiddels steeds meer aan een opmars bezig, en ons ‘Europese smaakpallet’ staat hier steeds meer voor open. Deze Yuzu Sake van Heiwa is er trouwens ook in een mandarijn-variant met iets meer bitters. Wij proefden de ultra verfrissende mousserende Yuzu Sake, de Yuzu Highball. Nadien dronk hem tijdens de podcast helemaal leeg zo lekker vond ze het. Dit gaat perfect bij desserts met citrus, of iets met witte chocolade en mandarijn of yuzu.
Verkrijgbaar via Vinites.
Port & Tonic
Een trend die begon in de Douro-streek zelf en inmiddels is overgewaaid naar Engeland en nu is ook Nederland aan de beurt. Het speelt in op de Gin & Tonic trend, maar we ruilen de gin in voor port – wit of rood. Graham’s heeft er zelfs een speciale – met in het oog springende flessen – lijn voor gemaakt. De witte port is een blend van de frisse malvasia fina en de aromatische moscatel galego, wat een ideale port geeft om te blenden.
De eerste keer dat ik deze port puur proefde had ik bijna het idee dat er iets aan toegevoegd was zo aromatisch en smaakvol. Maar niks is minder waar. Nadien had deze trend al eerder in de smiezen, tijdens haar reisje naar de Douro-streek.
Ook lekker met rode port. Inspiratie opdoen? Check dan hier een aantal gave recepturen.
Verkrijgbaar via Grahams Shop.
Ingeblikt?!
Wijn in blik is met een opmars bezig. Het is handig voor in het park, koelt snel en is een stuk duurzamer dan glazen flessen. Is het ook lekker is de vraag? Mijn eerste kennismaking was Vinho Verde uit blik op de Azoren. Dit was niet geweldig, maar we geven het een nieuwe kans. Net als de laag alcoholische wijnen van Spier zijn we ook fan van de ingeblikte wijnen van het huis. De sauvignon blanc is zo groen als gras, zuiver en fris. De rosé heerlijk zomers en de merlot zoals je merlot verwacht. Niet complex, maar gewoon prima. Let er wel op dat je deze blikjes niet de hele zomer laat liggen, dit is de categorie “drink now and not intended for aging”.
Oranje boven
Oranje wijn wordt steeds populairder. In Californie willen ze niets anders meer en gaan de oranjewijnen als zoete broodjes over de toonbank. Gelukkig zoeken we het voor deze dikke tip een stuk dichter bij huis, namelijk in Sint-Michelsgestel. Hier is Wijngoed Wolf gevestigd. Deze oranjewijn, Oranje Boven genaamd, is gemaakt van de moderne druivenrassen souvignier gris, solaris en johanitter. Een prachtige oranje gloed in je glas, aangename bitters en niet te veel extractie. Gekonfijt citrusfruit met iets van sinaasappelschil, mandarijn en wat kruidigheid in de afdronk. Hier kom je de zomer wel mee door. Combineer het bij een ceviche van zeebaars met grapefruit en granaatappel pitjes, geloof mij je wil niet meer terug.
Verkrijgbaar bij: Bob Wijn & De Vindict winkel (locatie Elandsgracht)
Petwat?
Pet Nat, ofwel pétillant naturel, is steeds populairder en staat bij steeds meer restaurants en hippe wijnbars te pronken op de kaart. We proefden voor de verandering eens een PetNat die niet gemaakt was van druiven, maar van bloemen. De Bulle de Flore uit de Jura, dit zijn letterlijk bloemen in je glas en een aangenaam groen kruidig randje verkrijgbaar in de winkel van Libre in Utrecht. Maar ook de Pet Nat van Domaine de la Taille aux Loups ‘Jacky Blot’ is fenomenaal. Super strak, fris en loepzuiver. Het leuke is dat Zeró hierin staat voor zéro chaptalisation, zéro liqueur de tirage en zéro liqueur d’expédition. Kortom, veel puurder dan dit krijg je het niet. Echt een natuurlijke bubbel.
Zo goed dat je de alcohol niet mist
Lyre’s is steengoed. Ik gaf Nadien de Visser, de grootste fan van alcohol, dit te drinken zonder te zeggen wat het was. Ze had géén idee dat hier geen alcohol in zit. Dan heb je wat mij betreft echt gewonnen. We proefden de pre-mix American Malt & Cola die de absolute winnaar was, maar ook de pre-mix Dark ’n Spicy was een schot in de roos. Toch je alcoholvrije drankje pimpen? Wij deden dit voor de podcast met de Rum van Don Papa. Dubbel resultaat!
Save the planet
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Hoe dragen we ons steentje bij aan de wereld? HEMA lanceerde als een van de eerste in Nederland een voor 94% recyclebare duurzame kartonnen fles met lang niet zo’n gekke wijn erin. De wijnen zijn verkrijgbaar in een witte en een rosé variant. Ook een leuke, nieuwe toevoeging zijn de kleurrijke wijnen van Couleur de Maris helemaal inclusief en in het thema van pride. Toch fijn als zo’n iconisch bedrijf als de HEMA zo vooruitstrevend is.
Urban Winery
Bij Chateau Amsterdam doen ze alles net even anders. De druiven komen uit heel Europa, de blends die ze maken zijn gewaagd, en met het zomerse drankje Piqeutte lappen ze letterlijk de Europese regels aan hun laars, omdat dit volgens Europese regelgeving niet is toegestaan. Piquette is namelijk een rest product van de overblijfselen van wijn. Chateau Amsterdam geeft ze een nieuwe bestemming. Wat ons betreft duurzaam, smaakvol, bruisend en licht in de alcohol. Meer weten over Chateau Amsterdam, luister dan hier onze podcast.
Dorst gekregen? Drink en luister dan naar onze podcast waarin we alle trends nog eens haarfijn uitleggen, live proeven en zelf vooral weer heel veel plezier beleven.
Happy summer!
Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.
Tamara
Het ziet er zo mooi en aantrekkelijk uit.
Nadien de Visser
Dank je! Ga je een van deze zomertrends proberen?