Nieuwe categorie in Napa Valley: ‘micro winery’

Nieuwe categorie in Napa Valley: ‘micro winery’

Ik hoor je denken: wat is er bijzonder aan een klein wijnbedrijf, daar zijn er toch zoveel van? Ja, klopt. Maar niet in Napa Valley. Het WDO (Winery Definition Ordinance) heeft in 1990 wetten gemaakt, die bepalen wanneer je iets een ‘winery’ mag noemen. Een wijnbedrijf in Napa Valley is gedefinieerd als een boerenbedrijf waarbij de faciliteiten worden gebruikt voor het vergisten van druiven voor de productie van wijn. Daarbij moeten ze minimaal 2000 cases (= 24.000 flessen) op jaarbasis produceren. ‘Micro’ wineries zijn vaak kleine familiebedrijven, die nog niet de helft van dit aantal produceren en dus geen bestaansrecht hebben. 

Het belangrijkste nadeel als klein bedrijf is dat je geen bezoekers mag ontvangen of proeverijen mag organiseren. Omdat deze kleine wijnbedrijven zo weinig produceren worden ze vaak niet opgenomen in de portfolio’s van importeurs en zijn ze genoodzaakt om vrijwel volledig te overleven met direct-to-consumer verkopen. Toch lastig als je deze consumenten niet mag ontvangen voor een proeverij. En zo zijn er nog veel meer nadelen. 

Na vier jaar juridische strijd is er afgelopen mei eindelijk een compromis gesloten. De term ‘micro winery’ is officieel erkend voor een pilot periode van drie jaar. Ze mogen proeverijen organiseren en komen o.a. in aanmerking voor financiële steun. Voorwaarde is wel dat het bedrijf niet groter mag zijn dan 5.000 m2 en dat 75% van de druiven op het eigen terrein verbouwd moeten worden. Ook mogen ze niet meer dan 10 auto’s aan bezoek ontvangen. Aan het eind van de pilot worden de regels geëvalueerd en mogelijk herzien. 

Voorheen was het in Napa ‘go big or go home’, een methode die het wijnlandschap in Napa behoorlijk heeft gevormd in de afgelopen dertig jaar. Grote bedrijven hebben kwaliteit geleverd en de regio in een positief daglicht gezet. Keerzijde hiervan was dat kleine bedrijven het lastig hadden om te overleven. Hier gaat nu wellicht verandering in komen.  

Meer lezen over Napa?

Bronnen

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Rianne Ogink. Van sportmanager in Deventer, naar sommelier bij Zoldering in Amsterdam, naar student viticulture & enology in Bordeaux Frankrijk. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt kan je wel zeggen. Hele dagen met mensen kletsen over mooie wijnen, met regelmaat een kurk poppen en dagenlang leren over hoe wijnen gemaakt worden. Mijn avonturen zet ik graag voor je op (digitaal) papier! Enjoy!