Favoriete wijnboeken van Le Club

Favoriete wijnboeken van Le Club

Mijn wijnverhaal begon ooit in Aix-en-Provence, waar ik omvergeblazen werd door een simpel glaasje rosé in de brandende zon. Oké, de hele setting zat goed in elkaar, maar die rosé overrompelde me ook en ik dacht: hier moet ik meer van weten. Dus ging ik elke week naar de lokale wijnhandel en vroeg in mijn beste Frans of de man een recommendation voor me had…

Al behoren deze boeken nog steeds tot mijn favoriete, toch is het lijstje iets gedateerd. Er zijn er bij gekomen, en er zijn misschien boeken nóg leuker of wellicht interessanter voor jou. Heb daarom een hele lijst gemaakt van ALLE wijnboeken die ik heb of wil hebben. Sommige heb ik dus echt gelezen, sommige staan nog steeds op mijn bucketlist.

new book

The Wine Bible

En zo ging ik – van Sancerre tot Muscat-de-Beaumes-de-Venise – elke keer met andere ontdekking naar huis. Ondertussen wilde ik er ook van alles over weten, dus bestelde ik gelijk een heel dik boek: The Wine Bible. Geschreven door Karen Macneil. Mijn eerste wijnboek, die ik al heel vaak heb gebruikt (zoals je ziet op de foto).

Dit is echt een van mijn favoriete boeken. Het is niet zo droog geschreven als sommige andere wijnboeken. Toch heel uitgebreid met af en toe een hysterische Amerikaanse kreet. Als je je echt wilt verdiepen in de wijnen, is dit een mooie! Alleen in het Engels beschikbaar.

The Wine Bible kun je bestellen voor € 18,66 bij Bol.com

Winefolly

Voor wie van plaatjes houdt. In dit boek vind je niet zoveel theorie, maar gaat meer over de druiven en hun smaakpalet. Wat je kunt verwachten van een chardonnay, hoe die verandert door houtrijping en welke invloed een warm en koel klimaat op de druif heeft. Allemaal heel visueel weergegeven. Ik heb de Engelse versie, maar tegenwoordig ook in het Nederlands beschikbaar!

Schermafbeelding 2016-07-01 om 18.41.00

Dit boek is vooral handig als je je bezig gaat houden met (blind) proeven. Van grenache tot torrontes. Hier staan écht alle druiven in beschreven en helpt je enorm bij het beschrijven van wijnen. Nu ik binnenkort examen doe en blind moet proeven, heb ik nog een paar klassiekers opgezocht. Soms kun je er gewoon even niet opkomen. Dan is het goed dat je ergens in je achterhoofd een soort lijstje hebt met kenmerkende smaken per druif. Verder is het gewoon heel tof gemaakt, zie bovenstaand plaatje.

Winefolly kun je bestellen voor € 22,99 bij Bol.com

Le Domaine de la Romanée-Conti

Oh, mijn god. Ik wil dit boek. Heb het dus nog niet mijn bezit. Er hangt een nogal stevig prijskaartje aan, wat tegelijkertijd in het niet valt bij een fles van dit legendarische wijnhuis (reken op een paar duizend euro). Dit boek gaat over Le Domaine de la Romanée-Conti, hét wijnhuis uit Bourgogne. Het zoomt in op het terroir, volgens de schrijver het geheim achter de wijnen van DRC. Het lijkt me geweldig, maar het is evident dat je daarna zo snel mogelijk die wijn wilt proeven. Dat wordt dus nog even sparen, maar I’m gonna make it happen. 

Le Domaine de la Romanée-Conti kun je bestellen voor € 100 bij Bol.com

The World Atlas of Wine

Geschreven door wijngoeroe Jancis Robinson samen met Hugh Johnson. Als ik een stukje theorie schrijf, raadpleeg ik vaak Jancis’ website, die boordevol staat met feitjes over wijn. Evenals dit boek. Het leuke aan dit boek is dat er gedetailleerde landkaarten in zitten, zodat je op je wijnreis naar welk land dan ook, dit boek nog eens kunt raadplegen.

wine atlas

Hoewel ik de eerstgenoemde drie boeken al in mijn bezit heb, denk ik toch dat ik deze ook ga aanschaffen. Het geeft namelijk ook veel informatie over de Nieuwe Wereld, waar ik me meer in wil verdiepen. Ja, die neem ik mee op vakantie!

UPDATE SEPTEMBER: Ik heb het boek inmiddels gekocht en het is heerlijk. Alle regio’s – van Duitsland tot Uruguay – staan erin. Zeker een aanrader.

The World Atlas of Wine (7th edition) kun je bestellen voor € 34,99 bij Bol.com

Liever in je pyjama tv kijken? Check dan hier de leukste wijndocumentaires!

Extra tips: romans over wijn

Deze twee boeken zijn minder theoretisch, meer wegdromen. Ten eerste het boek van Ilja Gort: Leven als Gort in Frankrijk. Hierin vertelt Ilja over hoe hij La Tulipe heeft opgebouwd. Leuk om te lezen! Andere boeken van Ilja Gort, waaronder Slurp en de Wijnsurvivalgids, vond ik minder.

Leven als Gort in Frankrijk kun je bestellen voor 10 euro bij bol.com

Het tweede wijnboek wat ik je wil aanraden is: Wie laat ons omfietsen naar Hema? Het boek is geschreven door Cisca Breedijk, destijds de wijninkoper van Hema. Ze is eigenlijk verantwoordelijk voor het succes van de Hema-wijnen. En dat kwam niet omdat ze zelf zoveel van wijn wist. Nee, Cisca had jarenlange ervaring als inkoper, maar van wijn wist ze niets. Is dat erg? Nee, want de gemiddelde wijnkoper bij Hema weet dat ook niet. Zo simpel is het. In haar boek vertelt ze grappige verhalen over het wel en wee van een wijninkoper.

Wie laat ons omfietsen naar Hema kun je bestellen voor 10,99 bij Bol.com

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.