Sprookjeskasteel in Sauternes: Chateau Trillon

Gelegen tussen de wijngaarden nabij het dorpje Sauternes vind je Chateau Trillon. Een idyllisch kasteel waar je een Frans ingerichte chambre kunt boeken die uitkijkt op de langgerekte wijngaarden van Sauternes. Het is klein en knus, maar goed toeven – zeker met een glas dessertwijn in je hand.

Want Sauternes staat natuurlijk bekend om haar fantastische dessertwijnen. Het dorpje ligt in het zuidwesten van Frankrijk. Verwacht geen bruisende metropool maar een ienie-mienie dorpje volledig ingericht op haar beroemde wijnen. Helaas missen wij net een Wine & Jazz concert, wat georganiseerd werd in een chateau verderop.

Rondom de kerktoren

Het makkelijke van een Frans dorp is dat je het centrum 9 van de 10 keer vindt rondom de kerk. Zo ook in Sauternes. We volgen de kerktoren en komen vanzelf aan bij de plaatselijke wijnshop.

Bij La Maison du Vigneron lopen we binnen voor een proeverij van drie dessertwijnen. Alledrie komen ze uit Sauternes, wat betekent dat ze uit vijf gemeenten mogen komen: Farques, Bommes, Preignac, Sauternes en Barsac. Wanneer de wijngaarden in één van deze gemeentes ligt én voldoen aan de eisen, mogen ze AOC Sauternes op de fles vermelden. De uitzondering is Barsac, die ook een eigen appellation heeft, waardoor je dus ook AOC Barsac op de fles kan treffen.

Zonder te vragen krijgen we er ook drie hapjes bij: gemarineerde garnaal, toastje paté en een kip spiesje. De wijnen smaken subliem: gedroogde abrikoos, dadel, vijgenjam, honing, amandelspijs. Het is een kunst om de juiste balans te vinden tussen zoet en frisse zuren.

Sauternes dessertwijn
Uur of 11 in de morgen, mooie tijd voor een proeverij van Sauternes!

Chateau Trillon

Wil je ook een keer Sauternes onveilig maken? Boek dan een kamer (of een suite) in Chateau Trillon. ‘s Avonds kun je lekker mee eten, want de baas van het chateau is tevens chef-kok. Keuze uit een vijftal gerechten per gang. Van foie gras tot huisgerookte zalm als voorgerecht en van confit de canard tot entrecote als hoofdgerecht

Ook voor het ontbijt hoef je het niet te laten. Een mini croissant, mini pain au chocolat en een mini pain au raisins aangevuld met een grote schaal vers fruit, jus d’orange (vers) en café au lait. Parfait.

Ook in dit sprookjesachtige chateau verblijven? Check hier meer informatie en tarieven.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.