Le Club des Vins

5 Lekkerste zomerwijnen van Albert Heijn

albert heijn zomerwijn

Dralen voor het wijnschap. Het kan de beste overkomen. Ik zie het vaak met eigen ogen gebeuren bij het wijnschap van de Appie. Meestal kan ik het dan ook niet laten om even te assisteren. Een belangrijke vraag bij het kopen van wijn (en nu ik erover nadenk, bij alles eigenlijk) is: met welk doel koop je? Is het voor een picknick in het park of voor een avondje netflix met een dekentje op de bank? Groot verschil. Pas je wijnkeuze daar dus op aan. 

Hangen in de tuin met silvaner

Divino Nordheim Silvaner – 6,99 euro

Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik een zwak heb voor silvaner. Franken is de thuishaven van silvaner en daar wordt ‘ie traditioneel gebotteld in een bocksbeutel. Ik proefde deze divino een jaar of twee geleden en was onder de indruk. De Grote Hamersma was er ook over te spreken en gaf de wijn een 9. Lekkere score wel. De kans is groot dat je vragen krijgt over de flesvorm. Ik kan alleen maar zeggen: do not judge a wine by its bottle. Het is te gek en helemaal buiten met de zon op je gezicht. Albert Heijn tip zelf om het te combineren met kaasfondue. Wat een topidee. 

#roseallday in het park

Chateau la Gordonne – 6,99 euro

Terwijl de zon steeds feller gaat schijnen, krimp jij steeds meer in één achter je computerscherm. Het kantoorleven is zwaar, vooral in de zomer. Het liefst wil je liggen met de gordijnen dicht. Zelfs de zon vind je niet meer leuk. Totdat er ineens een Whatsappje binnenkomt: Vanavond BBQ in het park? Jaaaaa en zo komt je leven in een handomdraai weer tot bloei. Een frivole rosé erbij en het feest is compleet. 

Jeu de boule & picpoul

Picpoul de Pinet les Mouginels – 6,29 euro

Wist je dat heel London aan de picpoul de pinet zit? Begin dit jaar (2019) was ik een weekendje in London en het viel me op dat op ELKE KAART picpoul prijkt – gewoon per glas. Waarom ook niet? Het is een heerlijk glas met goede zuren (picpoul betekent vrij vertaald bekkentrekker, dus dan weet je het wel), fris fruit en iets ziltigs in de smaak. Dat laatste komt omdat de wijngaarden van Pinet dichtbij de kust liggen. Het is dus hip & happening – een beetje zoals de verdejo in ons land, maar die heb ik nu wel gezien (no offense). Geef mij maar een glas picpoul en een potje jeu de boule! 

Avondje netflix op de bank

Guigal Côtes du Rhône – 9,99 euro

Dit is één van de beste supermarktwijnen die er bestaat. Guigal is een grote naam in de Rhône, waar de familie Guigal al meer dan zeventig jaar wijn maakt. Aan de top van de piramide staan de La La’s, drie wijnen van de single vineyards La Mouline, La Landonne en La Turque in de beroemde appellatie voor syrah: Côte-Rôtie. Hier leg je gerust een paar honderd euro voor neer. Gelukkig voor ons maken ze ook wijnen, die wat vriendelijker voor de portemonnee zijn en een prima prijs/kwaliteitverhouding hebben. De druiven voor deze wijn komen niet van een klein stukje wijngaard, maar mogen uit de hele Rhône komen. Omdat ze een reputatie hoog te houden hebben, worden er geen consessies gedaan aan de kwaliteit. Die is dik in orde. En dat is #winning, toch?

Een pinot feestje 

Mayas Sumaq Pinot Noir Reserva – 8,49 euro

Het valt niet mee om voor een zachte prijs een pinot noir op de kop te tikken. Pinot noir laat zich namelijk niet zo makkelijk telen. Noem het een diva, noem het een lastpak. Het mag niet de warm zijn (dan wordt de wijn te jammig), maar ook niet te koud (dan worden de druiven niet rijp). Het moet er precies tussen in zitten. Het druivenras floreert in Bourgogne, hier komen de beste en duurste wijnen vandaan, maar het weer maakt het hier niet makkelijk. Hagel kan de hele oogst vernietigen, vorst in het voorjaar kan er voor zorgen dat knoppen doodvriezen en dus ook je kans op een inkomen verpest. Kortom, duur, want groot risico. Het risico is veel kleiner aan de andere kant van de wereld, in Chili, waar het eigenlijk altijd hartstikke goed toeven is. Ke-ching – dat zien we terug in de prijs. De wijngaarden voor deze wijn liggen ten noorden van Santiago, dichtbij de kust, zodat ze nog een beetje koelte pakken. Ideaal voor pinot noir. 

Tot slot: welke wijn waarbij?

Wijn met eten combineren is lastig, maar met een beetje logisch nadenken kom je een heel eind. Check in ieder geval de wijnspijstips, die ik eerder deelde op Le Club des Vins. Daarnaast heeft Albert Heijn tegenwoordig ook een wijnvinder die uitzoekt welke wijn het beste bij jouw gerecht past. Als je dat teveel gedoe vindt, kun je ook nog de (ietwat hysterische) podcast van Harold Hamersma en Esmee Langereis luisteren over tips in de keuken! De beste tip van allemaal – en die blijf ik herhalen – is experimenteer! Probeer het gewoon. Is het niet lekker, dan weet je dat voor de volgende keer. Experimenteer, leer, leer, leer! En dat alles onder het genot van een goed glas wijn. Top, toch?

Deze blogpost bevat één of meerdere affiliate links. Lees hier meer.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close