S02E04 Hoe proef je rode wijn?

S02E04 Hoe proef je rode wijn?

De vorige podcast ging over het proeven van witte wijn. Vandaag nemen we rode wijn als uitgangspunt. We gebruiken opnieuw de systematische methode ontwikkeld door WSET die je in staat stelt een wijn in een hokje te plaatsen.

Links naar andere players? Zie deze pagina >

We gaan van lekker wijn drinken naar serieus proeven. Hoe zijn de zuren? Wat ruiken we? Heeft de wijn houtrijping ondergaan? Het zijn allemaal componenten die je kunt (leren) herkennen. Zo kun je wijnen gaan vergelijken en handig: een wijn objectief beoordelen op kwaliteit. En dat je misschien niet meteen ruikt wat de docent ruikt tijdens je eerste lesavond is natuurlijk compleet logisch. Als je een taalcursus Frans volgt, moet je toch ook je vocabulaire ontwikkelen? Het kost tijd, maar geloof ons: oefening baart kunst! Lekker veel proeven.

We gaan van lekker wijn drinken naar serieus proeven. Hoe zijn de zuren? Wat ruiken we? Heeft de wijn houtrijping ondergaan? Het zijn allemaal componenten die je kunt (leren) herkennen. Zo kun je wijnen gaan vergelijken en handig: een wijn objectief beoordelen op kwaliteit. En dat je misschien meteen ruikt wat de docent ruikt tijdens je eerste lesavond is natuurlijk compleet logisch. Als je een taalcursus Frans volgt, moet je toch ook je vocabulaire ontwikkelen? Het kost tijd, maar geloof ons: oefening baart kunst! Lekker veel proeven.

En hey, dat kan met onze STAY @ HOME BEGINNERSBOX. Nu te reserveren @ Le Clubs Academy. Wat kun je verwachten in de Beginnersbox?

  • 6 wijnen, blind verpakt
  • 3x wit, 3x rood
  • Typische expressie van druif en herkomst
  • Uitgebreide proefnotities volgens WSET4-proefmethode (die voor elk niveau te begrijpen is, dus geen paniek)
  • Begeleiding d.m.v. quizjes en video’s waarin we rechttoe rechtaan uitleggen hoe het nou precies zit met die wijnen
  • EXTRA: één setje Le Club ansichtkaarten gratis bij iedere bestelling

We hebben ook een proefbox met superklappers gelanceerd. Alleen maar dikke wijnen! Uiteraard ook weer voorzien van quizzen, filmpjes en proefnotities. En als extraatje: een grote druivenposter! 

? Systematic approach to wine tasting

De WSET-proefmethode voor ieder niveau vind je hier. Voor SDEN2 heb ik zelf een proefformulier gemaakt die een beetje tussen WSET en SDEN in zit. Die kun je hier downloaden.

In de podcast verwijzen we naar malolactische omzetting. Op Le Club des Vins staat een artikel hierover .

? Boekenhoek

In de boekenhoek deze week het boek Beyond flavour van Nick Jackson MW.

?️ Oproepje

Vind je onze podcasts leuk en wil je ons steunen? Dat kan via Petje.af.Al 1️⃣2️⃣ mensen gingen je voor. Onze dank is groot!

Tot slot

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.