Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingHet is vrijdagochtend en ik vlieg nog even langs hofleverancier Platenburg voordat ik naar Westkapelle afreis. Vanavond staat het eerste clubavondje op de camping gepland: Le Club du Vin au Camping.
Home sweet thuis: Zeeuwse bubbels
Traditiegetrouw beginnen we met een bubbel. Wat is dan mooier dan een bubbel van eigen bodem? Ik heb gekozen voor de Brut de Zélande – een mousserende wijn gemaakt van drie druivensoorten: pinot blanc, auxerrois en rivaner. Hij wordt gemaakt op Schouwen-D(r)uivenland, wat op ongeveer 45 minuten rijden ligt van Westkapelle. Een absolute aanrader om een keertje te bezoeken! We combineren de bubbel met Zeeuwse mosselen – hoe kan het ook anders?
Stuivend wit & vol wit
Met deze twee wijnen probeer ik het brede spectrum van de witte wijnen vast te leggen. Van een ultra stuivende sauvignon blanc uit Marlborough, Nieuw-Zeeland tot een houtgerijpte, volle verdejo uit de Rueda, Spanje.
Over de sauvignon blanc waren de meningen flink verdeeld. De een vond de smaak beter dan de geur, terwijl een tafel verder iemand de geur beter vond dan de smaak. Tja, je moet er absoluut van houden. En als je dat dan doet, kun je er zo ongemerkt een flesje van opdrinken. De combinatie met geitenkaas viel in ieder geval bij iedereen in de smaak.
De volgende witte wijn is honderdtachtig graden anders. Hier drink je niet zomaar een fles van leeg: dit is een echte eetwijn. Vol van smaak, exotische tonen zoals meloen en mango, plus wat vanille door de houtlagering. Ik serveer er een hapje met gerookte forel naast. Nieuwe favoriet!
Terug naar waar het begon
We hoppen door naar de Provence, daar waar het allemaal begon. Vier jaar geleden ging ik in Aix-en-Provence studeren en kwam ik terug met een hoofd én koffer vol wijn. De Provence staat bekend om haar rosés wat mij betreft de beste van de wereld. Wij proeven de rosé met bijpassende naam ‘AIX‘ met een stokbroodje pesto. Heerlijke dorstlesser!
Een rondje rood
De winnaar van de huiswijn competitie van vorig jaar: Domizione. Al meerdere keren gefeatured tijdens clubavondjes, dus die kan niet ontbreken op dit camping avondje. De Italiaanse zon in je glas. Ook nog eens veelzijdig in te zetten: gekoeld op balkon of normale temperatuur met een stukje vlees. Vandaag serveer ik er een stukje taleggio kaas bij – Italiaanse kaas van de koe.
We blijven in Europa en bezoeken het Franse Bordeaux. De Médoc om precies te zijn, waar ik afgelopen maand op vakantie was en een bezoekje bracht aan menig chateaux. Bij Chateau Noaillac kocht ik een mooie Bordeaux blend (merlot, cab-sauv en petit-verdot). Bij deze wijn moet ik denken aan woorden als ‘puur’ en ‘echt’. Het is een fruitige en stevige rode wijn, die je goed kan combineren met stukje oude Gouda. Overigens een groot verschil met de zwoele zomerwijn die we hiervoor proefden.
Het laatste tripje rode wijn brengt ons naar Zuid-Afrika waar de favoriet aller tijden vandaan komt: The Chocolate Block. Een leuk moment om de gebruikelijke gimmick van de Club toe te passen op dit nieuwe publiek. The Chocolate Block is namelijk een heus ‘op-sta-wijntje’ – uit respect voor de wijn moeten alle deelnemers gaan staan. We proosten met de woorden:
‘Het is pas crisis als de wijn op is’.
Een ultra-goede combinatie met The Chocolate Block blijkt de ‘salame di tartufo‘ ofwel salami met truffel, die ik voor de gelegenheid bij Little Italy (Rotterdam) heb gekocht.
De hemel op aarde
We sluiten af met de huis dessertwijn van de Club. Ook deze heb ik al meerdere keren gekozen op clubavondjes. Een dessertwijn uit Sainte-Croix-du-Monte, een plaatsje op een paar kilometer rijden van Sauternes – de regio van de beroemde dessertwijnen. Maar dat trucje is in de omliggende gebieden ook bekend en – mits goed uitgevoerd – kan je hier zowaar de mooiste juweeltjes vinden. We combineren de wijn met overheerlijke dadeltaart.
Wil je meer weten over de wijn (druivensoorten en proefnotities), klik dan op de naam. Ben je allang overtuigd, klik dan op de winkel en je wordt naar de website van de aanbieder doorgestuurd :).
Bubbels
- Brut de Zélande, Zeeland (FR), Bubbels, €25.20, Kleine Schorre
Wit
- Flaxbourne, Nieuw-Zeeland (NL), Stuivend wit, €6.99, Albert Heijn
- Verdejo Noble, Rueda (ES), Vol wit, €10.25, Platenburg
Rosé
Rood
- Domizione, Apulie (IT), Zwoel rood, €6.35, Platenburg
- Noaillac, Bordeaux (FR), Fruitig, €12.00, Gekocht in Frankrijk
- The Chocolate Block, Franschhoek (ZA), Krachtig rood, €19.95, Wijnig
Dessertwijn
- Chateau des Tours, Sainte-Croix (FR), Vol dessert, €12.85, Platenburg