Mats wil Master of Wine worden (deel 3)

Mats wil Master of Wine worden (deel 3)

Mats wil Master of Wine worden. Ik ben socioloog, en na mijn studie in Nederland direct naar Zwitserland vertrokken om achtereenvolgens aan de slag te gaan bij een wijnhuis, de sterrengastronomie en nu bij een wijnimporteur. Sinds September ben ik begonnen aan de grootste uitdaging in mijn leven: Master of Wine worden. In deze serie zal ik jullie meenemen in mijn ervaringen. Deze keer vertel ik over hoe het ervoor staat, en wat het nou eigenlijk allemaal kost (spoiler: veel!)

In september ben ik gestart met het traject. Er zitten nu 6 maanden op en heb het idee dat ik nog nooit zo weinig van wijn af heb geweten als nu. Iedere wijnstudent zal dit beamen: hoe meer je leert, hoe minder je weet. Maar ook: hoe meer ik het gevoel krijg dat er nog zoveel te leren valt. Daar zit ik nu midden in. Maar het gevoel dat ik niks weet, motiveert me heel erg om iedere dag weer te proeven en de boeken in te duiken. En dus gaat het eigenlijk wel lekker.

De eerdere edities van ‘Mats wil Master of Wine worden lees je hier.

De tussenstand

Over vier maanden staat het examen voor de deur. Ik denk dat ik op het goede pad zit nu.. Zoals in deel 2 is te lezen, zijn er twee onderdelen: de theorie (essays schrijven) en het praktijkgedeelte (blind proeven). In beide onderdelen heb ik duidelijk sprongen gemaakt. Vooral in het blindproeven heb ik een grote vooruitgang geboekt. Voor de theorie heb ik veel droge stof in mijn hoofd gestampt. Maar alleen droge stof is niet genoeg. Bij elk argument moet je een real life voorbeeld hebben. Dat is waar ik nu de meeste tijd aan besteed.

Wat moet ik nog doen?

Theorie

Voor de theorie ben ik nu voornamelijk voorbeelden uit het echte leven aan het verzamelen, waarmee ik dus mijn boekenkennis kan onderbouwen. Normaal gesproken doe je dit door met wijnmakers laat in de avond in kelders lange gesprekken aan het voeren bent, begeleid door een fles wijn welke nog door de grootvader is gemaakt van de wijnmaker. Dat kan nu niet, dus gaat alles via zoom. Alle voorbeelden moeten vervolgens weer geordend worden, zodat ik die op een later moment weer kan bestuderen.

Daarnaast schrijf ik iedere week verschillende essays (van een uur) en maak ik essay plans. De volgende stap wordt het stampwerk. In totaal ben ik voor de theorie tussen de 15 – 25 uur per week bezig.

Theorie

Het blindproeven kost wekelijks minder tijd, maar het is wel intensiever. Het beoordelen van een wijn onder extreme tijdsdruk vraagt intens veel concentratie. Niet alleen moet je de wijn goed analyseren, je moet het ook nog eens heel snel doen. Dat ben ik nu aan het oefenen in zogenaamde ‘drill tastings’, waarin ik mezelf dwing sneller te zijn. Deze intensieve manier van proeven doe ik dagelijks met één of twee wijnen. Daarnaast zit ik in drie verschillende proefgroepen, waarvan de meest intensieve met een andere Master of Wine student is. Geen gezellig proefgroepje in de avonduren, nee, elke donderdagochtend komen we om 07:00 uur samen en maken we een proefexamen met zes wijnen. Deze manier van blind proeven gaat zo door tot ongeveer twee maanden voor het examen. De laatste twee maanden moeten we de frequentie opschroeven en trainen, trainen, trainen!

Wijnmarkt

Tenslotte moet je weten wat er op dit moment speelt in de wijnmarkt. Ik ontvang dagelijks een portie nieuws in mijn inbox en probeer het ook altijd door te nemen. In de praktijk komt het erop neer dat ik één keer in de week een dikke lijst aan artikelen doorneem. In een relaxte setting – met een glas wijn en Paul Kalkbrenner op de speakers – net als nu ik dit stukje aan het schrijven ben.

Wat kost het?

Het kost ontzettend veel vrije tijd en veel geld. Ik kan van heel veel geluk spreken dat ik een vriendin heb die mij echt steunt en af en toe ook kan zeggen: Mats nu is het wel even genoeg. Daar heeft ze natuurlijk gelijk in. Er is meer in het leven dan wijn en soms kan ik dat weleens vergeten. Maar ja: als je ergens écht veel vanaf wil weten, dan kost dat tijd en moet je ook wat willen opgeven. Voor een dagje snowboarden hier in Zwitserland maak ik vaak wel een uitzondering.

De financiële kosten zijn ook niet mals. De opleiding zelf kost rond de 5.500 euro per jaar. Daarnaast heb je studiekosten aan boeken, wijnen, proeverijen, bootcamps en studiereizen. Door het instituut wordt aangeraden dat je per jaar 10.000 euro in je budget moet berekenen. Het gaat om veel geld en zonder een goede financiële status of hulp van je werkgever wordt het afgeraden om te beginnen aan de opleiding. 

Gekkenwerk?

Eigenlijk wel. Het kost veel motivatie, veel tijd, veel geld en veel stabiliteit en planning. Waarom zijn er dan alsnog mensen zoals ik die zo gek om deze opleiding te volgen? Dat lees je in het volgende deel van: Mats wil Master of Wine worden. 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.