Weekend-tip: Panizzi Vernaccia di San Gimignano, 2015

Weekend-tip: Panizzi Vernaccia di San Gimignano, 2015

Een deep-dive in de Italiaanse wijnwereld. Geen standaard druivensoorten, maar een wel hele lokale druif  in de hoofdrol: Vernaccia. We reizen af naar het pittoreske San Gimignano in de Toscane. Ook wel het Middeleeuwse Manhattan genoemd vanwege de vele torens uit die tijd. Het was een statussymbool: hoe hoger je toren, hoe meer aanzien.

De witte wijn uit Toscane

Het eerste waar je aan denkt als je het over Toscane hebt, is toch wel rode wijn. Toch staat dit dorpje bekend om haar witte wijnen en heeft als een van de weinige witte wijnen een DOCG-status te pakken, de hoogste Italiaanse kwaliteitscategorie.

Net buiten de stad vind je het wijnhuis Panizzi, één van de tophuizen van de streek. Hier maken ze een Vernaccia di San Gimignano van druiven die afkomstig zijn van een gunstig gelegen wijngaard, de Santa Margherita. De wijn gist in kleine eikenhouten fusten en ondergaat vervolgens een rijping van 5 maanden. Hierdoor krijgt de wijn een geur van getoast hout en kruiden. Gedroogde abrikoos en gekonfijte sinaasappel. Klinkt complex, toch? Dit lijkt me de ideale weekend wijntip, want je moet wel even de tijd nemen voor een wijn als deze.

Wijnspijs

Een krachtige, volle wijn als de Panizzi dien je te combineren met een evenzo rijk gerecht. Wijnschrijver Harold Hamersma stelt zelf het Italiaanse gerecht Bagna Cauda voor. Ehm, ik wist eerlijk gezegd niet wat het was, maar Google gelukkig wel: een dipsaus uit de Piemonte op basis van ansjovis en knoflook. Kijk, dat is inderdaad rijk aan smaak. Hierin dip je groentes, bijvoorbeeld groene asperges, worteltjes, broccoliroosjes, minivenkel, minibietjes.

Mijn eerste ingeving was vittelo tonato, ofwel kalfsvlees met tonijnmayonaise. Ik serveer het wel eens tijdens clubavondjes – hier vind je een gemakkelijk recept.

Vitello Tonato
Vitello Tonato

Vernaccia di San Gimignano Sante Margherita 2014 is te bestellen bij Platenburg voor 17,70 euro

Net als de Dikke Tip Dinsdag is de Weekend Wijntip een wekelijkse rubriek met een wijntip. Een tip voor in het weekend: wanneer je net iets meer de tijd neemt, iets meer mag besteden en kan genieten. Santé.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.