Maandoverzicht juli: Savage, Madeira, Sabreren en Het Melkmeisje

Ah, juli is voorbij en dat betekent dat ik nu 30 jaar ben. Al twee weken. Wauw. Toegegeven, ik moest er eventjes aan wennen. Het leven van een twintiger beviel me wel, maar goed, als ik nu terug kijk op deze maand, kan ik zeggen dat het leven van een 30-jarige ook best oké is.

Vaarwel, Savage

Voordat ik de maand juli instapte, eindigde ik juni met een etentje bij Savage. Precies op tijd, want ze hebben vorige week hun deuren voorgoed gesloten. De huidige setting is te groot voor het niveau dat ze beogen. De koks zetten Savage voort op een andere, kleinere locatie, die ze op dit moment nog aan het zoeken zijn. De huidige eigenaar blijft in het pand en maakt er een hip visrestaurant van. Ben benieuwd!

Walk’In Fish Restaurant vind je op de Schiedamse Vest 14 in Rotterdam.

#MadeiraWineDay op 1 juli

Het eerste wat ik deed in juli, was proosten op #MadeiraWineDay bij Wijnhandel Peeters. Oké, ik moet zeggen dat ik elk jaar mijn eigen blog opnieuw moet lezen; Madeira is ingewikkeld. Moritz – eigenaar van Wijnhandel Peeters – weet daar inmiddels alles van, want heeft zijn eigen Madeira geblend: Eastwell Madeira. Madeira is, qua smaak, niet echt te vergelijken met wijn – een klein beetje met port. Het komt in verschillende stijlen. De Eastwell is medium-rich, dus medium-zoet, met tonen van karamel, gedroogde mango en perzik en rozijnen. Heer-lijk, zeker als vieruurtje met een kaasplankje!

Wijnhandel Peeters vind je op Vasteland 56 in Rotterdam.

blank

Opening Barrels to Bottles in R’dam-Noord

Zo’n vijf jaar geleden volgde ik mijn eerste wijncursus bij Wijnkoperij Platenburg. Hier leerde ik Anne en Erik kennen, die beide doorgerold zijn naar de vinologenopleiding. Anne heeft die inmiddels op zak, Erik zo goed als. Op 1 juli openden ze hun eigen wijnwinkel Barrels to Bottles aan de Rotte. Ik zou er dus per kano naar toe kunnen.

Not your average wine store staat er op het bord buiten, wat ik zeker kan beamen. Toffe wijnen, kekke etiketten en goede verhalen. Zo scoorde ik:

  • Dropello – Een witte sangiovese uit de Toscane (oké, vet!)
  • Bernard-Massard uit Luxemburg – Naar het schijnt, de beste bubbel van de wereld (oké, moet ik hebben!)
  • Zin-phomaniac – Zelf ontdekt op California Wines, één instagrammetje later zat ‘ie in het assorti van B&B, dus yes! Een zwoele zinfandel.

 

Binnenkort ga ik weer, want ze hebben een hippe (lees: serieus drinkbare) versie van Liebfraumilch. Dat is toch vet!

Barrels to Bottles vind je op de Zaagmolenkade 208 in Rotterdam. 

blank

Een sabel én een wijnkoelkast voor m’n verjaardag

En dan word je 30. Op zich hebben we dit feit al behandeld, dus ga snel door met the epic moment of the day: ik kreeg een sabel cadeau. Als een ware sabreur tikte ik een fles Champagne open. Meer weten over het wel en wee van het leven van een sabreur? Check dit artikel.

Champagne sabreren kun je leren

blank

Publiek vanaf de eretribune

Wanneer ik niet aan het sabreren ben, zit ik naast of voor mijn nieuwe wijnkoelkast. Eindelijk kan ik mijn mooiste wijnen een welverdiend plekje geven. Oh wacht, er kan nog wat meer bij… Dus trakteerde mezelf op een paar pareltjes van Wijnkoperij Platenburg, waaronder de Amarone van Stefano Accordini (2014), die overigens pas op dronk is op m’n 40e verjaardag. Leuk, iets om naar uit te kijken ;-) Het was een te gek feestje, bedankt iedereen!

Wijnproeven met Het Melkmeisje

Op 19 juli liep ik het lege atrium van het Rijksmuseum binnen. Het was al na sluitingstijd; ik was uitgenodigd door KLM om vijf speciale wijnen te komen proeven. Deze wijnen waren voorzien van een ander jasje; een beroemd schilderij uit het Rijksmuseum. Wij – journalisten en bloggers – mochten de wijnen proeven voor het desbetreffende schilderij. Hoe vet is dat? En zo liep ik dus praktisch in m’n eentje door de Eregalerij van het Rijksmuseum. Lees hier het hele verslag van de dag!

Wijnproeven in het Rijksmuseum met KLM

Superveel wijnpost

Ook was juli de maand dat ik superveel wijnpost kreeg. Elke (goede) fles die ik krijg, is natuurlijk reden voor een feestje. Het is de kers op de taart!

Vinoos stuurde me hun wijnbox op om eens te proberen. Missie geslaagd, heerlijke box. De wijnabonnementen poppen als paddenstoelen de grond uit, dus heb ik de rubriek ‘wijnabonnementen‘ in het leven geroepen. Hier vind je alle info over de boxen die ik heb getest.

Vinoos wijnabonnement

Ook kreeg ik wijnen opgestuurd van The Bottle Room, een nieuw concept van Jan-Willem van Niekerk, die met zijn studie medicijnen stopte om de wijnkelder in te gaan. Hij heeft geen eigen wijngaarden, maar werkt samen met wijnhuizen. In dit geval is dat La Consolation in Roussillon. Het doet me een beetje denken aan een gepassioneerde thuisbrouwer, die langzaamaan steeds meer fans krijgt en groter wordt. Dat kan natuurlijk alleen als je product succesvol is. Check in the box voor Jan-Willem: beide wijnen vallen goed in de smaak! De proefnotities volgen binnenkort.

the bottle room

De Wein- und Sektkellerei Jakob Gerhardt stuurde de Club ook een paar proefflessen, waaronder een echte, Duitse Eiswein. Enorm bijzonder, want Eiswein mag alleen gemaakt worden van bevroren druiven; ze moeten in bevroren toestand worden geplukt. De wijnboer moet dus de druiven langer laten hangen en hopen op vorst, op zich al een uitdaging in Duitsland met de opwarming van de aarde, enzo.

jakob gerhardt

Proeverijen: van Lambrusco tot Chenin Blanc

Natuurlijk stonden er ook nog een paar proeverijen op de rol in juli. Het begon met een duik in de wereld van Lambrusco. Heftig, ik probeerde er absoluut open-minded in te stappen, maar het heeft me niet overdonderd. De combinatie met salami en de Parmezaanse kaas daarentegen wel. In de wijnspijs combi’s is best een rol weggelegd voor lambrusco.

Met het vaste WSET-proefgroepje namen we chenin blanc onder de loep. De druif kent z’n oorsprong in de Loire. Hier doen ze er alles mee: bubbels, droog, maar ook mierzoet. De klapper van de avond was de Moulin Touchais 1990 uit Coteaux du Layon. Een zoete wijn, maar nog even levendig. We proefden blind en trapten er allemaal in: we dachten een jaar of 5, hooguit 10 jaar oud. Nee hoor, 27 jaar! Wijnkoperij van Bilsen heeft nog een aantal jaargangen op voorraad voor een écht zacht prijsje.

Hatsa. Het was weer een mooie maand! Nog meer weten over mijn wijnleven? Volg Le Club des Vins dan op Instagram en Facebook

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.