Toffe wijntrips op minder dan 4 uur rijden

Toffe wijntrips op minder dan 4 uur rijden

Als ik het even niet meer weet, dan gooi ik een vragensticker in mijn stories: waarover zou je meer willen lezen op Le Club des Vins ? Tot nu toe werpt dat altijd zijn vruchten af. Ik krijg leuke onderwerpen binnen voor toekomstige artikelen. Een daarvan was ‘wijntrips op minder dan vier uur rijden’. Ik kreeg direct duizend ideeën en zin om te typen. Yes!

Here we go… Wijnreizen vanaf Nederland – op minder dan vier uur rijden van Utrecht.

Tour de vignobles in Limburg

Reistijd: Utrecht tot Thorn (1,5 uur)

Natuurlijk kun je het buiten onze landsgrenzen zoeken, maar vergeet niet dat Nederland ook te gekke wijnen maakt. Geef het maar eens een kans. In Limburg kun je je geluk niet op, er zijn veel wijnhuizen te vinden die ieder een eigen stijl – Nederlandse – wijn maken. Het is niet eens vier uur rijden, in minder dan twee uur tijd bevind je je al tussen de wijngaarden.

Begin je wijntrip bij Wijngoed Thorn in Thorn. Harry Vorselen, de wijnmaker van Thorn, maakt prachtige wijnen, die zich zomaar kunnen meten met wijnen uit buurland Duitsland. Ik ben er een paar jaar geleden geweest. Mijn favoriet destijds was de fruhburgunder, ik wist niet dat er zulke mooie, rode wijnen gemaakt werden in Nederland en had dit nooit kunnen raden in een blindproeverij. Vanaf wijngoed Thorn rij je door richting Maastricht en ga je onderweg langs bij Wijngoed de Wijngaardsberg, waar je alle moeilijke vragen die je hebt over wijnbereiding aan wijnmaker Jules Nijst kan stellen. Hij weet ze allemaal te beantwoorden. Boek een hotel in Maastricht, zodat je de volgende dag fresh bent voor de oudste wijngaard van Nederland: Wijngaard de Apostelhoeve. Begin dit jaar was ik zwaar onder de indruk van Cuvée XII van Apostelhoeve – zeker proeven! Daarna – al dan niet met een tussenstop – kar je door naar Wijndomein St. Martinus, waar het er héél anders aan toe gaat. Hier geen riesling of pinot noir, maar souvignin gris en cabernet cortis. Hybride druivenrassen die bestand zijn tegen ons klimaat. Sluit je weekend Limburg af met een paar bubbels bij Domein Holset, het eerste Nederlandse wijndomein dat uitsluitend mousserende wijn maakt. Hier kun je ook overnachten. En als je toch in de buurt bent, zou ik een tafel boeken bij Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht – ik ben er nog nooit geweest, maar ik hoor goede verhalen!

*Wijngoed Thorn kun je eventueel nog combineren met een bezoekje aan wijndomein Aldeneyck net over de grens. Zie “Onze zuiderburen maken ook dikke wijnen” hieronder.

wijntrips op minder dan vier uur rijden

De complete Zeeuwse experience bij Wijnhoeve de Kleine Schorre

Reistijd: Utrecht tot Dreischor (1,5 uur)

Verstopt in het pittoreske Dreischor vind je Wijnhoeve de Kleine Schorre. Hier kun je je onderdompelen in de Zeeuwse cultuur, want hier wordt niet alleen wijn gemaakt die perfect past bij de Zeeuwse zaligheden als sliptongen, mosselen en oesters – er is ook een camping én een proeflokaal slash restaurant. Dus gooi die tent in de auto en zet koers richting het zuiden! Ik werd er ooit gekroond tot Wijnkoningin (true story) – hier een filmpje als bewijs.

