Dikke kersttips van de Appie

Dikke kersttips van de Appie

Kriebels. Het is bijna kerst. Zin in? Of word je al moe bij de gedachte? Voor mij geldt het eerste. Met alles er op en er aan, zelf koken incluis. Tegenwoordig vind ik het heerlijk om uren in de keuken te staan. In deze blog deel ik graag mijn dikke tips die ik put uit jarenlange ervaring, want vroeger, toen ging het er heel anders aan toe in de keuken. Zonder geduld en alsof ik de trein moest halen ging ik te werk. Nee, dat pak ik nu anders aan.

Voila, mijn tips voor een vreedzaam kerstdiner:

  • Kies je recepten uit én lees ze van te voren. Dit voorkomt dat je op de grote dag er ineens achter komt dat je je buikspek een nachtje had moeten laten trekken in die overheerlijke marinade.
  • Mise en place. Nog zo’n open deur, maar serieus: het werkt. Pak eerst alle ingrediënten, snij ze, doe er mee wat je moet doen en ga dan pas aan de slag met het recept.
  • Bestel je boodschappen en laat ze bezorgen. Kanonnen, wat een gemak.
  • Zet de juiste muziek op, bijvoorbeeld deze playlist.
  • Neem je tijd en #stayhydrated

Wat drinken we dan? Laten we dat eens bekijken…

Aftrappen met riesling

Al meerdere keren kwamen mij goede verhalen ten ore over de riesling van Grans Fassian. Hoogste tijd om eens poolshoogte te nemen. Het is nooit verkeerd om een prettig geprijsde riesling in huis te hebben. Eentje om vanaf een uur of vier open te trekken voor de borrel. Lekker bij vishapjes, zoals sushi en Vietnamese loempia’s met garnalen.

Grans Fassian Riesling voor € 7,99 (bonus!) bij Albert Heijn

Grans Fassian Albert Heijn supermarktwijn

Denk groot met champagne

Pak tussen de bedrijven, het gepeupel en de feestdagen door een momentje voor jezelf. Denk groot en kies champagne. Of je nu wat te vieren hebt of wat te verdrinken, een goede fles bubbels helpt je erbij. Een favoriet mijnerzijds is de Philipponnat Rosé Brut. Nee, ze geven het niet weg, maar mag je ook even uitpakken? Vier het jaar, vier jezelf.

Liever iets bij eten? Deze champagne is multi-inzetbaar. Van gerookte zalm (dikke tip: zelf zalm roken, je hebt nog nooit zoiets lekkers geproefd!) tot tournedos of kalkoen, lekker kerstig. Phil kan het allemaal hebben.

Philipponnat Rosé Brut voor € 48,99 bij Gall & Gall

philipponnat rosé brut
Wat een feestje (foto: instagram).

Wijn voor bij de gourmet

Vorig jaar schreef ik al dat diep van binnen iedereen van gourmetten houdt. Dat geloof ik nog steeds. Maak het niet te zwaar en schenk er iets lekkers bij. De Shiraz / Cabernet blend van wijnhuis Penfolds biedt kansen voor een succesvolle gourmet. Typisch Australisch. Wat is dat? Zwoel, warm fruit gecombineerd met een snufje vanille door de houtrijping. Niet te complex, wel hartverwarmend. Net als zo’n gezellige gourmetavond.

Penfolds Shiraz Cabernet Sauvignon voor € 8,99 bij Albert Heijn

Koonunga Hill Albert Heijn supermarktwijn

Stop de pers: Warre’s 20 years old

supermarktwijn albert heijn port

Nog zo’n juweeltje van de Appie: Warre’s 20 years old. Als je er de volle pond voor betaalt, is ‘ie wat fors – maar eerlijk is eerlijk, het is wel een 20 years old. Dat betekent overigens niet dat de port al 20 jaar oud is, nee, het is een blend van verschillende jaargangen waarbij de gemiddelde leeftijd 20 jaar is. Fan als ik ben, staat er altijd een flesje Warre’s 10 years old in mijn kast. Met kerst pakken we uit en gaan we voor de 20 years. Het verschil zit ‘m in de fruitaroma’s, die maken plaats voor karamel en noten. Zalig. Ook met notentaart.

Warre’s 20 years old voor € 10,99 (bonus!) bij Albert Heijn

Sluit af met een late oogst

Dessertwijnen, ze staan niet in overvloed in het schap van de Appie. Komt waarschijnlijk omdat het niet echt een wijn is voor de massa. Toch raad ik de massa aan de maaltijd eens af te sluiten met een Late Harvest, bijvoorbeeld die van Nederburg. Ook lekker bij een kaasplankje met schimmel- en korstkazen, bijvoorbeeld Epoisses. Gemaakt van chenin blanc, de Zuid-Afrikaanse trots én muscat, het oude vertrouwde ingrediënt van vele dessertwijnen. Samen staan ze sterk.

Nederburg Late Harvest voor € 5,99 (bonus!) bij Albert Heijn

Nederburg Albert Heijn supermarktwijn

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Albert Heijn. De wijnen heb ik uiteraard hartstikke zelf gekozen en (uitvoerig) geproefd.

ah bezorging


Like what you read?
Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Deze blogpost bevat één of meerdere affiliate links. Lees hier meer.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.