Nu in het glas: Pio Cesare Barbera d’Alba 2014

Nu in het glas: Pio Cesare Barbera d’Alba 2014

Barbera, de wijn van het volk. Barbera, de wijn waar Italie nooit over praat. Barbera, de derde B van Piemonte. Poeh, het valt niet mee voor Barbera om zijn mannetje te staan in de harde wijnwereld. Piemonte staat bekend om de grote Barolo en de daarna medium-grote Barbaresco, beide gemaakt van het belangrijkste druivenras die de regio rijk is: nebbiolo.

Maar er is meer. Laat je horen voor barbera.

De druif komt voor in Alba, Asti en Monferrato. Jancis Robinson legt het verschil uit tussen de dorpjes. Naar alle waarschijnlijkheid kent Barbera zijn oorsprong in Monferrato. Oorsprong of niet, de barberawijnen die hiervandaan komen zijn over het algemeen simpel. Het dorpje Asti ziet zichzelf als ‘the world capital of barbera’. Op zich niet gek, want buurtdorpje Alba heeft het te druk met Barolo en Barbaresco. Toch komen de beste Barbera’s uit Alba, mits de boeren de druif net zo serieus nemen als hun nebbiolo.

Binnenkijken bij Pio Cesare

Terug naar Pio Cesare, die sinds 1881 gevestigd zit in Alba. Op uitnodiging van Vinites mocht ik, samen met Hanneke en Alexander, vorig jaar op bezoek. Alexander heeft eerder een uitgebreide gastblog geschreven over Barolo. Leuk om te lezen!

Pio Cesare Barbera d'Alba
We kregen een kijkje in de kelder, waar ik de barriques aai.
Pio Cesare Barbera d'Alba
Een kelder vol oude flesjes, waar mijn hart sneller van gaat kloppen…
Pio Cesare Barbera d'Alba
Check deze Barolo uit 1951.
Pio Cesare Barbera d'Alba
En natuurlijk mochten we uitgebreid proeven.

Nu in het glas: Pio Cesare Barbera d’Alba 2014

Dik voordeel van Barbera: je hoeft er niet zolang op te wachten! Natuurlijk kom ik niet met lege handen thuis uit Piemonte, maar helaas liggen die Barolo’tjes voorlopig nog te slapen. Barbera d’Alba, daarentegen, is er klaar voor. Dus toen ik een uitnodiging van Peter & Anniek kreeg om lasagne te komen eten, twijfelde ik geen moment. Pio Cesare Barbera d’Alba in de tas en gaan. Wat een geluk.

Hoe proeft Barbera?

Dat is leuk, want het zit een beetje tussen lichtgewicht en zwaar in. Denk maar aan een stoere man met een bloemetjeskostuum (zie deze foto). Stoer, maar frivool. Donker van kleur, maar ook met aardbeitjes, frambozen en flink wat zuren. Een prima Barbera d’Alba kost ongeveer 10 – 15 euro. Pakt het wijnhuis het serieuzer aan (betere wijngaarden, meer / duurder hout), betaal je meer. Dat proef je ook.

Pio Cesare Barbera d’Alba is te bestellen voor € 19,50 bij Wijnig

Met de kortingscode VINS10 krijg je 10% korting op je bestelling. 

Barbera d'Alba
Barbera d’Alba en to-die-for-lasagne naar recept van Jamie Oliver.

Meer wijnvertier?

Volg me dan op INSTAGRAM of word m’n 2.000e volger op FACEBOOK voor dagelijkse updates 

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.