LMVH in China: the sky is the limit

LMVH in China: the sky is the limit

Wijn maken op een plek waar nog nooit eerder wijn gemaakt is. Dat was het doel van Christophe Navarre, de grote man van Moët-Hennessy. Die perfecte locatie vond hij aan de ‘voet’ van het Himalaya-gebergte in China. Om precies te zijn: een uithoek op de Heilige Meili-berg in de provincie Yunnan. Het kostte vier jaar om de perfecte locatie te vinden, maar met de hulp van lokale gidsen en boeren is het gelukt. LVMH nam het grote risico om een Frans druivenras aan te planten: cabernet sauvignon. Nog nooit eerder is er geprobeerd om dit ras te verbouwen onder zulke extreme omstandigheden. 

Hoe extreem?

Ondanks dat het gebied te maken heeft met extreme weersomstandigheden en de steile hellingen het ook niet makkelijk maken, lijkt het de perfecte plek voor druiventeelt. De locatie is dicht bij de evenaar, dus enorme hitte, maar dit wordt weer gecompenseerd door de koele nachten die hooggelegen nachten met zich meebrengen. De naam van de wijn zegt eigenlijk alles: flying above the clouds. Niet gek, want de wijngaarden liggen namelijk tussen 2200 en 2600 meter. Even ter vergelijking: Bordeaux is praktisch zeeniveau en de wijngaarden van Salta Argentinië halen misschien de 3000 meter, maar daar vind je alleen witte druivenrassen en een klein beetje malbec (die Le Club & Sommeljj in de podcast hebben geproefd). Wat wel een handige bijkomstigheid: lokale boeren hebben jarenlang op deze plek landbouw bedreven en zijn helemaal ingesteld op het werken met de steile hellingen. 

Wel kunnen de extreme regenbuien van de ‘monsoon’ nog problematisch zijn. Gelukkig liggen de wijngaarden net in de regenschaduw van de bergen en ontkomen ze er grotendeels aan. Klinkt een beetje alsof ze een speld in een hooiberg hebben gevonden. 

Topcuvée Ao Yun

Wat is een wijnhuis zonder een topcuvée? Niets, moeten ze gedacht hebben bij LVMH. In 2013 werd de eerste wijn geproduceerd, maar na jaren perfectioneren komt het ook daadwerkelijk op de markt. Een blend van cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, petit verdot en merlot. Het is een mix van 314 verschillende kleine stukjes wijngaard verspreid over 4 dorpen. De wijn wordt omschreven als geconcentreerd, fris en velvetty met de expressie van het Himalaya-terroir (ehhh?!). Vintage 2017 wordt nu op de markt gebracht, zo’,n350 dollar moet het gaan kosten, dus diep in de buidel tasten is een vereiste. 

Bronnen

Ik ben Rianne Ogink, af en toe gastschrijver bij le Club en fulltime sommelier bij Zoldering Amsterdam. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt kunnen we wel zeggen. Hele dagen mooie flessen openen en met gasten over wijn kletsen. Samen met Nadien heb ik WSET Diploma Course afgerond en ben inmiddels klaar om ben klaar om de wijnwereld te veroveren. Je leest er meer over in mijn blogs!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.