Mats wil Master of Wine worden (deel 1)

Mats wil Master of Wine worden (deel 1)

Ik ben socioloog, en na mijn studie in Nederland direct naar Zwitserland vertrokken om achtereenvolgens aan de slag te gaan bij een wijnhuis, de sterrengastronomie en nu bij een wijnimporteur. Sinds september ben ik begonnen aan de grootste uitdaging in mijn leven: Master of Wine worden. In deze serie zal ik jullie meenemen in mijn ervaringen. Deze eerste keer vertel ik over mijn verwachtingen. 

Het moment dat ik hoorde dat ik was toegelaten, kan ik me nog als de dag van gisteren herinneren. Tijdens een pizza op het terras in Napoli kreeg ik een mailtje van het instituut. We hebben de pizza direct begeleid met een flesje Champagne. 

First things first, toen ik dat mailtje kreeg was het september. In de afgelopen vijf maanden heb ik geleerd dat, om Master of Wine te worden, er intens veel van je wordt gevraagd, en nog veel moeilijker is dan ik dacht. Ik heb nog meer respect gekregen voor de 483 mensen die zichzelf Master of Wine mogen noemen. En ook al ben ik er nog lang niet, en hoe pittig het ook is, het is te doen met een goede planning en veel motivatie. En vooral dat laatste heb ik. 

Kan ik het wel?

Ik heb mijn WSET diploma er door heen geramd omdat ik wilde beginnen met de MW opleiding, maar ik was nog niet helemaal zeker of ik al moest begonnen. Voornamelijk omdat ik relatief jong ben en weinig ervaring heb in de wijnwereld.

Om aangenomen te worden moet je twee wijnen blind proeven en een essay schrijven, maar het belangrijkste is een aanbeveling van een Master of Wine. Caro Maurer, een doorgewinterde MW met een zeer goede reputatie, heeft mij overtuigd dat ik niet te jong ben en dat ik ervaring kan op doen tijdens de opleiding. Bovendien heeft zij mijn aanbeveling geschreven en ik geloof er nog steeds in dat zij de reden is waarom ik ben aangenomen. 

Hoe werkt het?

Om Master of Wine te worden ben je minimaal 3 en maximaal 7 jaar bezig. Stage 1, waar ik nu dus mee bezig ben, zie ik als een tweede aanmeldingsronde. Het examen voor Stage 1 is in begin juni en bestaat uit twee delen.

Voor de practical moet je 12 wijnen blind proeven (in 135 minuten) en voor de theory, 2 essays schrijven van een uur van 1000-1200 woorden. Na dit examen zijn er drie opties. Het beste wat je kan horen is dat je door mag naar Stage 2, het kan ook gebeuren dat je het eerste jaar nog een keer over moet doen, de kans bestaat ook dat je simpelweg uit het programma wordt gegooid. 

In Stage 2 begint het echte werk, dit examen bestaat ook uit de practical en de theory, maar dan uitgebreider. In 4 dagen tijd moet je 36 wijnen blind proeven en 13 essays schrijven. In stage 2 is het mogelijk om de practical te halen en om de theory opnieuw te moeten doen. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde, maar het kan ook zijn dat je beide opnieuw moet doen. De volgende poging is een jaar later en je hebt in totaal 5 jaar om hierover te doen. De laatste fase is Stage 3, waar je een thesis moet schrijven over een zelf bedacht onderwerp, wat uiteraard met wijn te maken heeft. Dit is vergelijkbaar met een Master Thesis.

Voorbeeld van essay

Het is niet alleen de diepgang die me heeft verrast, maar ook de breedte van hetgeen je moet weten.

Voorbeeldje waar ik gisteren een oefenessay over heb geschreven is het gebruik van enzymen in wijn. Voor dit onderwerp wordt van je verwacht dat je weet welke enzymen in wijn worden gebruikt – voor wit, rood, rosé, bubbels en aangesterkte wijnen – en hoe een wijnmaker in Nieuw-Zeeland hier anders mee omgaat dan een wijnmaker in Chile en in Tokaj.

Daarnaast kan er voor de practical letterlijk elke wijn in de wereld op je examen komen. Wat betekent dat een top kwaliteit Napa afgewisseld kan worden met een Hondurrabi Zuri, wat ik afgelopen week nog in mijn glas had tijdens een oefenexamen. 

Let’s go!

Ook al is de gevraagde stof naar mijn idee extreem diepgaand en breed, het motiveert mij ook heel erg. Als ik over ongeveer 5 jaar deze opleiding heb afgerond en ik mezelf Master of Wine mag noemen, ben ik ook wel echt een Master of Wine. 

Wil je ook Master of wine worden? Je vindt meer informatie op de website van Institute of Masters of Wine.

Ik ben socioloog, en na mijn studie in Nederland direct naar Zwitserland vertrokken om achtereenvolgens aan de slag te gaan bij een wijnhuis, de sterrengastronomie en nu bij een wijnimporteur. Sinds september 2020 ben ik begonnen aan de grootste uitdaging in mijn leven: Master of Wine worden.