Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingOp een doodgewone maandagmiddag staan wij, Hanneke en ik, Champagne te proeven in het Amstel Hotel. Beter kan de week niet beginnen. Je maakt het immers niet elke dag mee dat je je Champagnesmaak ten volle kan ontdekken. Bij Taittinger krijgen we de full package. We gaan van een brut tot een sec!
Champagnehuis Taittinger
Het beroemde Champagnehuis Taittinger is opgericht in Reims en wordt vandaag de dag bestuurd door familie Taittinger. Dat is lange tijd anders geweest, maar sinds 2006 weer in handen van Monsieur Taittinger. In 2014 verkochten ze bijna 6 miljoen flessen Champagne. De helft van de druiven komt van eigen wijngaarden, de andere worden opgekocht bij gecontracteerde boeren, zoals dat gaat in Champagne. Anders is dat bij bijvoorbeeld Moet & Chandon, die zo’n 75% moeten opkopen – al produceren zij ook iets meer: 26 miljoen flessen.
Aan de slag! We gaan van een brut tot een sec. Voor de beginnende drinker: dat slaat op de zoetheid van de Champagne en loopt van zéro dosage tot doux.
- Zéro Dosage (0 gram toegevoegde suiker)
- Extra Brut
- Brut
- Extra Dry
- Sec
- Demi-Sec
- Doux (meer dan 50 gram suiker)
Brut, rosé en prélude
We starten met een frisse Brut, de huischampagne van Taittinger. Fris, elegant en vol citrustonen, heb ik opgeschreven in mijn notitieboekje. We volgen met de Taittinger Rosé, die gemaakt is van 30% chardonnay en 30% pinot noir. Mijn glas ruikt naar frambozen en aardbeien. Een treetje hoger treffen we de Prélude – een Champagne die iets langer rijpt en is gemaakt van de beste druiven afkomstig van de grand cru wijngaarden. ‘Geuren van bloemen en witte perzik’.
Vintage met kreeft
Ben je nog mee? We gaan nu verder (of eigenlijk terug in de tijd) naar de vintage en proeven een Taittinger Vintage 2008. Prachtige wijn en niet in de laatste plaats omdat 2008 een heel goed Champagne jaar was. Mijn favoriete Champagne geuren van brioche en toast zijn volop aanwezig. Ik doe even mijn ogen dicht en prent dit geluksmomentje in mijn hoofd. Oké, nu wordt het wel heel decadent, maar ik sta in het Amstel hotel, dus dan mag het: kreeft! Dat moet een fantastische combinatie zijn met deze Champagne.
Single vineyard Champagne
Denk je dat je alles gehad hebt, is er ook nog Champagne van één enkele wijngaard! Wow, smaakexplosie. De Taittinger Champagne ‘Les Folies des Marquetterie‘ is gemaakt van de druiven uitsluitend afkomstig van de Folies wijngaard. De eerste gisting vindt gedeeltelijk plaats in grote eikenvaten, wat weer een ander smaakpalet oplevert. We ontdekken, naast de bekende geuren van brioche, hier ook vanille en abrikozen. Mmmm…..
Signature Champagne
Dan biedt Taittinger nog twee signature Champagnes aan. De Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2005 en een Comtes de Champagne Rosé 2006. Van de eerste vallen we steil achterover: wat een smaak en verfijning. Bloemige slash citrusgeur en in de mond nog meer citrus (limoen-ish en grapefruit, vind ik) .
IJverig schrijven we mee met wat ons allemaal verteld wordt. Voor de Blanc de Blancs worden alleen de allerbeste Chardonnay druiven voor gebruikt. Een klein gedeelte (5%) van de wijn wordt gelagerd in eikenvaten. Eenderde van de vaten wordt jaarlijks vernieuwd, zodat de karakteristieke eigenschappen van het hout terug te vinden zijn in de Champagne. Kostbaar en fascinerend. Soms sta ik met open mond te luisteren. Schitterend verhaal. Wat me doet denken aan de documentaire ‘A Year in Champagne’ te vinden op Netflix. Leuk met een glas bubbels op een druilerige zondag.
Ook de rosé mag er wezen. Waar je bij de random rosé Champagne soms nog het idee hebt dat je een net-niet rijpe aardbei in je glas hebt, praten we hier over écht gerijpt fruit: wilde aardbeiden en frambozen, maar ook kersen en zwarte bessen. Sappig en vol van smaak met een afdronk die blijft duren. Yum.
Champagne all night long
Tenslotte biedt Taittinger nog twee Champagnes aan die je kunt blijven drinken: Nocturne Sec en Nocturne Sec Rosé. Nu kan ik dat volgens mij toch wel, maar goed. Iets zoeter dan haar voorgangers (17.5 gr/l tegenover 9 gr/l). Nog steeds goed in balans met de aanwezige zuren. Niet zo mierzoet als een demi-sec, maar vriendelijk.