Een wijnfan in de Alentejo

Een wijnfan in de Alentejo

Ik kom regelmatig in de Alentejo, want een van mijn best friends woont hier al jaren. Frambozenimperium begonnen, het blijkt het roze goud. Voor mij is het een ideaal vakantieadresje dat soms gepaard gaat met een bezoekje aan een wijnhuis en meestal een avondje Celso (te gek restaurant, zie hieronder).

Nu heb ik niet alle namen scherp, dus deze lijst wordt binnenkort weer bijgewerkt als ik weer sur place ben.

Wijnhuizen in Alentejo

Herdade de Esporão

Biologische wijnbouw, fruitgedreven wijnen, topklasse sémillon en geweldige olijfolie. Dat is Herdade de Esporão in Alentejo, de streek tussen de Algarve en Lissabon Portugal. Het landgoed telt 2000 hectare, waarvan bijna 600 hectare staat aangeplant met wijnstokken. Duurzaamheid en respect voor de bodem en natuur staan hier hoog in het vaandel. En dat is knap op zo’n lap grond.

Je kunt hier terecht voor een tours & tastings. Vergeet ook niet hun fantastische olijfolie te proberen. En, als klap op de vuurpijl, kun je er ook de sterren van de hemel eten. Het restaurant heeft één michelinster! Aanrader.

Herdade de São Miguel (Casa Relvas)

Herdade de São Miguel is ook een grote speler in Alentejo. Aan de ene kant zijn ze hypermodern, aan de andere kant houden ze ook eeuwenoude tradities in ere. Vergelijkbaar met Esporão, in dat opzicht. Zo staan er naast de high-tech tanks ook eeuwenoude amfora’s. ‘Het is de makkelijkste manier om wijn te maken’ – zegt Paolo, de wijnmaker, over amforawijnen. Een paar jaar geleden mocht ik er binnenkijken.

Restaurants in Alentejo

Celso in Milfontes

Na een uitgebreide brunch vertrekken we naar Milfontes, een klein stadje aan de kust, waar we ons boottochtje gaat beginnen. Onderweg nemen we de perikelen van ons bestaan nog eens over de loep. Na dik 2 uur meren we, compleet zen, aan in Odemira en genieten we van een welverdiende vinho verde op het dichtstbijzijnde terras. Op de terugweg slingert onze kapitein Rui de motor aan en zijn we in no-time weer terug Milfontes, waar we op de boulevard nog een caipirinha meepakken.

‘s Avonds gaan we uiteten bij restaurant Celso. Celso stelt nooit teleur. René en Chantal weten wat goed is en bestellen:

  • Pica pau – Gemarineerd buikspek. Super knapperig en mals.
  • Camarao a alho – Gamba’s in olie en knoflook. Yummy.
  • Ameijoas a casa – Venusschelpen met tomaat en uienringen. To die for.
  • Salade de polvo – Inktvis kan heel taai zijn, maar dit was super mals en heel lekker.
  • Porco a alantejana – Venusschelpen met varkensvlees en aardappelblokjes.
  • Presunto – Gedroogde Portugese ham (vers naast de tafel gesneden). Boterzacht.

Het water loopt me al weer in de mond. Als je ooit in Milfontes bent, ga dan naar Celso. Uiteraard nippen we tijdens de maaltijd van Portugese wijnen. De wijnkaart is hier fantastisch, misschien wel de grootste collectie Portugese wijnen van het land.

Andere restaurants in de omgeving

  • O Dunas Mil – goed visrestaurant dichtbij de oceaan in Milfontes. Lekkere zeebaars, scampi’s en salade de polvo.

Hotels in Alentejo

Ik heb er twee voor je in petto. Beide zijn compleet afgezonderd, midden in de natuur met de mooiste uitzichten, tip top kamers en een lekker zwembad. Hier kom je gegarandeerd tot rust.

  • Ecorkhotel – Rust, reinheid en regelmaat. In het Ecorkhotel kom je tot rust, want hier vind je alles en tegelijkertijd is er niks – je zit in the middle of nowhere omgeven door kurkeiken en olijfbomen. Dat is oké, want het hotel heeft een eigen restaurant, een spa, een binnen- en buitenzwembad én een ezel. Mocht je toch een stad willen zien, Évora is prachtig en om de hoek.
  • Montimerso – Hetzelfde idee als Ecorkhotel. Complete ontspanning. Hele ruime kamers, verfrissend zwembad, prachtige natuur om je heen, uitkijkend op de Guadiana-rivier (denk ik) waar je ook lekker kunt wandelen in de koele ochtenduren.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.