Penfolds: 5 wijnen op de proeftafel

Penfolds: 5 wijnen op de proeftafel

Stel je voor: je bent dokter, bedenkt dat wijn best wel eens kan helpen bij het tegengaan van bloedarmoede en dus pak je je biezen en emigreer je van Engeland naar Australië om daar een wijnbedrijf op te zetten. Dat overkwam Christopher Rawson Penfold en zijn vrouw Mary in 1848.

Het complete verhaal lees je in Het verhaal achter Penfolds. In deze blog vertel ik meer over de wijnen, die ik ontving van importeur Oud Reuchlin & Boelen.

Koonunga Hill

Koonunga Hill is waarschijnlijk de bekendste serie van Penfolds. De serie is vernoemd naar een wijngaard in Barossa Valley. Er wordt cabernet sauvignon, cabernet shiraz, chardonnay en een riesling gemaakt onder het label ‘Koonunga Hill’.

Koonunga Hill Shiraz Cabernet ‘Seventy Six’ 2016

Seventy Six verwijst naar het jaar 1976, het jaar dat Penfolds het label Koonunga Hill lanceerde. Deze versie, de Seventy Six, is pas sinds 2006 op de markt, om het veertigjarig jubileum te vieren.

Net zoals Bordeaux de ‘Bordeaux Blend’ heeft, heeft Australië inmiddels faam verworven met de ‘Australia Blend’. Voor wie het nog niet niet weet, deze bestaat uit shiraz en cabernet sauvignon. De druiven komen van de beste wijngaarden in Zuid-Australië en ondergaan na de gisting een rijping van 10 maanden op Amerikaans eiken, waarvan 10% nieuw. Hallo vanille. En cassis, bramen, pure chocolade, zachte tannines. Een wijn om altijd in huis te hebben.

Koonunga Hill Autumn Riesling 2016

Zeg je Eden Valley, dan zeg je riesling. Het is natuurlijk veel te warm voor riesling in Barossa, maar de hoger gelegen wijngaarden van Eden Valley zijn perfect voor de druif.

De geur is indrukwekkend. Mag ik hier de hele dag aan ruiken? Mandarijnen, limoen, maar ook zoete specerijen zijn vertegenwoordigd, zelfs een druppeltje honing (er zit ook wat restzoet in). Het is nu mooi, maar man o man, wat gaat er gebeuren als je deze wijn nog een paar jaar op de fles laat rijpen?

Yeaaah, autumn riesling van @penfolds ? geur van mandarijnen, limoen en zoete specerijen. Niet gek voor de maandag! I liiiiiiiike ??

Een bericht gedeeld door Nadien de Visser (@leclubdesvins) op 12 Feb 2018 om 9:03 (PST)

Cellar Reserve

Met de Cellar Reserve wijnen kleurt Penfolds buiten de lijntjes. Het zijn wijnen die een beetje anders dan anders zijn, bijvoorbeeld gemaakt van sangiovese uit Barossa Valley. De wijnmaker, Peter Gago, experimenteert er lustig op los. Dat doet denken aan de experimenten waar de eerste wijnmaker, Max Schubert, jaren geleden mee begon en inmiddels wereldberoemd zijn.

Cellar Reserve Sangiovese 2008

Sangiovese, de druif waar mijn hart sneller van gaat kloppen. De balans tussen fruit, zuren, tannines en dat alles verpakt in een kruidig jasje vind ik te gek. Niet voor niets karde ik vorige zomer heel Toscane door. Ook Australië is fan van sangiovese.

Deze wijn. De geur is onmiskenbaar Nieuwe Wereld, niet per se overduidelijk sangiovese. Je ruikt de warmte, de hete zon op de druiven. Gedroogde pruimen en kersen(jam) met balsamico. Hoe langer je de fles laat staan, hoe meer balsamico en gedroogd fruit de overhand neemt.

Cellar Reserve Merlot 2010

Merlot, 16 maanden eikenhout en aantal jaren flesrijping – we zitten inmiddels in 2018. Toch is deze Cellar Reserve 2010 nog een jonkie. Bramen, die spatten je glas uit. Verse bramen en bramenjam. Naarmate de wijn langer in het glas zit, komen er meer aroma’s vrij. Een snufje laurier, wat pruimen en een vanillestokje. De stevige tannines vragen om vettig eten. Ik heb m’n zinnen gezet op gebraden eendenborst, waarbij je de huid krokant bakt. Of wat dacht je van langzaam geroosterd buikspek naar recept van Gordon Ramsey?

penfolds
Plaatje.

Max’s Reserve

Met Max’s Reserve brengt Penfolds een ode aan hun eerste wijnmaker, Max Schubert, die het huis op de internationale kaart zette met zijn Grange Hermitage, een 100% shiraz in een droge, houtgerijpte stijl naar het voorbeeld van Bordeaux (nee, niet Rhone; Schubert vond de stijl van Bordeaux te gek, maar ruilde de cab-sauv/merlot in voor shiraz).

Max’s Reserve Cabernet Shiraz 2014

De eerste Max’s Reserve Cabernet Shiraz werd gemaakt in 2013. Hier staat de 2014 op de proeftafel. Het jaar begon koud met weinig neerslag. Gelukkig kwam Moeder Natuur terug met een lange herfst, zodat de druiven toch nog mooi konden rijpen.

Toegegeven, de flessen zien er een tikkeltje kitsch uit, maar de smaak stelt niet teleur. Typisch Australië met jammige cassis, rijpe tannines en snufje tabak. Bij deze verklaar ik deze wijn tot BBQ-wijn. Gegrild vlees: top, hamburgers: yum, gekruide worstjes: yes!

Dank je, Penfolds

Wat ik heb geleerd van Penfolds, is dat het hier (Australie, Nieuwe Wereld) niet alleen maar om het terroir draait. Nu wist ik dat wel, want: Oude Wereld = traditioneel, terroir-gedreven en Nieuwe Wereld = modern, fruit-gedreven. Maar hey, soms moet je iets ook ervaren om het écht te begrijpen. In de Oude Wereld wordt er alles aan gedaan om het terroir te laten spreken. Dat maakt AC Pomerol ook anders van AC Saint-Emilion, sterker nog: dat maakt buurman A anders dan buurman B in dezelfde appellation.

In de Nieuwe Wereld werkt dat toch anders. De wijnen uit de Nieuwe Wereld zijn fruitiger (want: warmer) en dat is ook waar Penfolds naar zoekt: de rijpste druiven. Het gaat hier niet om de bodem, maar om het beste fruit. Uit meer dan 1400 samples maken de wijnmakers jaarlijks hun keuze. Dat doen ze blind zonder informatie over herkomst of opbrengst.

#weerwatgeleerd

Grote dank aan importeur Oud Reuchlin & Boelen. Ze stuurden mij, Penfolds-fan, een aantal flessen op om te proberen. 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.