Le Club des Vins

Slobberpost – proefnotities Q2 2022

slobberpost

We hebben drie wijnen uit Argentinië gekozen, om precies te zijn uit Mendoza van Bodega Zapata Catena, de grootste producent van het land.

Geen zin om te lezen? Luister dan hier de podcast.

Malbec 1: Catena La Consulta Malbec 2019

De wijn heeft een medium paarse kleur. De neus heeft een medium+ intensiteit met primaire aroma’s zoals violet, braam, cassis, bosvruchtenjam. Warm fruit en iets rokerigs, peper. Met een snufje kokos en vanille. 

De wijn is droog met medium zuren, medium hele rijpe/zachte tannine, medium body, medium intensiteit en medium alcohol. De afdronk is medium.

Deze wijn is van goede kwaliteit. Goede balans en intensiteit met druif-typische aroma’s.

Malbec 2: Catena Malbec 2019

De wijn heeft een medium paarse kleur. Hij ruikt wat koeler en frisser dan wijn 1. Medium+ intensiteit met aroma’s van zwarte bes, bramen, zwarte kersen. After eight, tabak en vanille. Pure expressie van Malbec. 

De wijn is droog met medium+ tannine, medium+ zuren en medium alcohol. De wijn heeft een medium+ body en medium+ intensiteit. De afdronk is medium tot medium+

Deze wijn is erg goed. Het laat net iets van alles zien dan wijn 1.

Malbec 3: Catena Alta Historic Rows Malbec 2018

De wijn heeft een diep paarse kleur.

De wijn heeft een medium+ intensiteit met aroma’s van bosvruchten thee, pruimen, zwarte bes, pure chocolade, heel erg violet, hibiscus, ceder, vijg, mint, vanille en meer.

De wijn is droog, medium+ tannine, medium+ zuren, volle body, hoog alcohol, medium+ intensiteit. De afdronk is medium+.

De wijn is erg goed (tot uitstekend). Het laat veel meer concentratie zien dan de vorige wijnen.

Over het huis

De grootvader van Nicolas Catena besloot in 1902 Italië te verlaten en zich in Argentinië te vestigen. Vandaag de dag is het de grootste producent van Argentinië. Nicolas Catena, de vader van Laura (huidige directeur), reisde veel en kwam de geconcentreerde wijnen uit Bordeaux en Napa tegen. Dat kunnen wij ook, dacht hij. Het roer moest om. Het was belangrijk om voor elk druivenras de juiste locatie te vinden en dat waren met name de koele, hogere gelegen wijngaarden. Anders zou je nog meer van die jammy wijnen krijgen waar het land vooral bekend om stond. 

In 1995 voegde Laura zich bij haar vader om Argentijnse wijnen bekender te maken bij het grote publiek. Dat was niet zonder slag of stoot, want ze studeerde geneeskunde aan Stanford en was SEH-arts in Californië. Maar haar vader had hulp nodig om de internationale markt te veroveren. En zo geschiedde. 

Inmiddels is ze het gezicht van de Argentijnse wijn, directeur van Catena Zapata, heeft ze een onderzoekscentrum ‘Catena Institute of Wine’ opgericht, boeken geschreven en nog een eigen wijngaard uit de grond gestampt. Tot voor kort stond ze ook nog part time op de SEH, maar we weten niet of ze dat vandaag de dag nog steeds doet. 

We mogen haar binnenkort interviewen, dus heb je vragen – laat je horen. 

Aanstaande zondag – op international malbec day – komt de podcast online.


Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close