Top 5 beste boeken over wijnproeven

Top 5 beste boeken over wijnproeven

Hieronder vind je een lijst van mijn favoriete boeken over wijnproeven. In willekeurige volgorde, want de boeken hebben verschillende doelgroepen. Kies het boek waarvan je denkt dat het het beste bij jouw niveau past.

Kom je er niet uit? Laat dan gerust een reactie achter, dan denk ik met je mee.

Beste boeken over wijnproeven

  • Beyond flavour van Nick Jackson – Voor iedereen die z’n blindproefskills wil opkrikken. Let wel, dit is voor de beginnende wijndrinker misschien nog een brug te ver, maar ben je bijvoorbeeld bezig met WSET4 dan is het ge-wel-dig. Nick Jackson – inmiddels master of wine – vond het blind proeven maar lastig. Dat kwam omdat het alleen maar gebaseerd was op het smaakprofiel. Hij kwam erachter dat zuren voor wit en tannines voor rood óók een belangrijke indicator zijn voor de identiteit van een wijn. Voor mij echt een eye-opener!
  • Winefolly van Madeline Puckette – Dit was een van de eerste boeken die ik kocht. Hierin worden alle belangrijke druivenrassen beschreven en bijbehorende smaakprofielen duidelijk gevisualiseerd. Handig als je gaat oefenen met blind proeven. Dit is dan de eerste stap. Als je de smaakprofielen eenmaal kunt dromen, kun je door naar het eerste boek uit deze lijst: beyond flavour.
  • Proeven als een pro van Cees van Casteren – Geniet je ook zo van wijn? Met dit boek wordt het nog veel leuker! Proeven als een Pro leert je proeven met de methode waarmee Cees van Casteren zijn Master of Wine examen haalde. Met de zes stappen van de Karaatmethode wordt wijnproeven voor iedereen kinderspel.
  • I taste red van Jamie Goode – Oké, ook geen makkelijk boek, want Jamie houdt er wel van om de chemie in te duiken. Als je al wat verder bent, of juist heel erg geïnteresseerd bent in deze kant van wijn, dan is het een heel leerzaam boek. Moeilijke materie, maar Jamie Goode legt het duidelijk en langzaam uit.
  • Flawless van Jamie Goode – Nog een keer Jamie, want hij hoort gewoon in je boekenkast thuis. Dit gaat over fouten in wijn. Van schoonheidsfoutjes die we soms best kunnen waarderen tot regelrechte disasters als kurk.
  • Essential Winetasting van Michel Schuster – Voor 4 euro staat het boek op je e-reader. Geen geld. Nu heb ik echt al heel wat wijnboeken verslonden, maar dit is (opnieuw) verhelderd, vernieuwend en leerzaam. Het begint met een uitgebreide uitleg over de proeftechniek en over het feit dat je dit écht kunt trainen. Goede wijnproevers lijken voor buitenstaanders misschien super tasters, maar in feite leren en spreken ze gewoon een nieuwe taal. En die taal kun jij ook leren. Zolang je maar blijft oefenen. Top.

En nu jij…

Dit waren mijn beste boeken over wijnproeven. Heb jij een ander boek dat je vaak (hebt) open geslagen bij het proeven van wijn? Ik hoor het graag. Onder het artikel kun je een reactie achterlaten.

druivenrassen

De grote druivenposter

Oefenen met wijnproeven? Eerste stap: herken de druif! Hang deze poster op en leer binnen no-time alle belangrijke druivenrassen kennen.

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate-linkjes.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.