Le Club des Vins

Boek: Langs de wijngaarden van Italië

Langs de wijngaarden van Italië

Het is al weer twee jaar geleden toen ik voor het laatst in Italië was. Samen met Hanneke scheurde ik in onze gehuurde Fiat Panda Turbo Edition langs de wijngaarden van de Piemonte. Idyllisch, pittoresk en klamme handjes. Piemonte betekent letterlijk ‘voet van de berg‘ – en laat ik nou niet niet zo’n held zijn in hoogte en smalle bergweggetjes, maar ja, het oog wil ook wat…

Langs de wijngaarden van Italië

Ik denk er aan terug, omdat ik het boek Langs de wijngaarden van Italië aan het lezen ben. De schrijfster, van Marie Florence van Es, was ooit diplomate, maar tegenwoordig wijnfanaat en sommelier. Haar specialisatie is Italiaanse wijn. Nou, daar kan je wel een boek over schrijven. Dus dat deed ze ook. Zware dobber. Er zijn alleen al meer dan 350 druivenrassen*, een kwaliteitsindeling waar je ook niet 1,2,3 doorheen komt en (of misschien daardoor) is er ook nog eens weinig naslagwerk. Dat was voor Maria de reden om dit boek te schrijven.

De feitjes bij elkaar

Verwacht geen zoetsappige roman over het idyllische Italië, maar hapklare brokken informatie. Het is een kunst om wijnland Italie te beschrijven zonder verdwaald te raken in details. Dat doet ze goed. Wat betekenen de termen Classico, Superiore en Riserva precies? Ook leuk dat ze de vraag beantwoord die al vanaf het begin in mijn hoofd zat: kom je ze wel eens alle drie op de fles tegen? Het antwoord is ja. Naast de gewone Ciro DOC uit Calibrië (zuiden van Italië) heb je ook de versie Classico Superiore Riserva. Die zou ik wel eens willen proberen.

Ik ga op reis en ik neem mee

Na de algemene regels gaat ze over op de regio’s. De geschiedenis wordt aangehaald wanneer nodig, bijzonderheden uitgelicht en de typerende wijnen beschreven. Zo las ik over prosecco dat de term ook in Australië gebruikt wordt (en mag worden). Of dat er ook een wijn in Amaronestijl wordt gemaakt in Lombardije, maar dan van nebbiolodruiven. Dat zijn toch heerlijke feitjes waar je tijdens je (wijn)vakantie op kan terug vallen.

Of je nu naar Piemonte, Toscane of Sicilië gaat, je ogen maken overuren. I wish my eyes could take pictures – hoor ik mezelf nog denken. Nog leuker is het als je er tegelijkertijd over kunt lezen. Neem dit boek mee als je naar Italië gaat.

Het boek Langs de wijngaarden van Italië kost € 19,95 bij Bol.com. Ik heb het boek gekregen van Edicola Uitgevers.

Meer boeken? Check dan de Wijnboeken-pagina.
Heb je zelf ook een favoriet wijnboek of heb je deze gekocht of cadeau gegeven? Tag me, tag me, tag me! Dat kan via Facebook of Instagram of gebruik de hashtag #leclubdesvins. Santé! 

*Jancis Robinson beschrijft 377 Italiaanse druivensoorten in haar boek Wine Grapes (Frankrijk staat op de tweede plaats met 207).

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close