Nu in het glas | Yves Cuilleron Viognier 2017

Viognier, de diva onder de druiven. Gelukkig is ze nog bij ons, want het had niet veel gescheeld of het druivenras was uitgestorven geweest.

In de jaren tachtig was er maar zo’n 32 hectare viognier. In de hele wereld. Het meeste ervan stond in Condrieu, een beroemde appellatie in de Noord-Rhône. Dertig jaar later, in 2011, is dat aantal vervijfvoudigd naar 160 hectare. Vandaag de dag is viognier populairder dan ooit. In andere delen van Zuid-Frankrijk is ze te vinden, maar ook in de Nieuwe Wereld duikt het druivenras steeds vaker op. De doordrinkversie van viognier omschrijf ik meestal als het bloemige zusje van chardonnay.

Maar daarmee doe ik de versie die nu voor mijn neus staat te kort. Bloemig: ja. Heeft iets weg van chardonnay: ja. Zusje: nee. Dan liever een grote zus, of een tante.

In mijn glas zit de viognier van Yves Cuilleron. Geen Condrieu, maar een IGP Collines Rhodaniennes. Tja, waar ligt dat? Bij Chavanay, zo blijkt, net buiten de grenzen van Condrieu. Je zou deze wijn dus terecht een mini-Condrieu mogen noemen. Yves Cuilleron nam in 1987 het familiedomein over en beschikt inmiddels over 75 hectare wijngaard, waarvan een groot deel in Saint-Joseph ligt.

Ondertussen stuift de geur mijn glas uit. Weelderig steenfruit komt me tegemoet. Abrikozenyoghurt ook een beetje. Bloemen. Vol & romig. Het is een gulle wijn, dat omschrijft ook precies de stijl van Yves Cuilleron. Mag ik even mezelf citeren uit een eerdere blog? Ja, dat mag. Typische viognier geur: alsof je door een bloemenveld rent met abrikozen in je hand. Ach ja wijn geeft je nu eenmaal een levendige fantasie ;-)

Qua wijnspijs kun je veel kanten op. Heb ‘m zelf laatst bij butter chicken geschonken. Kon ‘ie hebben. Maar wat me ook een dikke match lijkt, is een tarbot picasso – je weet wel met fruit. Hmmm.

Wil je de diva onder de druiven écht leren kennen, scoor dan deze fles. Na dit verhaal ben ik ook nieuwsgierig naar de Saint Joseph van Yves Cuilleron. Volgende keer maar eens proberen…

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. 

Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.