Proef: Hugel Gewurztraminer Vendage Tardives 2009

Na het diner van Tweede Kerstdag opende ik een bijzonder flesje. Deze Gewurztraminer Vendage Tardives had ik op de kop getikt bij wijnhuis Hugel zelf. Afgelopen zomer was ik in de Elzas om haar witte wijnen eens van dichtbij te bekijken. Met mijn voorliefde voor riesling en gewurztraminer kon ik mijn geluk niet op!

Ook naar de Elzas? Lees hier meer over deze fantastische wijnstreek.

Waar vandaan?

Hugel zit gevestigd in het pittoreske dorpje Riquewihr in de Franse Elzas. Het lijkt net alsof je de Middeleeuwen of de set van Game of Thrones binnenwandelt. Tijdens de kerstvakantie is het hier enorm druk, want dan is de hele stad één grote kerstmarkt. Wij waren er in augustus en toen was het best oké.

Gewurztraminer is één van de edele druivensoorten van de Elzas. Misschien komt het door de Duitse naam of door de uitgesproken smaak, maar echt hip is de gewurztraminer nooit geweest. Desalniettemin noemt Jancis Robinson, beroemde Amerikaanse wijnschrijver, een ‘Selection des Grains Nobles’ van Gewurztraminer de meest aromatische wijn ter wereld. Het wordt tijd dat iedereen de gewurz leert kennen. Hij is er voor iedereen: van droog tot edelzoet.

blank
Wijnproeven bij Hugel

Selection des Grains Nobles is het summun van de dessertwijnen in de Elzas. Het gaat een stapje verder dan Vendange Tardives en wordt alleen in de beste jaren gemaakt. Het is letterlijk vertaald: de selectie van edele druiven. Alléén de druiven die zijn aangetast met edele rotting worden gebruikt in de wijn. Dit wordt allemaal met de hand uitgezocht. Vendange Tardives betekent letterlijk ‘late oogst’ en gaat iets makkelijker. Hier worden de druiven met tros en al geplukt en kan het dus zijn dat niet alle druiven aangetast zijn. Wel zijn de druiven volrijp, wat een mooie, volle smaak oplevert.

Kleur, geur, smaak

Dat betekent overigens niet dat het een makkie is voor de wijnboer. De gemiddelde oogst is 20 hectoliter per hectare. Dat is niet veel. Bovendien bestaat de kans dat het weer omslaat zo ver in het seizoen, wat de hele oogst kan verwoesten. Gelukkig gaat het ook soms goed en dan heb je dus een hele mooie dessertwijn in  je glas…

De kleur is opvallend licht voor een wijn die inmiddels 8 jaar oud is. De Hugel Gewurztraminer Vendage Tardives komt uit 2008 en is naar mijn idee nog steeds niet over z’n top. De geur is zalig. Het doet mij denken aan abrikozencake. Verder ruik ik mandarijnen, honing, lychees en bloemen. De wijn is heerlijk zacht, smelt op je tong en past goed bij de apfelstrudel die we hebben gemaakt. Het is een dessertwijn die niet zo overdreven zoet is, maar juist fris en iets bitters heeft. Een beetje als een rijpe grapefruit. Iedereen was er even stil van.

Wijnspijs

Wij combineerden ‘m met een easy-peasy apfelstrudel uit Dagelijkse Kost. Een winnaar. Al hoef je de wijn niet per se bij het dessert te schenken. Deze gewurz gaat ook goed bij foie gras of gekarameliseerde scampi’s.

In Nederland te koop bij Kleinflesjewijn.nl voor € 23,95.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.