Er was eens een beurs, er was eens een wedstrijd. Blind proeven, on the spot wijn spijs combinaties bedenken, een beetje tijdsdruk erop en zie daar… een wijnreis naar Ribera del Duero. Klinkt heel stoer allemaal, maar het angstzweet biggelde over m’n voorhoofd en schrijven gaat ook al niet zo lekker als je zit te trillen als een rietje. Maar toch: wie niet waagt wie niet wint, zo bleek.
Ribera in de schijnwerpers
De hele opzet van de proeverij en de uiteindelijke reis was met doel om Ribera del Duero als regio onder de aandacht te brengen. Ik hoor je denken; “dat zijn toch die super zware rode wijnen?”, “best dure wijnen”, “dat zijn toch van die zwoele houtgelagerde wijnen voor in de winter”. Allemaal waar, maar ook weer niet. En sinds wanneer kunnen we een hele wijnstreek over één kam scheren?
De wijnen uit deze streek staan bekend als de grote Spaanse beukers. Is dit wel een volledig beeld? Tijdens een vierdaagse reis komen we (Martien Marcelissen, Gerlinde Polak, Danilo Ruiz en ikzelf) er achter dat er veel meer diversiteit blijkt te zijn dan we aanvankelijk dachten.
Het hoofddoel van deze trip was om mega, maar dan ook echt MEGA veel wijnen te proeven. Alle wijnen waren ingedeeld op basis van de DOCa-categorieën.
Op zoek naar basiskennis over Ribera del Duero? Check dan deze pagina of luister de podcast.
We proefden ongeveer 80 wijnen per dag blind, in een tijdsbestek van 4 uur, behoorlijk doorwerken dus. Onder begeleiding van Cees van Casteren MW en het marketing team van het Consejo Regulador gingen we aan de slag. Resultaat: per categorie een top 10/20, een gitzwarte tong en afbrokkelend zwart tandglazuur.
Hoe dan?
De vraag die we veel kregen was: hoe beoordeel je op een eerlijk manier zoveel wijnen in zo’n kort tijdsbestek?! Het meest obvious antwoord is letterlijk alle wijnen blind verpakken en schenken. “Ja dûh”, hoor ik je denken. De vraag in kwestie was veelal meer een kritische opmerking dan een open vraag, maar dat terzijde. Eerlijk gezegd denk ik niet dat het haalbaar is om alle wijnen 100% objectief te beoordelen. Bij de eerste 10 wijnen heb je misschien nog niet voldoende referentiekader en bij de laatste 10 smaakt hoogstwaarschijnlijk alles hetzelfde. Eerlijk gezegd heb ik niet de illusie dat het mogelijk is om volledig objectief van begin tot eind te proeven. Heb ik wel voldoende ervaring? Zou het lukken om mijn persoonlijke voorkeur ‘uit’ te kunnen zetten? Is het sensorisch überhaupt mogelijk om zoveel -hoog alcohol en tannineuze- wijnen achter elkaar te beoordelen? Om dit zo veel mogelijk in te dammen hebben we het volgende plan bedacht. We hebben een team van vijf sommeliers uit gerenommeerde restaurants, ten tweede hebben we Cees. Cees van Casteren heeft als Master of Wine jarenlange ervaring met het proeven en beoordelen van grote series wijn, dus hij wordt onze benchmark.
Aan de slag
Wijnen uit Ribera del Duero worden gemaakt van tempranillo, lokaal ook wel tinto fino of país genoemd (voorheen werd ook wel tot 5% albillo toegevoegd, maar dat is tegenwoordig zelden het geval). Tempranillo dat zorgt voor full-bodied wijnen, veel kleur en veel tannine. Soms gemaakt in een fruitige stijl op RVS tanks, maar vaak zijn de wijnmakers ook niet vies van een goede lik hout. Allereerst beoordeelden we op balans, dat is voor mij het allerbelangrijkste. Is het hout mooi geïntegreerd of echt overheersend, heeft de wijn voldoende fruit intensiteit om de wijn vulling te geven, en what about het hoge alcoholpercentage? Daarnaast hebben we natuurlijk gekeken naar de complexiteit, tannine en zuur structuur in de wijn en ook de lengte van de afdronk speelde een rol bij de uiteindelijke beoordeling.
Inmiddels kan ik uit ervaring vertellen dat het best een pittige klus is. Vijf sommeliers betekent vijf verschillende meningen. Toch ben ik er van overtuigd dat we de krenten uit de pap hebben kunnen vissen en een mooi gevarieerde top-zoveel hebben samengesteld. Het blijkt dat er steeds meer gedoseerd hout wordt gebruikt, frisheid in de wijn steeds belangrijker wordt en er zelfs fris fruitige stijlen worden gemaakt die we lekker gekoeld kunnen drinken. Tijd om onze mening over Ribera del Duero een beetje bij te stellen dus.
Inmiddels zijn de wijnen bekend gemaakt op de website van DO Ribera del Duero.