Oogst Champagne 2022: hoogste opbrengst in meer dan tien jaar

Oogst Champagne 2022: hoogste opbrengst in meer dan tien jaar

Na jaren van tegenslagen is er eindelijk een lichtpuntje voor de champagneboeren: het Comité Champagne heeft een maximaal rendement van 12.000 kg / ha vastgesteld. Dit is het hoogste rendement in 10 jaar.

2021 en 2020

Vorig jaar lag het rendement op 10.000 kg / ha, maar de champagneboer kreeg het flink te verduren in 2021. De voorjaarsvorst in april was problematisch en beschadigde de wijnstok. Vervolgens kwam daar nog een flinke regenval overheen in hartje zomer, wat een groot risico op meeldauw met zich mee bracht. Alsof dat nog niet genoeg was, waren er ook plaatselijke hagelbuien die op sommige plekken alles verwoestte. Onder aan de streep is er zo’n 60% van de oogst verloren gegaan door deze natuurkwesties. Het was de kleinste oogst in 40 jaar (7.274 kg / ha). Het jaar ervoor, 2020, was ook niet best met een maximaal rendement van 8.000 ha / kg. Dat kwam enerzijds door aanhoudende droogte, maar ook door een keldering in verkopen door de pandemie.

Dat laatste veranderde compleet in 2021, de flessen champagne gingen als zoete broodjes over de toonbank. Mensen wilden het leven vieren en snakten naar een fles bubbels. De verkopen stegen met 32% ten opzichte van 2020. Die trend zette door in de eerste helft van 2022.

Maximaal in 2021

Dit alles leidde het Comité Champagne ertoe om het maximale rendement van 2022 vast te stellen op 12.000 kg / ha. Hiervan mag wijn worden gemaakt dit oogstjaar. Daarnaast mag er een extra hoeveelheid worden geplukt om ‘reservewijnen’ van te maken. Dat mag elk jaar volgens afspraak, maar vorig jaar is dit amper gedaan, omdat de uiteindelijke oogst überhaupt al laag was, laat staan dat er nog iets apart kon worden gehouden voor toekomstig gebruik.

Buffer met reservewijnen

Het waren heftige tijden, maar men heeft al voor hetere vuren gestaan in de Champagne. De regio Champagne heeft een buffersysteem om zich te beschermen tegen slechte oogsten. Elk jaar worden de champagnehuizen aangemoedigd een deel van hun oogst te bewaren voor later, dat zijn de zogenaamde reservewijnen. Het ene huis is in staat meer te bewaren dan het andere. Bollinger heeft bijvoorbeeld 750.000 magnums met reservewijn in hun vijf kilometer lange kelder liggen. Dat gaat wel wat ver, het is makkelijker om de reservewijn in grote RVS tanks te bewaren – wat de meeste huizen doen.

Meer lezen over champagne?

Bronnen:

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.