Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingOrange wines, een nieuwe hype in wijnland. Wat is het? Wordt het gemaakt van sinaasappels of toch van druiven? Komt het uit Orange County, een deelstaat in Californië, of juist uit Orange, het plaatsje in New South Wales, Australië? Waar komt het vandaan? Waar gaat het naartoe? En vooral: what’s in a name?
Orange wines: het verhaal
Oké, laten we bij het begin beginnen. Orange wines dankt zijn naam aan zijn kleur. De wijn heeft een oranje, of hoe puristen het liever noemen: amber wines. Orange wines bekt waarschijnlijk lekker. Het wordt ook zeker gemaakt van druiven. Het verkrijgt die oranje kleur, omdat de schilletjes mee vergist worden. Er wordt dus witte wijn gemaakt op de manier van rode wijn. Zoals we weten, is alle druivensap blank. De kleur komt uit de schilletjes. Laat je die bij het sap, dan komt daar kleur van af.
En niet alleen kleur. Ook smaken en tannines. Zo’n orange wine is dus wel even wat anders dan je occasional white. Het is in ieder geval bitter. Gedroogde grapefruit, honing, hazelnoten en zuurdesem.
Uitgebreid verhaal lezen over amforawijn? Check Vinho de Talha >
Oorsprong van orange wine
Deze wijnen mogen nu helemaal hip & happening zijn, ze bestaan echter al eeuwen. Bij orange wines denk ik automatisch aan de amforawijnen van Georgie en die van Alentejo, Portugal. Dat is deels terecht. Deze wijnen zijn namelijk ook oranje, want inderdaad gaan hier de schilletjes ook mee de amfora in tijdens de gisting. Maar toch mag je ze niet allemaal over een kam scheren volgens Marieke Beukers van Wijnkronieken. Er zijn orange wines die nog nooit een amfora hebben gezien, net zo goed als dat er ook wijnen zijn die rijpen in amforen zonder schilcontact (en dus niet enorm orange van kleur zijn).
Hoe dan ook, deze techniek gaat duizenden jaar terug. Het is de oudste manier van wijnbereiding. De wijn wordt opgeslagen in een amfora (‘qvevri’ in het Georgisch), een grote kruik van aardewerk, die in de grond wordt gegraven. Hierin wordt de wijn vergist. Handig en goedkoop met de koele, constante temperatuur van de bodem. Tijdens het clubavondje ‘de vergeten druif‘ proefden we al eens een amforawijn van rkatsiteli druif. Oranje van kleur. Gedroogd fruit en noten, een complexe rakker.
Blije Wijnen
Bij de Oogstmarkt op Noordplein kwam ik Blije Wijnen tegen, een nieuwe wijnwinkel in Rotterdam die zich volledig focust op natuurwijnen. Die amforawijnen zijn natuurlijk een schot in de roos als het gaat om natuurwijn. Meestal (maar niet altijd) volgt dit een natuurlijk proces. De druiven gaan de amfora in, ze gaan gisten en er wordt wijn van gemaakt. Als er niets (geen commerciële gisten en amper sulfiet, oid) wordt toegevoegd, dan wordt er van natuurwijn gesproken. Het is geen officiële term, dus het is een beetje vaag – als je het mij vraagt.
Desalniettemin heeft Blije Wijnen zeker wijnen waar ik blij van word. Neem bijvoorbeeld L’Illicite van Thomas Rouanet, een orange wine én natuurwijn (dus zonder toevoegingen van welk kaliber dan ook).
“Make sure you’re sitting down
when you taste your first orange wine.”
– Winefolly
Nou, zeg dat wel. Dit is zo anders. Niet wit, niet rood, maar het zweeft er serieus ergens tussenin. De bitters zijn aanwezig, daar moet je even doorheen. Liefhebbers van IPA kunnen hier wel wat mee, vermoed ik.
Exclusief is een understatement; er worden 200 flessen van deze wijn gemaakt.
Het is bij uitstek een wijn om iets bij te eten. Dit was nogal spur of the moment, dus ik had niet echt nagedacht over een combinatie. De wijn bleek te krachtig naast mijn geroosterde groentes. Nu waren die ook behoorlijk naturel, misschien was het beter geweest met verse kruiden. Mijn zalm met pestolaag deed het er beter naast. De wijn kon de krachtige smaak van de pesto makkelijk hebben. Leuk om te proberen, maar het is duidelijk dat ik nog een keer de keuken in moet met deze wijn.
Tips zijn welkom.
Wijnspijs
De kracht, zuurgraad en bitters maken zo’n orange wine best wel multi-inzetbaar. Ze kunnen van alles hebben, zolang het maar niet te soft wordt. Een krachtige wijn vraagt om een krachtig gerecht. Dit kan véél meer hebben, zelfs rood vlees. Of wacht… wat dacht je van… Eendenborst met een chutney van sinaasappel. Dat is één en al liefde met een glas orange wine.
Meer weten over Orange Wine? Check dan het boek: Amber Revolution van Simon J. Woolf
Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?
Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤
Deze blogpost bevat één of meerdere affiliate links. Lees hier meer.