Van wijn tot whisky vat

Wijnvaten zijn duur, maar zijn tegelijkertijd een goede investering voor de wijnmaker. Er komt namelijk een hoge vraag vanuit Schotland. Sherry vaten zijn het meest in trek bij whisky producenten, maar ook worden er vaak port of Sauternes vaten gebruikt om whisky in te laten rijpen.

Na een jaar of 3 heeft een vat zijn werking verloren. De hout aroma’s worden niet meer doorgegeven aan de wijn (meer weten over welke aroma’s?). Het zorgt alleen nog voor micro-oxidatie. Het ligt aan de smaak en traditie van de wijnmaker wat hij er mee doet. Sommige wijnmakers voeden hun wijn op in deels nieuw en deels gebruikte vaten.

Sauternes

Glenmorangie Nectar – € 56,99 bij Gall & Gall

Een whisky die gerijpt is op Sauternes vaten. Sauternes is een dorpje in Bordeaux, wat wereldberoemd is om haar dessertwijnen. Kenmerkend voor deze wijnen is de honing en gedroogd fruit in geur en smaak. Je kunt je dus misschien wel voorstellen dat de Sauternes vaten de Whisky een zachte, boterige structuur geven met fruitige aroma’s.

Sherry

Auchentoshan Three Wood Single Malt – € 45,49 bij Albert Heijn / Gall & Gall

Deze whisky rijpt op drie soorten hout: Amerikaanse Bourbonvaten, Spaanse Oloroso sherryvaten en Spaanse Pedro Ximinez sherryvaten. De Oloroso sherry is het meest gewild in whisky land. Whisky’s die in een Oloroso sherryvat worden gerijpt, kun je herkennen aan de gedroogd fruit en noot aroma’s, zoals vijgen en rozijnen. Ze zijn wat vetter en zachter dan andere whisky’s.

Port

Talisker Port Ruighe – € 41,95 bij Albert Heijn / Gall & Gall

Deze whisky van Talisker is gerijpt op vaten waar eerst ruby port in heeft gezeten. In tegenstelling tot tawny port rijpt ruby port maar kort in eikenhouten vaten. Port vaten laten een duidelijke indruk achter op de whisky. De kleur kan veranderen – het wordt iets donkerder. De aroma’s van port, zoals rood fruit en vanille, zijn waarneembaar. Al bij al geeft het whisky een zoetig karakter mee. ALERT: Op het moment van schrijven is deze whisky in de bonus. Concreet betekent dat 5 euro goedkoper ;) Score!


Ben je een uber whisky fan? Dan MOET je een bezoekje brengen aan WhiskyBase in Rotterdam.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.