Aan de Spätburgunder in Ahr

Reistijd: Utrecht tot Ahr (3 uur)

Als we het over Duitsland hebben, gaat het vaak over de steile hellingen van Moezel (die absoluut het bezoeken waard zijn) of de prestigieuze Rheingau, maar de meest noordelijke wijnregio – de Ahr – wordt vaak overgeslagen. Zonde, want hier worden schitterende wijnen gemaakt. Perswijn noemde het al het ‘pinotparadijs‘, want pinot noir (en tegenwoordig ook fruhburgunder) gaat hier lekker. Twee topproducenten: Adeneuer en Jean Stodden.

Ben er in november 2019 geweest. Lees het verslag >

Moezel mag niet ontbreken

Reistijd: Utrecht tot Bernkastel (3,5 uur)

Misschien verwacht je het niet, maar de Moezel is écht een van de mooiste wijngebieden van Europa. Het liefst stap ik een keer op zo’n cruise. Zou die er ook zijn voor dertigers? Moet toch fantastisch zijn? Een beetje varen met een GG in de hand uitkijkend over de wijngaarden. Voor de beste insta-foto kun je het beste naar Bremm, daar zijn de hellingen het steilst. Mocht je geen zin hebben om zelf te rijden, kun je ook altijd de website van BottleStops checken. Jérome organiseert regelmatig wijntrips naar Duitse wijngebieden, waaronder de Moezel, vanuit Nederland. Verblijven in de streek kan bij Hotel zur Marienberg – prima kamers met uitzicht op de Moezel.

Aanbevolen wijnhuizen in de Moezel zijn onder andere (ik heb ze niet bezocht, wel gedronken) zijn: Dr Loosen, Clemens-Busch, Schloss-Lieser, Fritz Haag en J.J. Prüm.. En nog een dikke tip van @woutercooks:

wijntrips op minder dan vier uur rijden

Onze zuiderburen maken ook dikke wijnen

Reistijd: Utrecht – Chateau Bon Baron (ruim 3 uur)

Tot mijn spijt weet ik niet veel over Belgische wijnen, maar dat onze zuiderburen toch een plekje moeten krijgen in dit rijtje “wijntrips op minder dan 4 uur afstand”, staat buiten kijf. Gelukkig voor ons schrijft belg Stefaan Soenen regelmatig over zijn geboorteland in Perswijn. Aan de top van de Belgische wijnpiramide staan de chardonnays van Domaine de la Falize en Clos d’Opleeuw, beide gemaakt door Peter Colemont. “Een stukje Bourgogne in Belgie” – nou, dan weet je het wel. Net over de grens bij Nederland en een kwartier rijden van wijngoed Thorn ligt Wijndomein Aldeneyck. Beide vallen in het eerste grensoverschrijdende Beschermde Oorsprongsgebied (BOB) van Europa: de Maasvallei. Tijdens de Women in Wine Expo in Rotterdam kwam Jeanette van der Steen vertellen over haar wijnen, die ze maakt op haar eigen Chateau Bon Baron in het zuiden van België. Zeker het proeven én ik denk ook wel het bezoeken waard!

wijntrips op minder dan vier uur rijden

Tot slot een laatste tip te geven en gunst te vragen

Het is niet altijd nodig en ook niet overal, maar dikke tip: maak van te voren een afspraak. Dan weet je zeker dat je terecht kunt. Mijn hart breekt een beetje, want de trip der trips staat er niet bij: Champagne. Dat is natuurlijk een must visit voor elke wijnfan, maar hey, eerlijk is eerlijk – de reistijd bedraagt meer dan vier uur.

Toch een reisje Champagne voor de boeg? Check dan deze tips >

Ben je blij met dit artikel en ga je een reisje boeken? Le Club des Vins houdt niet van flikkerende advertenties of ziek gesponsorde artikelen, maar wel van een klein beetje cash om de winter door te komen. Stel, je gaat iets boeken bij Booking of AirBnB, klik dan op deze of eerdergenoemde linkjes. Het zijn affiliate-linkjes, wat inhoudt dat jij niks extra’s betaalt, maar ik wel een extraatje ontvang (commissie), omdat je via Le Club des Vins komt. Het is een win-winsituatie. Wijn-wijn. Thanks.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.