Het begon allemaal met de film Sideways, waarin Jack de sjieke Miles uitnodigt voor een glas merlot. Miles antwoordt: ‘If anyone orders Merlot, I’m leaving; I am not drinking any effing Merlot’. Duidelijke taal. Zo duidelijk dat de verkoopcijfers van merlot zakte met 1,4% na de film!
Maar wat is er mis met een goed glas merlot? Niks. Zeker vandaag niet, want het is (Inter)National Merlot Day, die ik voor het gemak ook even naar Nederland trek. Dat moeten we toch vieren!
Wat is merlot?
Soepel, zacht en heeft veel fruitaroma’s. Het mag dan over het algemeen een easy drinker zijn, maar in die val trappen we toch allang niet meer? Kijk maar naar riesling. Ja, daar wordt heel veel bulkwijn van gemaakt, maar staat net zo goed bekend als ‘de koning der druiven’ die de mooiste wereldwijnen voortzet.
Zo ook merlot. Ja, hij is zeker verantwoordelijk voor de commerciële bulkwijn. Waarom ook niet? Het klinkt lekker Frans, is hartstikke makkelijk uit te spreken en goed te onthouden. En ook niet onbelangrijk: hij gedijt overal! Een win-win-win situatie voor de meeste wijnboeren.
Maar laten we nu weer even terug naar de basis gaan: merlot maakt wijn in de topklasse.
Waar gedijt ‘ie dan zo lekker?
Merlot kent zijn oorsprong in Bordeaux, waar de druif dient als belangrijk ingrediënt van de Bordeaux blend. Vanaf dat moment werd hij beroemd. Het voegt fruitigheid en elegantie toe aan de stevige cab-sauv. Die ontdekking sloeg in als een bom en zorgde ervoor dat meerdere landen deze blend gingen kopiëren. Maar dat niet alleen. Californië was een van de eerste landen die besloot een 100% merlot te maken, iets wat je eigenlijk maar zelden zag in Frankrijk (tegenwoordig zie je het wel vaker uit Pomerol). En zo kreeg merlot steeds meer bekendheid. Tot die film hem weer met beide benen op de grond zette ;-)
Wijnspijs
Merlot doet het goed naast vele gerechten. Dat komt omdat hij zich in het midden bevindt. Niet té zacht of verfijnd, maar ook niet té zwaar. De wijn gaat lekker naast kip of pasta en pizza met tomatensaus. Wijnen uit een warmer klimaat kun je combineren met iets zwaardere gerechten, zoals hamburgers, gehaktbrood of eendenborst.
Bron: Winefolly