Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingHet blijft een onoverwinnelijke combinatie: tonijn, avocado en mierikswortel. De tonijn (met de soja) heeft het zoutige, de avocado maakt het gerecht romig en de mierikswortel maakt het spicy. Meerdere lagen in een gerecht, dat zien we graag. Heerlijk als amuse: tonijntartaar met avocado en mierikswortel. Serveer het op zo’n kek amuse-lepeltje en je tovert in een handomdraai een sjiek gerechtje op tafel!
Ingrediënten
(klein hapje voor 10 personen)
Voor de tartaar van tonijn:
250 g verse tonijn
½ tl sojasaus
verse koriander en bieslook (fijngesneden)
1 tl licht gebruneerde kokos
1 tl gebruneerd sesamzaad
granny smith
Voor de avocado puree:
2 avocado’s
½ limoen
koriander
bieslook
peper
zout
Voor mierikswortelmayonaise:
1 tl mierikswortelcreme (dit potje)
2-3 el mayonaise
Stappenplan
- Meng de mayonaise met de mierkikswortelcreme. Gebruik naar smaak meer of minder. Mierikswortel is vrij scherp, dus je moet er van houden.
- Schil de avocado’s en prak het vruchtvlees met een vork.
- Besprenkel met limoensap en breng op smaak met sojasaus, peper en zout.
- Hak de koriander en bieslook fijn en meng dat door de avocado puree.
- Doe de pitten terug bij de avocado (dit voorkomt verkleuring), dek af en bewaar even in de koelkast.
- Hak de tonijn fijn tot een tartaar (kleine vierkantjes).
- Bak in pan de sesamzaadjes en kokos bruin
- Voeg de sesam, kokos en peper en zout toe aan de tonijn.
- Was de appel en snij in dunne plakjes.
- Voor de presentatie gebruik ik amuse lepeltjes (maar je kunt het ook met een ring op een bord doen, zie origineel recept). Hierop leg ik eerst een schepje avocado en vervolgens een schepje tonijntartaar Maak het af met een drupje mierikswortelmayonaise en een dun plakje appel.
Dit recept is gebaseerd op dit recept van Cercle des Gourmets.
Wijnspijs
Mierikswortel heeft een pittige smaak. Het is lekker als je daar iets fris naast serveert. Even afblussen. Ik probeerde dat ietsje te omzeilen door ook een zuurtje in het gerecht mee te nemen: de groene appel. Helaas kwam ik erbij het opdienen achter dat ik die was vergeten. Oeps!
De match met de chenin blanc was (daarom?) niet zo succesvol. Kortom, ik moet nog een keer de keuken in en testen welke wijn hier het beste bij past. Chenin blanc, of toch gewoon een frisse sauvignon blanc? Tips zijn welkom.
Meer wijnvertier?
Volg me dan op INSTAGRAM of word m’n 1.500e volger op FACEBOOK voor dagelijkse updates ❤
**
Zin om een avondje dieper het glas in te duiken? Boek een proeverij van Le Club des Vins of geef je op voor de wijncursus.