Le Club des Vins

Oefenen met (blind)proeven

proefbox le club des vins

Eind maart heb ik samen met Jan Jaap, sommelier en podcast co-host, twee proefboxen gelanceerd. Onze luisteraars brachten ons op het idee. Tijdens het opnemen van een podcast proeven we wel eens wat. Inmiddels hebben we geleerd om de geproefde wijnen in de show notes te zetten, maar voorheen deden we dat niet en kregen we vaak vragen over de wijnen. Dit plus het feit dat alle wijncursussen zijn opgeschort in verband met corona bracht ons op het lumineuze idee om proefboxen te maken.

Anders dan alle andere boxen, want deze proefbox is écht gericht op het oefenen van proeven. We hebben alle wijnen uitgezocht op typische expressie van een druivenras of wijnstijl. Ook de herkomst kun je eruit herleiden als je een gevorderde proever bent. Alle wijnen hebben we zelf geproefd en beoordeeld. Dit is allemaal terug te vinden in de online omgeving die we speciaal voor de proefbox hebben gecreëerd. Daarnaast blijft het leuk om je theoretische kennis op te frissen, dus hebben we ook nog een vijf tot tiental vragen bedacht per druivenras.

Veelgestelde vragen

Ik doe WSET3, is het dan niet te moeilijk?

Juist niet, dit is perfect voor WSET3. We hebben de proefnotities geschreven volgens de proefmethode van WSET Diploma Course, dus dat is iets uitgebreider dan WSET3, maar dat maakt niet uit. De wijnen zijn goed te doen, we hebben gekeken naar typische expressies van een druivenras of wijnstijl.

Serveer de wijnen blind. Vraag desnoods aan je huisgenoot of hij/zij de wijnen wil inschenken, zodat je totaal onbevooroordeeld je proefsessie in gaat. Schrijf een proefnotitie van A tot Z inclusief beoordeling van de kwaliteit.

Nog niet toe aan blind proeven? Check de volgende vraag :)

De Proefbox

  • 5x typische expressie van druif
  • Uitgebreide proefnotities volgens WSET4-proefmethode
  • Begeleiding d.m.v. quizjes en video’s

Ik kom net kijken in de wijnwereld. Is het dan wel wat voor mij?

Waar een wil is, is een weg. Het maakt niet uit welke cursus of opleiding je doet. Jouw enthousiasme zorgt voor motivatie. Bovendien kun je het zo moeilijk maken als je zelf wil.

Ter voorbeeld: pak de eerste wijn uit en bestudeer deze. Dat wil zeggen: staat er ‘merlot’ op de fles, wat verwacht je dan? Raadpleeg eventueel winefolly.com of pak er een wijnboek bij. Schrijf vervolgens je proefnotitie en kijk of het overeenkomt met de onze.

Een andere optie is dat je onze proefnotitie erbij pakt tijdens het proeven en nagaat of je je kan vinden in onze proefnotitie. In een beginnerscursus worden je proef-skills ook zo opgebouwd.

Ik ruik niks. Ben ik nu ongeschikt?

Vaak denken mensen dat wijnproevers supertasters zijn. Maar dat is niet zo. Het is oefening en een shitload aan druivenkennis in je hoofd stampen. Zo’n proefmethode helpt erbij. Proeven volgens een bepaald stramien leert je een wijn in hokjes te plaatsen. Wijnproevers onderling spreken dezelfde taal. Die taal is niet ingewikkelder dan een andere taal. Het is een kwestie van oefenen.

Laat je niet uit het veld slaan als je niet meteen ruikt wat wij hebben opgeschreven. Wij hebben hier ook jaren over gedaan. Oefening baart kunst!

blank

De Proefbox

  • 5x typische expressie van druif
  • Uitgebreide proefnotities volgens WSET4-proefmethode
  • Begeleiding d.m.v. quizjes en video’s

Komt er nog een box met wit en rood?

Die kans is groot. Deze Proefbox loopt boven verwachting goed, dus dat smaakt naar meer. Tijdens het grote D3-examen van WSET Diploma krijg je vier flights van drie wijnen voorgeschoteld, elk met een thema:

  • Mixed bag – dit kan van alles zijn. Zo hebben we de eerste proefboxen gevuld (5x blauwe druivenrassen, 5x witte druivenrassen)
  • Grape variety – dit zijn drie wijnen van hetzelfde druivenras. Welk druivenras is het en waar komen de wijnen vandaan?
  • Region of country – dit zijn drie wijnen uit één regio. Een regio geldt alleen voor de wijnen van Frankrijk en Italie. Dus bijvoorbeeld drie wijnen uit de Loire
  • Country – dit zijn drie wijnen uit één land. Dus bijvoorbeeld drie wijnen uit Nieuw-Zeeland

We zijn nu druk bezig om vaker proefboxen te lanceren waar één of meerdere flights centraal staan. Hou social in de gaten of meld je aan op Le Club’s Nieuwsbrief (zie hieronder).

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close