Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
Sommeliers proeven graag oude jaargangen. Waarom? Het is een mooie manier om de ontwikkeling van een wijn te volgen en heerlijk urenlang discussiëren over wat een jaargang een goede jaargang maakt.
Niet heel vaak krijg je de kans om het zo uitgebreid naast elkaar te proeven. Een tijdje geleden schreef ik een blog over de verschillende jaargangen d’Yquem maar dit keer staat er wat anders op de proeftafel. De proeverij vond plaats bij Restaurant Maeve in Utrecht onder het genot van een vijfgangenlunch verzorgd door Chef Tommy Janssen en zijn team. Een unieke gelegenheid, die spontaan opgezet is door Job de Swart (Master of Wine), Udo Goebel (Winematters.nl) en Frank Jacobs (Perswijn). Kortom, niet de minste personen uit de Nederlandse wijnwereld.
12 jaargangen
Deze middag gaan er maar liefst twaalf verschillende jaargangen van de Toren Fusion V open. De V in Fusion V verwijst naar de vijf druivenrassen die in de blend zitten, te weten: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec en petit verdot. De samenstelling van de blend kan per jaar verschillen, maar over het algemeen zit er vaak een groot percentage aan cabernet sauvignon in de blend. Dit druivenras zorgt voor een overduidelijke mint en eucalyptus neus. Bij de Toren werken ze zo puur en minimalistisch mogelijk. In de wijngaard vind je achttien verschillende klonen terug van de vijf aangeplante druivenrassen. Door te werken met verschillende klonen, die elk een ander karakter laten zien, kun je een zo complex mogelijke blend maken, maar ook de grillen van het klimaat opvangen. Ook wordt er vanaf het moment van persing tot en met de botteling gebruikt gemaakt van de zwaartekracht. Dit scheelt onnodig overpompen en andere tussentijdse handelingen. Elke handeling die gedaan wordt in het wijnmaakproces kan de smaak beïnvloeden. “Door de zwaartekracht zoveel mogelijk het werk te laten doen blijven de wijnen zo puur mogelijk“, aldus Albie Koch de eigenaar van de Toren Private Cellar.
Ik heb gedurende de middag geprobeerd uitgebreide proefnotities te maken van alle geproefde wijnen die je hieronder terug kan vinden. De wijnen met een * erachter waren voor mij de absolute favorieten van de middag.
De Toren Fusion V 2000
Neus is medicinaal, jodium achtig, maar smaak heeft toch nog wat frisheid, leuk, maar echt de oudste van alle wijnen. Sommige proevers dachten aan kurk, maar dit is nog steeds zuiver alleen heel erg ontwikkeld. Rijp maar raak?
De Toren Fusion V 2001 *
Top jaar, mooi, levendig, fris, zwart fruit, kruidig, leer, laurier, kaneel, ceder, spice
De Toren Fusion V 2003
Rijp, ontwikkeld, warm jaar, medicinaal en veel tertiaire tonen. Voor mij net iets te veel ontwikkeld. Maar stond nog steeds overeind.
De Toren Fusion V 2006
Veel ontwikkeling, ceder, leder, tabak. Maar ook nog steeds zwarte bes, pruim. Duidelijk de mint hint wederom, echt de signatuur van de Toren. Was verder ontwikkeld dan de magnum fles.
De Toren Fusion V 2006 (Magnum) *
Deze liet zich nog vele malen beter zien dan zijn kleinere broer; de normale fles 2006. Dit was groots en misschien wel een van de mooiste flessen van de middag voor mij persoonlijk. Mint, eucalyptus maar ook kruidig, kaneel, aardse tonen. Bijzonder om zo duidelijk het bewaarpotentieel van een magnum en en normale fles naast elkaar te proeven. Want dit liet maar weer eens zien hoe veel beter een magnum kan ouderen.
De Toren Fusion V 2009 *
Geweldig op dronk en laat zich fantastisch zien. Uitermate mooie balans tussen fruit en ontwikkeling. Bramen, cassis, pruim, laurier, tabak en de groene mint toon.
De Toren Fusion V 2013
Voelt iets warmer. Wat ronder. Ook qua fruit, iets minder tertiair. Braam, kers, kruidig, peper, zwoel. Tannines zijn duidelijk zachter en beter geïntegreerd.
De Toren Fusion V 2014
Meer ontwikkeling, ceder, aardse tonen, iets minder primair, meer secundair en tertiair. Wederom de mint overal terug komt. Tabak en laurier. In de smaak meer fruit en vanille.
De Toren Fusion V 2015 *
Was een topjaar, op en top Bordeaux, spanning, sensueel, lange afdronk, absoluut outstanding. Deze wijn tikt alle boxjes aan. Heeft volop gul zwart fruit, en hint vanille, de nodige kruidigheid en grootse klasse.
De Toren Fusion V 2016
Minder groen, fruit komt mooi naar voren, bramen, cassis, iets aardbeienjam, met hint van mint op het einde, aardser in de smaak, mooie geïntegreerde taninnes.
De Toren Fusion V 2017 (halve fles)
Iets meer rood fruit, half flesje dus sneller ontwikkeling, gul in zijn fruit, klein aards randje. Iets van chocolade. Drogende tannines. Kleine flesjes ontwikkelen zich weer sneller, waardoor ze ook sneller op dronk zijn maar er ook sneller overheen kunnen zijn.
De Toren Fusion V 2018
Rijp, kruidig, groene paprika, mint, eucalyptus, jeneverbes, ceder. Ik vind dit heerlijk, jong, frivool, en lekker kruidig. Heeft misschien niet het langste bewaarpotentieel maar hé je hoeft ook niet alles te bewaren.
De Toren Malbec 2009 * (blind geproefd)
We kregen deze wijn blind in het glas. Het deed mij persoonlijk heel veel denken aan shiraz met het vlezige, kruidige en bijna braai-karakter dat ik zo typisch vind voor Zuid-Afrika. Maar ook: zwarte besjes, Verstegen kruidenmix, vanille en kokos. Wat bleek?! Dit was 100% malbec met dik nieuw hout. Verrassend glas!
Conclusie
Deze proeverij heeft laten zien dat de wijnen van De Toren geweldig kunnen ouderen én dat er in Zuid-Afrika duidelijke variaties in jaargangen te vinden zijn. De topjaren haal je er zeker uit. Het was een geweldige middag. Dank voor de flessen (ook de flessen uit de eigen kelder van de gasten komen).
De wijnen zijn in Nederland verkrijgbaar via Udo Goebels van WineMatters of via Wijnkoperij de Lange.