Slobberpost – december 2021

Slobberpost – december 2021

Leuk dat je weer meedoet met slobberpost. Hieronder vind je de proefnotities en de onthulling van de wijnen!

Gaat dit allemaal véél te ver? Dan kun je ook dit artikel van Le Club des Vins raadplegen voor eerste hulp bij wijnproeven.


Scroll pas naar beneden als je klaar bent met proeven, anders zie je het antwoord al….


Wijn 1: Raúl Pérez, Godello, Bierzo, 2018

Kleur

De wijn heeft een licht citroengele kleur. 

Geur

De neus heeft een medium+ intensiteit met primaire aroma’s zoals lemon curd, citroenschil, ananasbavarois, floraal (kamille, vlierbloesem), gember, perzik (en godello heeft ook iets van de perzikschil, vertelde Raul Perez ons, maar we gaan zelf nog eens zo’n harige perzikschil scoren).

Secondaire aroma’s van biscuit en gist.

Tertiaire aroma’s van amandel en een snufje vanille.

Smaak

De wijn is droog met een medium+ zuren en medium alcoholpercentage (13,5%). De wijn heeft een medium+ body en medium+ smaakintensiteit met smaken als hierboven beschreven. De afdronk is lang.

Oordeel

De wijn is uitstekend.

Wat wil je, dit is de beste wijnmaker ter wereld. Dit is godello in optima forma. Mooie balans tussen de frisheid en het romige van de vergisting en rijping op hout. Ook heeft godello altijd iets molligs (waxiness) dat hier mooi naar voren komt. Typische expressie van druif en prachtige intensiteit en complexiteit door het minimalistische ingrijpen van Raúl Perez (geen bâtonnage, toevoeging van sulfiet of filtering). Wijn zoals wijn bedoeld is.

Deze wijn kan zeker nog even blijven liggen, genoeg zuren en intensiteit.


Wijn 2: Raúl Perez, Mencía, Ultreia, 2019

Kleur

De wijn heeft een medium robijnrode kleur. 

Geur

De neus heeft een medium+ intensiteit met primaire aroma’s van (veel) kersen, cranberry, zwarte peper, iets van mineraliteit (noem het vuursteen of natte steen), aards en in een hint van mentol. Secondaire en tertiaire aroma’s van ceder, kaneel en eiken.

Doet ons ook een beetje denken aan een kruising tussen pinot noir en syrah. Verder gebruikt meneer Pérez gebruikt alleen oud hout en dat geeft die tonen van zoete specerijen zoals nootmuskaat en kaneel en niet zo zeer volle bak vanille.

Smaak

De wijn is droog met een medium+ (bijna hoog?) zuren en medium+ tannines. Het heeft een medium alcoholpercentage (13,5%). De wijn heeft een medium+ body en hoge smaakintensiteit met smaken als hierboven beschreven. De afdronk is lang.

Op Jancis Robinson.com komen we deze proefnotitie tegen en is te leuk om niet te vermelden 😉

Mulberry and chocolate-malty nose. Sour cherries with spice, leather and cinnamon on the palate. Black-rocks-dripping-cold-rain freshness, ferns, charred elderberries. A brave, throaty wine that begs for long, long, long, slow, slow, slow-cooked Massaman ox-cheek stew. GV (TC)

Oordeel

De wijn is uitstekend.

Deze wijn vinden we zonder twijfel uitstekend. Als we het vergelijken met de vorige wijn, heeft deze meer gelaagdheid, die ook blijft hangen in de afdronk. Kortom, ticks all boxes. Genieten!

Deze wijn kan zeker nog bewaard blijven en zal alleen maar beter worden.

Alle wijnen uit de Proefbox komen van Les Genereux, wij werken samen met Vindict in Amsterdam en Wijnkoperij Platenburg in Rotterdam.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.