The battle of the Chianti 

Yes, eindelijk. Een Chianti tegen een Chianti Classico. Proef je dat nou of niet? Het verschil in prijs is 5 euro. Al heb ik de Villa di Zano wel in een aanbieding gekocht, dus normaal gesproken is het verschil hoger.

Een ander verschil is het herkomstgebied. Chianti Classico mag uitsluitend uit het Classico gebied komen, terwijl de normale Chianti ook uit omliggende gebieden mag komen. Heeft dus een groter bereik. Ook mag in de normale Chianti witte druivensoorten gebruikt worden, wat bij de Classico is verboden. Een Classico moet ten slotte voor minimaal 75% uit sangiovese (Italiaanse druivensoort) bestaan.

Kortom, nogal wat regeltjes, wat het moeilijker maakt voor de wijnmaker, dus logisch dat het iets duurder is. Het smaakverschil is insane. Dit was een battle, waarbij de aanwezigen moesten raden in welk glas de Classico zat. Dat bleek een makkie.

In het glas met het roze strikje zat de Classico en proefde zwoel, zacht en rond. Hout en bramen. Niets van dat in de niet-Classico, waarbij de zuurgraad overheerst. Niet oké.

Lekker in combinatie met de Italiaanse tamo kaas (Little Italy) en Italiaanse worst.

Villa di Zano Chianti Classico is te koop bij Vindict voor 10 euro. De andere Chianti heb ik voor 5 euro gekocht bij Little Italy in Rotterdam, maar die zou ik nooit meer kopen ;-). 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.