Rioja legt focus op oude wijnstokken

Rioja legt focus op oude wijnstokken

Oude wijnstokken, ‘old vines’, ‘vieilles vignes’, ‘alte Reben’, je hebt alle termen vast al een keer voorbij zien komen op wijnflessen. Sommige wijngebieden doen er niets mee, voor anderen is het een volledige marketingstrategie.

Ommezwaai in Rioja

Opvallend dus dat Rioja, een wijnregio in Spanje die voorheen vooral bezig was met wijn maken in plaats van het terroir, een ommezwaai maakt. Begin 2021 zijn er maatregelen getroffen om oude wijngaarden te behouden. Hoe ouder wijngaarden worden, hoe minder het rendement. Kort door de bocht: hoe ouder, hoe minder commercieel. Maar: de druiven die van oude wijngaarden komen zijn over het algemeen van hogere kwaliteit. Tot nu toe worden wijngaarden die commercieel minder aantrekkelijk werden gerooid en opnieuw aangeplant. Om de simpele reden dat er wel gewoon brood op de plank moet komen.

Inmiddels hebben onze Spaanse vrienden het licht gezien. Er wordt meer werk verzet in de wijngaard en minder in de kelder. De nieuwe generatie wijnmakers gebruikt minder nieuw hout en laat het druivenras en het terroir meer spreken. Met dat in het achterhoofd is het toch fijn als je dan druiven van topkwaliteit kan gebruiken. Op dit moment worden er zo’n duizend druiventelers getraind hoe om te gaan met oudere wijnstokken. Het onderhoud gebeurt allemaal met de hand en geen enkele wijnstok is hetzelfde.

Met steun van de EU trainen ze momenteel 1000 druiventelers om te leren dealen met deze oude wijnstokken. Het onderhoud gebeurd allemaal met de hand en geen enkele wijnstok is hetzelfde. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in leeftijd van de wijnstokken wanneer de druiven per kilo verkocht worden. Hoe ouder de wijngaard, hoe hoger de prijs die er voor kan worden gevangen.

Like what you read?

Volg Le Club des Vins dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Bronnen

Ik ben Rianne Ogink. Van sportmanager in Deventer, naar sommelier bij Zoldering in Amsterdam, naar student viticulture & enology in Bordeaux Frankrijk. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt kan je wel zeggen. Hele dagen met mensen kletsen over mooie wijnen, met regelmaat een kurk poppen en dagenlang leren over hoe wijnen gemaakt worden. Mijn avonturen zet ik graag voor je op (digitaal) papier! Enjoy!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.