Kookboek: Jamie Olivier Comfort Food

De titel spookte al een tijdje door mijn hoofd. Comfort food. Ik kijk ook wel eens zijn TV-programma op de zondagmiddag, waarin hij gerechten uit zijn boek klaarmaakt. Stuk voor stuk gerechten waarvan je gaat watertanden. Lobster Mac ‘n Cheese, de perfecte bereiding van Beef Wellington of de Tutti Frutti Tarte Tatin met Peer. Die laatste schrééuwt om een glas sauternes ernaast. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Geen boek voor de lijn, maar waarom zou je dat in godsnaam willen?

Dus toch maar gekocht. Nu moet ik toegeven dat ik niet per se een kookboek-koker ben. Ik vind het leuk om kookboeken te lezen en hoop er dan enigszins geïnspireerd door te raken. Voor lange recepten heb ik eigenlijk nul komma nul geduld. De recepten die ik op Le Club deel zijn 9 van de 10 gevallen makkelijk. De recepten van Jamie spannen er om. De ene is makkelijker dan de andere. Soms moet je even de handen uit de mouwen steken, want je krijgt er zoveel voor terug…

Ik kan het niet laten om er een paar uit te lichten met een fantastische wijncombinatie er naast.

Super schnitzel met gruner veltliner

Dit is natuurlijk een enorme inkopper: schnitzel eet je met een gruner veltliner ernaast. Waarom? Ze komen allebei uit Oostenrijk. What grows together goes together – weten we inmiddels. Jamie legt uit hoe je de perfecte schnitzel zelf maakt. Compleet met recept voor zelfgemaakte groene salsa en aardappelsalade. Gruner is een frisse, fruitige wijn, die dwars door het vettige randje van de schnitzel heen snijdt. Heer-lijk.

Favo gruner onder tientje: Bernard Ott van Wijnig of Domaine Wachau van Hema

blank

Echte groentelasagne met chianti

Dit recept kan je zo moeilijk maken als jezelf wilt. Je zou bijvoorbeeld zelf lasagnebladeren kunnen maken. Van alle pastasoorten waarschijnlijk de makkelijkste, maar nog makkelijker is om gewoon verse te halen bij de Appie.

Denk je lasagne, dan denk je Italiaanse wijn. Bijna alle Italiaanse rode wijnen hebben zuren. Meer dan andere landen. Waarom? Omdat Italianen zoveel tomaten eten! Denk maar eens aan de sauzen, de pasta’s en de pizza’s. Daar moet de wijn tegen op kunnen boksen. Hoeft overigens geen dure te zijn: een jonge chianti is prima.

Tarte tatin met sauternes

Bij het zien van deze taart moest ik gelijk aan Sauternes denken, de dessertwijn uit het zuiden van Bordeaux. Sauternes heeft aroma’s van honing, noten en gedroogd fruit. Als het goed gemaakt is, heeft ‘ie ook wat zuren op de achtergrond. Dat moet dus als een zonnetje gaan met deze tarte tatin van peer. Sowieso is peer fantastisch bij deze wijn. Dat komt omdat (rijpe) peer zoet, maar toch iets fris heeft.

blank

Terug naar het recept. Ik heb ‘m ooit gemaakt en één dingetje veranderd: geen amaretto in de taart, maar – je raadt het waarschijnlijk al na mijn tirade – een druppeltje sauternes. Een puntje ter info: er zit niet echt gedroogd fruit in. Jamie gebruikt vanille, laurier en citrus om de taart een tutti-frutti-achtige aroma te geven. Good call! Met kerst maak ik ‘m weer en dan zal ik proberen foto’s te maken van mijn creatie…

Jamie’s Comfort Food is hier verkrijgbaar voor € 29,95 (paper-cover voor € 19,49).


Zelf ook fan van Jamie? Ik ben benieuwd wat jouw favoriete boek is. Mocht je aan de slag gaan met een recept en je bent op zoek naar een wijntip – laat het me weten! I’m happy to help :) 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.