Sneller dan het licht: Beaujolais Nouveau

Sneller dan het licht: Beaujolais Nouveau

Het is weer zover: Beaujolais Nouveau est arrivé. Op de derde donderdag van November vult hij de schappen weer en hangt de vlag uit bij de meeste wijnwinkels. Beaujolais Nouveau est arrivé!

De snelste wijn van Frankrijk

Van druif naar wijn in twee maanden. Dat is Beaujolais Nouveau. Het ontstond eigenlijk als tafelwijn, een lekkere doordrinker voor de hardwerkende plukkers aan het einde van het oogstseizoen. Zo’n einde betekent natuurlijk automatisch een nieuw begin. Het begin van een nieuw wijnjaar. Reden temeer voor een feestje. Zo werd Beaujolais Nouveau steeds populairder. Niet alleen in Beaujolais, maar overal in Frankrijk vierden mensen het feestje mee.

foto-20-11-16-00-51-21

In de jaren ’50 ontstond er zelfs een wedstrijdje: welke producent kon zijn Beaujolais het eerst in Parijs krijgen? In 1970 had wijnmaker Georges Duboeuf blijkbaar een marketingboek gelezen en besloot grote spandoeken te maken met ”Le Beaujolais Nouveau est arrivé!”. Die quote kom je vandaag de dag nog tegen. In Beaujolais is het nog steeds groot feest op elke derde donderdag van november. Ik vier het graag mee. 

Wat is het & hoe smaakt ‘ie?

Het is een rode wijn en wordt gemaakt van de gamay-druif uit Beaujolais. Het doet mij altijd een beetje denken aan aardbeienvla met frambozensaus. Weet je wel? Zo’n Mona-toetje!

Beaujolais Nouveau

Dat is het gewoon. Fruit, fruit en nog eens fruit. Voor houtinvloeden hebben we geen tijd. Licht, toegankelijk, gezellig. Deze wijn kun je het beste gekoeld drinken, dan komt het fruit het beste tot z’n recht.

Maar laten we ze niet allemaal over één kam scheren. In de beste exemplaren, gemaakt door de bekende(re) namen van de streek, vind je aroma’s van vers rood en zwart fruit gecombineerd met aardse tonen en een snuf peper. Lekker, hoor. Doe mij maar een fles!

Twee favorieten, maar reageer vooral onderaan dit artikel als je zelf dikke tips hebt.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.