Le Club des Vins

Sherry & desserts

desserts

Op de valreep deel ik nog een paar tips voor een Sherry Christmas. Deze tips zijn overigens het hele jaar door inzetbaar, want #makesherrygreatagain. Maar denk je, ik weet niet waar ik moet beginnen met die sherry’s, dan is hier het antwoord. Begin met de zoete. En maak er een lekker dessert bij. Everybody happy. Succes gegarandeerd! 

Kaneelpavlova met pralinecrème en verse vijgen

⁠Dit is een recept van Ottolenghi dat al een paar keer op tafel is getoverd tijdens de feestdagen. Niet door mijzelf, wel door vrienden. Dikke tip: geduld en een zachte hand. Pavlova breekt al als je er naar kijkt. Het lijkt op merengue, maar heeft een iets vochtige binnenkant en is daardoor nog kwetsbaarder. Enorm lekker, dat wel. Zoetig ook, dus daar moet een wijn bij met dito zoetheid. In comes PX. En dan niet zo’n superstroperige, donkerbruine PX, maar eentje met een schitterende gouden kleur en een geur die zich het beste laat omschrijven als ‘kruising tussen sherry en Sauternes’. Nou, dat wil je toch?

Het recept komt uit Sweets van Ottolenghi en kan je ook hier online vinden.

Wijnspijs: Bodegas Luis Perez PX Carrascal (via Xpertvinum)

kaneelpavlova
Niet het beste licht, maar ja, ik ben ook geen foodblogger.

Pecan en gemberchocolade-salami

Salami wat? Nee, vrees niet. Het ziet er uit als salami, maar het is het niet. Het is een geweldige op salami lijkende worst van chocolade. Gevuld met pecan en gember en om die twee sterspelers, plus de chocola – een top idee met een medium sherry. Medium sherry is meestal een amontillado (soms ook oloroso) gezoet met PX.

Het recept is van Ottolenghi en kun je vinden op de website van The Guardian.

Wijnspijs: El Maestro Sierra Medium Sherry (via Wijnhandel Peeters)

Tiramisu

De aloude klassieker, tiramisu, kun je natuurlijk traditioneel combineren met een glas marsala. Dat zit er in het originele recept ook in. Maar we kunnen ook een uitstapje maken naar Spanje. Bij een tiramisu zou ik een cream sherry schenken. Dat is wat zoeter dan een medium sherry. Als basis wordt een oloroso gebruikt die vervolgens wordt aangezoet met PX. Tiramisu is machtig en zoet met veel smaak, daar hoort een wijn bij die dat kan evenaren.

De ene tiramisu is de andere niet. Heb er al veel geprobeerd en het meest te spreken over dit recept van de AH. Gebruik niet teveel koffie, liever iets meer Amaretto (of Marsala). Laat het niet weken, maar dip de lange vingers kort er in. Zo behouden ze hun crunch.

Wijnspijs: Juan Piñero Cream Sherry (via Xpertvinum of André Kerstens) of Valdespino Cream Sherry (via bovino.nl)

Kleverige vijgenpudding met gezouten karamel en kokostopping

Bij het woord ‘pudding’ krijg ik niet spontaan trek. Hoeveel invloed heeft de titel op je smaak? Vast veel, want er worden hele studies over click baits gedaan. Krantenartikelen, blog posts – het moet een pakkende titel hebben, anders klikt niemand verder. Nou, mij niet bellen met deze titel, Ottolenghi. Gelukkig kwam dit toetje toch op mijn pad, toen ik het tijdens een spelletjesavond met Viticulture (dikke tip) geserveerd kreeg. Het is eigenlijk een cake-je. Een kleverig cakeje, geef toe, dat klinkt toch beter?

Het recept komt uit Sweets van Ottolenghi en kan je ook hier online vinden. Je kunt de helft minder suiker gebruiken.

Wijnspijs: Bodegas Ximénez Spinola Cosecha (via Anfors)

Zelf een leuk recept? Laat een reactie achter hieronder.

sherry book

Sherry

Maligned, Misunderstood, Magnificent. Drie woorden die sherry niet beter kunnen omschrijven. Sherry heeft geen best imago, maar daar moet verandering in komen. Make sherry great again. Het is écht een fantastisch product.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close