Le Club des Vins

Waarom je gewurztraminer moet proberen

De eerste keer dat ik een gewurztraminer proefde, kan ik me nog goed herinneren. Dat was in Aix-en-Provence een jaar of vijf geleden tijdens een proeverij georganiseerd door Wines in Provence. Het was anders dan alle wijnen die ik had geproefd. Nu was mijn wijnspectrum nog niet zo breed, maar de gewurztraminer was serieus something else

Zoet maar toch ook niet

De wijnen gemaakt van deze druif zijn aromatisch, maar dan ook écht aromatisch. Geuren van rijp fruit en bloemen vliegen je glas uit. Alsof er een vrouw met (te) veel parfum voorbij loopt. Om specifieker te zijn: lychees en rozenblaadjes – dat zijn de geuren die je als eerste tegenkomt bij gewurztraminer. Door die aroma’s denk je al snel dat het een zoete wijn is. But no. Althans, dat kan wel, maar hoeft niet. Er wordt ook droge gewurztraminer gemaakt, maar door de zoetige aroma’s en de lage zuurgraad ervaar je het wel vaak zoeter dan het is.

© Winefolly

Leuk is dat Jancis Robinson, een bekende Britse wijnexpert, stelt dat de gewurztraminer de strijd aan gaat met sauvignon blanc, als het gaat om beginnende wijnkenners (zie dit artikel). De wijnen van beide druiven zijn in staat je om ver te blazen met hun onvergetelijke geur. Dan denk ik weer terug aan vijf jaar geleden, toen ik voor het eerst gewurz proefde. De herinnering blijft.

Witte wijn, roze druif

Niet alleen de geur zet je op het verkeerde been, ook de kleur van de druif brengt je in verwarring. Ik was een afbeelding aan het zoeken en ik kwam alleen maar lichtroze druiven tegen. Nu weet ik wel dat alle druivensap blank is, dus je ook van rood / blauwe druiven witte wijn kan maken, maar dat de gewurz zo’n donkere kleur had, wist ik niet. Hoe dan ook, dat verklaart ook die diepe, goudgele, soms koperachtige kleur van de wijn.

Waar komt ‘ie vandaan?

Gewurz rijpt snel en gedijt daarom het best in koele klimaten. Het is één van de vier edele druivenrassen uit de Elzas samen met riesling, pinot gris en muscat. De beste komen van de wijngaarden met een Grand Cru status. Als je eens een keer all-in gaat, koop dan ook een stukje munster-kaas. Een hemelse combinatie.

De dessertwijnen in de Elzas worden gemaakt in twee stijlen:

  • Vendange Tardives betekent letterlijk ‘late oogst’. De druiven worden later dan normaal geplukt en zijn dus super rijp (en soms aangetast met botrytis).
  • Selection de Grains Nobles betekent letterlijk ‘selectie van edele druiven’. Deze wijn wordt uitsluitend gemaakt van druiven die aangetast zijn met botrytis. Dat levert verrukkelijke, maar ook kostbare dessertwijnen op. Je moet je voorstellen dat de druiven hand geplukt én hand gesorteerd worden. Alleen de aangetaste, beste druiven gaan door naar de persing. Jancis Robinson noemt dit de meest aromatische wijn ter wereld.

Naast de Elzas vind je gewurztraminer ook in Duitsland, Alto-Adige in Noord-Italie en Somontano in Noord-Spanje.

Gewurz & eten

Het is geen wijn die je zo naar binnen gooit. Alsof de wijn je dwingt na te denken over alle geuren en smaken. Dat maakt het ook zo’n goede eetwijn. Het vormt een goede combinatie met de Marrokkaanse keuken, bijvoorbeeld couscous met noten, gedroogd fruit en raz el hanous kruiden. Gerechten uit de Vietnamese keuken gaan ook lekker met gewurz. Denk aan verse springrolls, groene curry en gerechten met gember.

Santé!


Bronnen:

Foto – Serious Eats
Gewurztraminer – Jancis Robinson
Dry gewurztraminer the first wine of spring – Winefolly
Four reasons to give gewurztraminer a chance – Winefolly

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close