Kopke introduceert: 50 Year Old Tawny

Kopke introduceert: 50 Year Old Tawny

Februari 2022

Groot nieuws uit Portugal. Het Douro en Port Wine Institute (IVDP) heeft onlangs nieuwe categorie voor portwijn aangekondigd: de leeftijdsaanduiding van 50 jaar. Kopke, het oudste Portwijnhuis opgericht in 1638, was de eerste om zowel een 50 Year Old White als een 50 Year Old Tawny te lanceren.

Le Club des Vins was erbij om dit heuglijke feit te vieren én zelf ‘de perfecte blend’ te maken in Hotel The Grand in Amsterdam.

Historie in je glas

Deze nieuwe categorie portwijn is een multi-vintage blend van op vat gerijpte ports die het typische karakter van een bepaalde leeftijd vertegenwoordigen. Terwijl de meest voorkomende leeftijdsclassificaties 10 en 20 jaar oud zijn, bestaan er bottelingen van 30, 40 en nu dus ook 50 jaar oud. De wijnen die in deze zeldzame 50 jaar oude Ports worden gemengd, komen uit Kopke’s benijdenswaardige kelder, een van de best bewaarde voorraden van de Douro.

Voor deze 50 Year Old Tawny is de jongste wijn in de blend is ongeveer 48 jaar oud en de oudste is 53. Het resultaat is een uitgebalanceerde wijn, ontzettend gelaagd, met gedroogde pruimen en vijgen, caramel, honing, sinaasappelschil, balsamico en chocolade. Woorden schieten te kort als je zo’n wijn proeft. Hoe omschrijf je vijftig jaar historie in je glas?

port kopke

Blenden

Het proeven van de 50 Year Old Tawny ging gepaard met een blending workshop onder leiding van master blender Carlos Alves. Alle aanwezigen kregen een sjieke koffer met vijf verschillende gerijpte portwijnen om zelf aan de slag te gaan. De ene port brengt kleur, de volgende frisheid en de ander is juist meer ontwikkeld. Kleur en balans zijn de toverwoorden bij het maken van de perfecte blend. Een lastige taak, maar gelukkig weet Carlos Alves wel raad en deelt uiteindelijk het verlossende recept:

  • 0% van wijn A (22 years old) – fris, best jong, zoet fruit, rozen
  • 14,5% van wijn B (48 years old) – noten, kruidig, caramel
  • 25% van wijn C (49 years old) – ontwikkeld, lichtere kleur, hout, rokerig
  • 27,5% van wijn D (50 years old) – complex, noten, toffee
  • 33% van wijn E (53 years old) – bruine kleur, balsamico, salie, koffie, chocolade

Kopke 50 Year Old Tawny

Kopke 50 Year Old Tawny Port is verkrijgbaar bij Wijnhandel van Ouwerkerk voor 185 euro.

Meer over Port?

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.