Op de proeftafel: Turkse wijnen!

Wijnen uit Turkije. Ze waren ons tot voor kort goeddeels onbekend. Met ons bedoel ik Nadien (Le Club des Vins) en Maarten (fanatiek wijnproever) en mijzelf. Tijd om de achterstand in te halen. En hoe.. Senay (House of Red & White) maakte ons warm voor Turkse wijnen door ons te laten voorproeven – genieten!

Hieruit volgde op de vrijdagavond van het Pinksterweekend bij gastheer Maarten een proeverij voor onze collega’s. Want we wilden ook hen meenemen in de wondere wereld van wijn en in het bijzonder een hele mooie selectie aan Turkse wijnen. Daar hoorden natuurlijk lekkernijen bij en ik nam het menu voor mijn rekening.

Chardonnay & Narince met Zeeuwse kokkels

We starten met een combinatie van Turkse zwoelheid uit de regio Tokat (vlak onder de Zwarte Zee) gecombineerd met Zeeuwse kokkels. De gestoomde kokkels gaan in een dressing van olijfolie, limoensap, sjalot, rode peper, koriander, munt, vissaus en suiker.

Dit is een variant op een recept van mijn Zeeuwse held Sergio Herman. De wijn bestaat uit 50% Narince en 50% Chardonnay. De Narince geeft de wijn een heerlijk uitgesproken smaak van tropisch fruit die je lekker lang na blijft proeven. Prima combinatie met het zilte van de kokkels en de oliedressing.

Narince met gerookte kip in roomsaus

Narince (wat Delicaat betekent) wordt ook wel geassocieerd met Chardonnay en dat proeven we in de volgende wijn, die voor 100% uit de Narince druif bestaat. Deze houtgelagerde wijn zou ik als ik niet beter wist inderdaad niet kunnen onderscheiden van een Chardonnay. De Narince gaat goed met de gerookte kip in roomsaus. Dit gerechtje maakt de wijn nog zachter en voller van smaak, wordt aan tafel opgemerkt. Die observatie deel ik.

foto 3

Çavuş met gerookte zalm en geitenkaasmousse

Dan een witte wijn die breed in de smaak valt. De Teneia, voor 100% gemaakt van de Çavuş (letterlijk vertaald als ‘Sergeant’) druif is absoluut een feest om te drinken. Met een lichte sprankeling en uitbundige maar gebalanceerde fruitige smaken heb je hier eigenlijk niets bij nodig.

Maar we verwennen onszelf graag, dus ook de Çavuş proeven we met een begeleidend hapje: gerookte zalm met geitenkaasmousse* en zeekraal (de eerste van het seizoen!). De combinatie gaat goed. Deze wijn is zo verfijnd, dus pas op met wat je hierbij serveert. Neutrale gerechten werken het beste.

*Let op: klop de slagroom eerst afzonderlijk op en gebruik wat minder melk, anders ontstaat er saus in plaats van mousse.

Öküzgözü met aubergineschijfjes

Over naar rood. We kijken al de hele avond uit naar het (proberen) uitspreken van deze druivennaam: Öküzgözü. Wat anders dan Riesling, nietwaar. De Öküzgözü komt uit het oosten van Turkije, de naam betekent ‘stierenoog’ omdat deze druiven zo groot zijn als het oog van een stier.

Een wijn die schitterend paars van kleur is, en fruitig in de smaak. Een van de proevers vindt deze wijn ‘een beetje moeilijk’. En dat snap ik wel. Deze Öküzgözü is niet ‘rond’, en wat typisch in de geur. Toch vind ik de smaak van pruimen en kersen fijn.

We eten er gebakken aubergineschijfjes bij. Alhoewel ik daar zelf vooraf niet echt hoge verwachtingen van heb, zijn mijn tafelgenoten complimenteus over hoe ze smaken. In het recept heb ik bakken opgevat als frituren, het zou zomaar kunnen dat ‘m daarin de winst zit.

foto 2

Karalahna met köfte en tomatenpilav

Nu ik me met de aubergineschijfjes heb gewaagd aan de Turkse keuken zonder af te gaan, durf ik het volgende gerecht aan: köfte met tomatenpilav. Hierbij drinken we een mooie donkerrode wijn van de Karalahna-druif. Deze druif (=zwarte kool) heeft wat weg van de cabernet sauvignon. Dit levert een stevige, volle wijn op. Je proeft de zon en het fruit. Deze wijn kan prima een kruidig gericht als de köfte hebben. Vergeet de wijn niet te decanteren, hij moet echt de tijd krijgen om zich te openen.

Urla Vourla met kazen

We zijn toe aan de laatste rode wijn. En die mag er wezen. De Urla Vourla is een blend van Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah en de Bogazkere (letterlijk vertaald als ‘keelschraper). Een hele gebalanceerde wijn. Heerlijk!

De Britten schijnen er fan van te zijn. Nou, ik ook, en met mij velen aan tafel. We proeven er zachte, sterke kazen bij. Een heerlijke combinatie. Als je het kunt krijgen, is het aan te raden deze Urla Vourla te combineren met de Aggiano kaas.

En dan sluiten we écht af. Met de dessertwijn Mahlep en een Turks dessert genaamd Künefe. De wijn heeft iets weg van port, en gaat goed met de bescheiden gezoete Künefe.

Deze – en meer – wijnen zijn te vinden op de website van House of Red & White.

Hanneke van Rooijen krijgt een magisch gevoel van mousserende wijnen. Leeft bij momenten graag boven haar stand maar is ook haar Zeeuwse nuchterheid niet verloren. Is trots (ere-)lid van Le Club du Vin, kookt graag en is blij als woonplaats Rotterdam er weer een wijnbar bij krijgt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.