Peter Schilling & riesling (Pfalz, DE)

Precies op het moment dat Peter Schilling uit de speakers galmt, klappen wij over de Mosel. Met 175 km/h vliegen we over de Deutsche Autobahn met wijngaarden op links en rechts. Weer eens wat anders dan met Michel Fugain op de fiets door de Bourgogne, maar minstens zo idyllisch ;-).

Een paar uur later komen Charles en ik aan bij de Airbnb, een kekke blokhut in Bohl-Iggelheim. Al snel ontdekken we dat je dat ook best kan omschrijven als the middle of nowhere. Lekker sereen is het wel. Er is een pizzeria en een vogelpark. Bij die laatste proberen we een paar fleskes bier te halen. Missie geslaagd én krijgen zelfs nog een gratis schnaps, omdat we Nederlanders zijn. Mond staat in de fik, danke schon.

De echte veldtocht

Na die biertjes is het de volgende dag tijd voor de echte veldtocht: wijn! Bohl-Iggelheim ligt dichtbij Neustadt-an-die-Weinstrasse. Hiep hoi. Beide dorpjes slash stadjes liggen in Pfalz, een wijngebied wat bekend staat om haar rieslings. Ook de pinots doen het hier goed, die overigens in Duitsland door het leven gaan als ‘weissburgunder’ (pinot blanc) en ‘grauburgunder’ (pinot gris). De laatste jaren komt hier echter ook steeds meer rood (dornfelder en pinot noir; spatburgurder) vandaan. Kortom, er gebeurt genoeg in Pfalz: elke derde fles van in Duitsland verkochte Duitse wijn is afkomstig uit dit gebied.

Rocking the riesling

Wijngaarden overal
Wijngaarden overal

Er moge van alles gaande zijn hier, ik blijf me even op de riesling concentreren. Wat mij betreft een druif van uitersten: beendroog of volzoet. Typisch voor de riesling is de hoge zuurgraad. Dat klinkt misschien niet aantrekkelijk (maar is het wel) dus spreek je in wijntaal van ‘frisse zuren‘ en – zo lees ik ook weleens – ‘dansende zuren‘. In de geur kun je dat herkennen aan de citrus tonen (van grapefruit tot limoen) en frisheid van groene appels, die mooi in balans is met rijp wit fruit, zoals perzik, wat andere zoete geur geeft.

In de vaak wat oudere rieslings kun je ook een geur van petroleum tegenkomen. Sommige mensen vinden dat vies, anderen doen er een moord voor. Hoe warmer het klimaat, hoe sneller die geur totstandkomt. In Duitse wijnen heeft het meestal met de leeftijd van de wijn te maken. Riesling kan perfect ouderen.

Blijf dichtbij jezelf

Het bijzondere aan de riesling is dat het zichzelf blijft. Hoewel het de karakteristieken van de bodemsoort meeneemt, blijft het druifje toch dichtbij zichzelf. De zuren blijven gewoon dansen. Plant je de riesling op bijvoorbeeld een leisteenbodem, dan geeft dat de wijn een mineralige toets mee. Anders is dat bijvoorbeeld bij de chardonnay, die weliswaar prima in staat is de eigenschappen van de bodem door te vertalen in de wijn, maar die niet meer zo makkelijk onder één noemer te vatten is.

Das Erlebnis

Op een terrasje in Mannheim bestel ik een riesling trocken van Georg Mosbacher. Sehr gut. Het fruit spat je glas uit: wat perzik, klein pepertje en uiteraard de frisse zuren van citrus. Volle bak de zon op je neus, fantastico! Nu we er toch zijn, probeer ik ook nog even de weissburgunder van Philip Kuhn. Super fruitig: appel en peer met een duidelijke hint van super-rijpe meloen. De pinot blanc is zachter van smaak dan de riesling. Minder zuur, meer rijp fruit.

Waar ik mijn koffer vol gooi met wijn, vult mijn reisgezel zijn tas met bier. Even een conflict of interest met mezelf (bier, wijn, bier, wijn), want als de zon schijnt, is zo’n Duitse hefeweizen zo slecht nog niet…

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.