Geproefd: “Les Plantiers du Haut-Brion” Blanc, Pessac-Léognan, 1999

Geproefd: “Les Plantiers du Haut-Brion” Blanc, Pessac-Léognan, 1999

Geproefd op 11 april 2022 door Jan Jaap Altenburg en Nadien de Visser

Soms zijn er van die dagen dat je jezelf even niet zo goed kan inhouden. Dus toen we de tweede witte wijn van Haut-Brion (ja, ze maken zelfs een tweede witte wijn) op de wijnkaart zagen staan bij Noble Rot in Londen moesten we wel toeslaan.

De wijn wordt gemaakt van sémillion en sauvignon blanc en komt uit Pessac-Léognan. De samenstelling van de druiven kan elk jaar verschillen, maar in 1999 was het aandeel sémillion groter. Waar de witte Mouton Rothschild 2018 eigenlijk te jong was, was deze inmiddels geweldig gerijpt. Misschien net ietsje te, maar het eten maakte heel veel goed. Een klassieke combinatie van witte asperges met Hollandaise deed het geweldig naast de wijn. Ook het gerechtje met ei en gebakken paling bleek een wonderlijke begeleider. De wijn rijpt op oude eikenhouten vaten en heeft daarnaast door de lange (inmiddels 23 jaar) flesrijping die geweldige wax-achtige aroma’s ontwikkeld die zo typisch zijn voor oudere sémillion. 

Key facts:

  • Producent: Haut Brion
  • Herkomst: Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrijk
  • Vintage: 1999

Proefnotitie
“Les Plantiers du Haut-Brion” Blanc, Pessac-Léognan, 1999

Geur

Dit is serious business. We hebben bijenwas, honing, gedroogde abrikoos. Gekonfijte sinaasappelschillen. Verder wat getoaste aroma’s zoals noten iets van hooi en iets rokerigs. 

Smaak

Dit is ontwikkeld en voor de gevorderde drinker. Op zichzelf staand is dit niet een wijn waar je zomaar even een glas van inschenkt om lekker makkelijk weg te drinken. Dit is gewoon keihard werken. Maar dat maakt het juist zo’n gaaf glas. Het heeft ontwikkeling, drink heb dus vooral niet te koud en het eten erbij zorgt echt voor een 1 + 1 = 3 moment. WOW.

Wijnspijs

We aten er paling met ei en sla bij. Dit was een geweldige combinatie waarin de wijn juist iets van zijn frisheid leek terug te winnen. Daarnaast hadden we witte asperges met Hollandaise, het rijke romige van de saus, en het frisse en kleine zuurtje van de asperge zorgde voor een combinatie die wonderwel werkte. 

Te koop

Geproefd bij Noble Rot in London. Dus misschien hebben ze nog een fles, en anders een veilingsite zoals CataWiki.


Like what you read?

Volg Le Club des Vins dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.