Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingDeze plaattaart is in een handomdraai gemaakt en valt gegarandeerd bij iedereen in de smaak. We hebben de basis voor je uitgewerkt in dit très makkelijke recept, die je naar wens kunt aanvullen met geitenkaas en/of noten. Tover dit op tafel en blaas iedereen om ver. Vergeet niet de wijntips onderaan te checken voor verrassende wijnen.
Ingrediënten
- 1 (Tante Fanny) flammkuchen deeg
- 50 ml crème fraîche
- 750 gram uien, in halve ringen
- 400 gram kastanje champignons, in partjes
- 100 gram roomboter
- 1 flinke eetl. bruine/donkere basterdsuiker (wit kan ook)
- 1 eetl. aceto balsamico
- (verse) tijm blaadjes
- versgemalen zwarte peper
- zeezout
- evt. amontillado/cognac
Opties: geitenkaas en / of noten (bijv. pistache, pijnboompitten, etc.).
Bereidingswijze
We gaan eerst de uien karameliseren. Let op: houd rekening met 35-45 minuten hiervoor, dus schenk gerust een glas wijn voor jezelf in.
Doe een flinke klont roomboter (zo’n 50 gram) in een pan met een dikke bodem (of gietijzer als je die hebt) en laat smelten. Doe de gesneden uien er bij en laat garen op middellaag vuur, af en toe omscheppen. Zijn ze goed warm en gaar (na 5-10 min.)? Dan mag er een flinke snuf zout bij en zet het vuur iets hoger. Deksel kan op de pan, maar blijf ook de uien omscheppen.
Na vijf minuten de suiker, aceto balsamico, peper en (verse) tijm toevoegen. Zet het vuur nu middelhoog. Laat vijftien minuten smoren.
Blijf er bij, want het mag niet gaan aanbakken, maar de uien moeten wel heet genoeg worden zodat het vocht kan verdampen en de uien kunnen karameliseren.
Heb je amontillado of cognac in huis? Doe hier dan ook een scheutje van bij de uien. Dit zorgt voor een heerlijke diepgang in het gerecht. Ook lekker om te drinken..
Zet ondertussen een andere pan op hoog vuur en voeg een klontje boter toe. Voeg de champignons toe als de boter gesmolten is. De ‘key’ bij champignons bakken is dat de pan niet te vol mag zijn (i.v.m. vocht verdampen), dus bak ze desnoods in twee rondes. Bak de champignons lekker bruin en leg op een keukenpapiertje om uit te lekken.
Als alles gaar en klaar is kan het deeg belegd worden. Denk aan een bakpapiertje op je bakplaat.
Smeer de crème fraîche uit, beetje versgemalen peper er over (naar wens uiteraard). Daarna de gekarameliseerde uien er over en als laatste de champignons. Nóg een klein beetje peper voor de finishing touch en hij is klaar om in de oven te schuiven!
Bak de plaattaart in ongeveer 15-20 minuten in het midden van de oven op 200°C.
Dikke tip voor de liefhebbers van uiensoep: vergroot de hoeveelheid uien en hou de overgebleven gekarameliseerde uien in de pan, voeg daar water aan toe plus wat bouillon. Laat een kwartiertje zachtjes koken en klaar is kees. Twee vliegen in één klap, hatsa!
Wijntips bij de plaattaart
Wit: natuurwijnfan? Stop met zoeken en schenk deze spannende orange wijn uit de Alsace in. De aromatische frisheid met wat structuur snijdt heerlijk door het rijke karakter van de gekarameliseerde uien. Try before die!
- Vignoble du Reveur, Artisan, Alsace (via De Bruijn Wijninkopers of Wijnhandel Peeters)
Rood: voor rood gaan we naar Spanje. Het lekkerst licht gekoeld. De wijn is kruidig met een rode fruit toets, maar ook verfijning. Dit proef je terug in de tijm. Wat wil je nog meer bij je plaattaart, win win!
- Las Uvas (via Smaragd Wijnen at Home)
Out of the box: doe eens gek en koop sherry. Wij raden de Amontillado van Gutiérrez Colosía aan. Deze kan je meteen gebruiken om de uien in te smoren. De geroosterde noot aroma’s komen je tegemoet. Wat een genot. Dat gecombineerd met de gebakken paddo’s wil je hierna niets anders meer dan sherry.
- Gutiérrez Colosía (via Grandcruwijnen)