Nog meer klassiekers: 7x rode wijn en kaas

Nog meer klassiekers: 7x rode wijn en kaas

Onlangs was het #nationalwineandcheeseday in Amerika. Klinkt hysterisch, maar waarom ook niet? Het lijkt mij een topdag. Wijn en kaas zijn een gouden duo, mits je natuurlijk de juiste combinaties weet. Een milde kaas moet je niet combineren met een zware rode wijn. Dan blijft er niets meer van over. Hieronder presenteer ik een lijstje klassiekers: rode wijn en kaas.

Eerder schreef ik al een lijstje over kaas & witte wijn!

#1 Cabernet-sauvignon & cheddar

Hier kun je losgaan. Je kunt zelfs een dubbele proeverij doen met daarbij de centrale vraag: hoe ouder de kaas, hoe meer tannine de wijn kan hebben. Dat is zo’n beetje de vuistregel in wijnland. Heb je dus een wat jongere cheddar in je hand, kies dan een dito cab-sauv. Eentje uit Chili, die zijn vaak lekker fruitig met zachtere tannines.

#2 Shiraz & oude Gouda

Waar je een jonge Gouda het beste serveert naast een fruitige witte wijn zoals riesling, gaat een oudere Gouda beter met fruitig doch stevig rood. De kaas krijgt een krachtige smaak, waar de wijn tegen op moet boxen. Shiraz doet dat netjes. Merlot kan er ook wat van.

Foto 18-07-16 17 33 29
Kaasplankje met manchego, oude Rotterdamsche kaas, mozzarella en oude geitenkaas

#3 Rioja & manchego

Machego is een kaas gemaakt van de melk van de gelijknamige schapen uit de Manca regio, Spanje. Lekkere toevoeging op een kaasplankje of in een salade. Het heeft iets nootachtig, is licht pittig en medium-hard. Heerlijk bij een glas fruitige rioja. Check dit recept: manchego met tempranillogelei.

#4 Rhone & camembert

Camembert zie ik altijd een beetje als de overtreffende trap van brie. De smaak is net ietsje scherper, dus mag je de wijn ook ietsje opvoeren. Daarom stappen we voor de camembert over naar rood. De crux zit ‘m denk ik in de eigenheid van zowel de wijn als de kaas. Rode wijn uit de Rhone is krachtig en kruidig. Hetzelfde vind je in de kaas, die heeft ook een uitgesproken smaak. Voeg je ze bij elkaar, dan brengen ze elkaar tot een hoger niveau!

#5 Negroamaro & taleggio

Negroama-wie? Het is het onbekende druifje uit de hak van de laars: Apulië (Puglia in het Italiaans). Een zachte wijn met een zondoorstoofd karakter. Een van mijn favorieten – en die van menig wijnfanaat in Nederland – is de negroamaro van Cantine due Palme, want hij heeft al flink wat prijzen gewonnen. Taleggio is een koeienkaas uit de regio Lombardijen (Lombardia). Het kaas heeft een oranje korst met een paar lichtgrijze schimmelvlekken. Het heeft een rijke, beetje zoutige maar vooral romige smaak. Gaat ook goed met Barbera d’Alba.

Negroamaro met stukje taleggio!
Negroamaro met stukje taleggio!

#6 Sauternes & Roquefort

De twee grootmachten uit het zuiden. De dessertwijn en de blauwschimmelkaas. Dit is zo’n bijzondere combinatie, dat je zelfs wanneer je normaal gesproken geen fan bent van blauwschimmelkazen je dit een moet proberen. Het intense van de schimmel wordt verzacht door het zoete van de wijn. Het intense zoete van de wijn wordt daardoor ook gebroken. Het is een harmonisch geheel. Je gaat automatisch met zulke woorden praten. Dit is serieus ultieme rijkdom.

Foto 02-08-16 23 09 11Sauternes met roquefort & port met stilton

#7 Port & Blue Stilton

Nog zo’n all-time favourite, die hetzelfde presteert als hierboven. Het brengt elkaar op verrassend lekkere wijze in balans. Een harmonieus duo, die je ook vaak ín elkaar ziet: een fles port wordt omgekeerd in een grote Blue Stilton kaas gezet. Duurt een paar weken voordat de flesinhoud volledig in de port is verdwenen, maar als het dan zo ver is, heb je ook wat.

All-in is all-in: rode wijn en kaas

Als je dan all-in gaat en besluit een avondje rode wijn en kaas te doen, zorg dat dan je een eersteklas stukje kaas scoort. Ja, dat klinkt misschien een tikkeltje decadent, maar trust me, het is echt beter dan het voorverpakte spul uit de supermarkt. Ga een keertje los, één keertje, maar.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.