Proef je mee?

proeverij

16 NOVEMBER – BUBBLE BATTLE

Yes, we doen weer een rondje bubbels, want we houden er zo van. We hebben ge-wel-dige bubbels uitgezocht en het is aan jou de taak om de champagne er uit te vissen. Klinkt simpel, maar lukt dat ook als het tegenover een steengoede Engelse fizz staat, of een topnotch sekt? Zo zag de vorige editie eruit.

We gaan de uitdaging aan en proeven acht mousserende wijnen uit alle windstreken (maar vooral koele). We proeven in battles en zetten een champagne tegenover een niet-champagne. Uiteraard zetten we ook weer een bijpassend kaasplankje op tafel.


24 NOVEMBER – 5 JAAR LE CLUB & SOMMELJJ

We vieren een bijzondere mijlpaal: Le Club & Sommeljj de Podcast bestaat vijf jaar! Wat ooit – 20 september 2019 – begon met een simpele huis-tuin-en-keuken microfoon in een kamer die meer galmde dan een kathedraal, is uitgegroeid tot een plek waar wij, Nadien de Visser en Jan Jaap Altenburg, onze liefde voor wijn al meer dan 150 afleveringen lang delen met onze luisteraars ❤️


1 DECEMBER – BOURGOGNE LES CRUS

De feestmaand inluiden met Bourgogne? Mais oui! Op 1 december gaan we los met 8 crus uit deze betoverend mooie wijnstreek. Het summum van Bourgogne, dit is de middag van de klappers. We proeven enkel premier en grand cru wijnen tijdens deze middag om zo de ware aard van de Bourgogne te doorgronden. Deze middag focussen we ons op de crus van Bourgogne. We proeven vier chardonnay en vier pinot noir. Zo zag de vorige middag eruit.


15 DECEMBER – ALL OUT BORDEAUX

Niks schreeuwt Bordeaux als de decembermaand. Vinden wij tenminste. Daarom organiseren we op 15 december een epische proeverij met Bordeaux in de hoofdrol. En dan niet zomaar Bordeaux, maar dikke Bordeaux. We hebben twee flessen Haut-Brion weten te bemachtigen – 1999 en 2017 – en zetten ze naast elkaar. Verder verschijnt er bordeaux blanc op tafel, meer rood van linker- en rechteroever en sluiten we af met een gerijpte Sauternes. Wij kunnen nu al niet wachten.


26 JANUARI 2025 – BUBBLE BATTLE

Yes, we doen weer een rondje bubbels, want we houden er zo van. We hebben ge-wel-dige bubbels uitgezocht en het is aan jou de taak om de champagne er uit te vissen. Klinkt simpel, maar lukt dat ook als het tegenover een steengoede Engelse fizz staat, of een topnotch sekt? Zo zag de vorige editie eruit.

We gaan de uitdaging aan en proeven acht mousserende wijnen uit alle windstreken (maar vooral koele). We proeven in battles en zetten een champagne tegenover een niet-champagne. Uiteraard zetten we ook weer een bijpassend kaasplankje op tafel.


9 FEBRUARI 2025 – PORTUGAL

Portugal is veel meer dan port alleen. Er worden ook echt geweldige andere wijnen gemaakt van inheemse druivenrassen waarvan we de namen lang niet altijd vlekkeloos uit onze mond rollen. Baga uit Bairrada is gelukkig een makkie om uit te spreken, maar niet altijd om te drinken. Filipa Pato weet er wel raad mee en maakt een prachtexemplaar. Luis Seabra, ook zo’n held, is lekker bezig in het noorden van het land en zijn wijnen zullen ook zeker niet ontbreken tijdens deze proeverij.


16 FEBRUARI 2025 – SIERRA DE GREDOS

Sierra de Gredos maakt naam met garnacha, die Ferran Centelles op Jancis Robinson omschrijft als ‘pinot-achtige garnacha‘. Wie deze druif alleen kent als alcoholische sloopkogel met aroma’s van aardbeienjam en gedroogd fruit, komt hier voor een verrassing te staan. Het zijn bourgondische wijnen: subtieler, verfijnder en lichter dan de typische Spaanse garnacha. We gaan ze proeven. En oké, we starten met wit van de lokale sterspeler: albillo real.


2 MAART 2025 – BORDEAUX

Bordeaux is hip om te haten. Dat riep ik een paar jaar geleden. Het leek namelijk echt alsof iedereen een (negatieve) mening had over Bordeaux. Enerzijds kon ik dat niet begrijpen, anderzijds ook weer wel. Met meer dan 100.000 hectare is Bordeaux een enorme wijnstreek, die zijn sporen in de wijnwereld zeker heeft verdiend, maar niet per definitie alleen maar topwijnen maakt. Daarvoor moet je óf diep in de buidel tasten, óf goed zoeken, óf geduld hebben. Flesrijping doet wonderen voor veel Bordeaux.


9 MAART 2025 – JURA & JEREZ

Wees maar niet bang, het is dit keer geen sherry. Maar wel: onversterkte wijnen met en zonder flor uit Jura en Jerez. Want die wijnen lijken best wel op elkaar. Tot je ze naast elkaar proeft, dan vallen de verschillen misschien wel op. We gaan in ieder geval savagnin, chardonnay en palomino proeven.


30 MAART 2025 – VINO & PINTXOS

Na een aantal geslaagd edities, doen we er nog eentje: We gaan weer pintxos proeven! Jelle en Nadien hebben beiden een bezoek gebracht aan het prachtige Baskenland en raakten in de ban van de vele pintxos. Pintxos zijn de tapas van het Baskenland en de barretjes in San Sebastian en Bilbao staan er vol mee. Niets zo leuk als geweldige pintxos combineren met de mooiste wijn. Dat doen we tijdens de Vino & Pintxos-proeverij. Proef je mee? We serveren uitsluitend wijnen uit Noord-Spanje, een stuk of 7, en deze worden voorzien van spannende pintxos.