Vinhão is de rode duivel van de Vinho Verde

Vinhão is de rode duivel van de Vinho Verde

‘WTF’ schreeuwen we allebei bij het eerste slokje Vinhão. Ik ben bij Chantal in Portugal en we hebben zojuist een rode vinho verde gekocht. Wat is deze?

Wat is het eerste wat je te binnen schiet als je vinho verde ziet? Portugese wijn. Licht. Verfrissend. Fruitig. Hoge zuren. Meestal wit, maar er wordt ook wat rosé en rode wijn gemaakt. Die moeten dan ook wel in dat straatje passen toch. In mijn gedachten nipte ik aan een frisse rode wijn die het, lichtjes gekoeld, perfect doet als vier uurtje.

Niets was minder waar. Vinhão is de blauwe druif van de vinho verde en staat bekend (berucht?) om diep, donkerrode kleur, scherpe zuren, ‘je mond trekt er van samen’-droge smaak. Anders dan de meeste blauwe druiven, waar de kleur voornamelijk uit de schilletjes wordt verkregen, is bij de Vinhão ook het vruchtvlees rood. Hierdoor krijgt het een diepe kleur, die aan je glas blijft vast plakken. Stevigheid is hier duidelijk het toverwoord.

Vinhao

Het blijkt dus niet de beste keus als vier uurtje. Zoveel zuur, zoveel tannine. Die zuren staan me tegen, daar moet iets te eten tegenover staan. Het is too much. In de neus domineren aardse tonen (aarde, leer, pure chocolade) die her en der worden bij gestaan door donker fruit (bramen, zwarte bessen) en iets vegetaals.

Misschien dat de zuren op de een of andere manier getemd kunnen worden. Lokaal wordt het namelijk wel gedronken. Op verschillende fora lees ik dat gegrilde sardines een ‘match made in heaven’ kan zijn met rode vinho verde. Misschien toch nog een keertje proberen.

Aangezien wij toch snakken naar dat vieruurtje, besluit ik er een sangria van te maken. We zijn tenslotte in Portugal. Een sinaasappel uit de tuin, een half kaneelstokje – in mijn ooghoek zie ik nog een aangebroken meloen liggen – en een scheutje sprite erbij. Proost!

Vinhao

Het blijkt dat veel Portugezen de rode Vinho Verde mixen met spa rood. Snap ik. Pas veel later ontdek ik een ander interessant detail. De rode Vinho Verde is een van de weinige rode wijnen die géén malolactische gisting ondergaat. Vandaar dat vegetale toontje én die ENORME ZUREN.  

Weer wat geleerd. Joe!  

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.