Tweede kerstdag. Het is een drukte van jewelste in de keuken. Broer Bastiaan is bezig met de vulling voor het hoofdgerecht, de Beef Wellington, schoonzus Roos maakt brie-notenkroketjes en zelf raap ik moed bijeen; ik ga zo aan de slag met coquilles en champagnesabayon. Gelukkig drinken we er ondertussen een goed glas bij:
https://www.instagram.com/p/BdmybaMlYf7/?taken-by=leclubdesvins
Brie-notenkroketjes, de ingrediënten
Deze brie-notenkroketjes zijn heerlijk als voorgerechtje. Ze vielen bij iedereen in de smaak en zijn nog geschikt voor de vegetariër aan tafel. Win-win.
- 250 g brie
- 30 notenmix
- verse dragon
- 2 el bloem
- 2 eiwitten
- 2 el panko
- 2 el boter
- 6 vijgen
- 100 g kristalsuiker
- Frituurpan of een pan met zonnebloemolie
Stappenplan: brie-noten-kroketjes
Snij de brie in plakken – ongeveer zo groot als je je kroketje wilt maken – en maak er rolletjes van. Duw er een nootje in en een blaadje dragon.
Zet drie diepe borden klaar. In bord 1 doe je de bloem, bord 2 de eiwitten en bord 3 de panko. Rol elk stuk kaas eerst door de bloem, dan de eiwit en dan de panko.
Verwarm een beetje boter in de pan. Snij de vijgen in kwartjes en voeg deze toe samen met de suiker. Laat het een kwartiertje stoven en karameliseren. Oppassen dat het niet aanbrandt.
Frituur de kaas in ongeveer 3 minuten op 160 graden. Je kunt dit ook in een pannetje doen. Als je wilt weten wanneer de olie warm genoeg is, gooi je een stukje brood in het vet. Als het gelijk bovenkomt drijven, is de temperatuur goed.
Serveer de kroketjes op een gezellig bordje met een toefje vijgencompote en eventueel een takje dragon of wat noten.
Het recept is geïnspireerd op dit recept.
Wijnspijs
De brie-notenkroketjes gaan lekker bij een scala aan wijnen. Het is maar net wat je zoekt. Een bubbel, crémant de Bourgogne bijvoorbeeld, spoelt de mond schoon en maakt je klaar voor het volgende hapje. Andere succesnummers zijn witte wijnen met flink wat zuur. Dat zuur breekt namelijk het logge vet van de kaas, bijvoorbeeld een mooie Chablis of een die lijkt op Chablis. Een toefje houtrijping mag wel, want dat gaat weer lekker bij de notenvulling, maar don’t overdo it.
Rood kan natuurlijk ook. Het liefst lichtrood met een klein zuurtje, zoals bardolino, valpolicella of een beaujolais. Lekker, joh. Proost!
Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?
Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