Ja, rode wijn mag je koelen!

Ja, rode wijn mag je koelen!

Het staat in de krant, dus is het waar: rode wijn mag je gekoeld drinken. De komkommertijd is aangebroken en dit keer staat de wijnwereld in het zonnetje. Gaat het niet over dat 2018 het beste wijnjaar ooit wordt voor Nederland, dan gaat het wel over dat rode wijn ook heel goed gekoeld gedronken kan worden.

Het AD kopte vorige week: ‘Een rode wijn op kamertemperatuur is tegenwoordig not done’. Nee, kamertemperatuur is niet meer van deze tijd. Vroeger was dat 18 graden, tegenwoordig gaat het richtig de 21 – 23 graden. De laatste weken is het hier binnen zelfs 27 graden. Een rode wijn op die temperatuur? Dank je vriendelijk.

TL; DR Niet alle rode wijnen zijn geschikt om gekoeld te drinken. Kies een lichte, fruitige wijn, bijvoorbeeld een Valpolicella, Beaujolais of een pinot noir of cabernet franc uit de Loire. Over het algemeen lenen jonge, rode wijnen met veel fruit zich goed om te koelen.

Ook EditieNL is in de ban van gekoelde rode wijnen. Lendl Mijnhijmer, a.k.a. de beste sommelier van Nederland, legt uit hoe het zit.

Welke rode wijnen zijn geschikt om gekoeld te drinken?

Wat je wilt zijn lichte, fruitige wijnen, laag in alcohol, weinig tannine en een hoge zuurgraad. Enkele voorbeelden zijn:

  • Loire (cabernet franc en pinot noir)
  • Beaujolais of andere wijnen van de Gamay-druif
  • Noord-Italie: Valpolicella Classico, Bardolino, Dolcetto
  • Dornfelder (Duitsland)
  • Zweigelt (Oostenrijk)
  • Bonardo (Argentinië)
  • Mencia (Spanje)

Deze wijnen kun je gerust terug koelen naar een graad of 12 a 14. Leg de wijn 1,5 uur in de koelkast voordat je ‘m gaat schenken.

Ik kwam een mooie vuistregel tegen op Decanter.com: “Hoe goedkoper / eenvoudiger de rode wijn, hoe meer het voordeel heeft van koel of gekoeld worden geserveerd.” Zoek deze wijnen in de prijsklasse van 6 tot 10 euro. Dat komt omdat deze wijnen vaak veel primaire fruittonen hebben. Door te koelen wordt de wijn wat frisser, lekker bij dit weer en bij het fruitige karakter van de wijn.

Minder geschikt om te koelen

Niet elke rode wijn komt in aanmerking voor koeling. Stevige rood, bijvoorbeeld een houtgerijpte cabernet-sauvignon, is minder geschikt. Laat deze lekker staan tot na de zomer. Lage temperaturen benadrukken tannines. De tannines worden scherp en gaan metaalachtig smaken. Houtgebruik wordt ook extra geaccentueerd als de wijn te koel wordt geschonken; het zorgt voor een drogend en samentrekkend gevoel in je mond. Maar serveer ‘m ook niet te warm, want dan gaan de smaken net zo goed achteruit en hangt er zo’n walm van alcohol in het glas. Schenk deze wijnen op een temperatuur van 16 tot 18 graden. Dus niet vanuit je wijnrek in het glas, maar zo’n 15 – 30 minuten in de koelkast voordat je de wijn gaat serveren.

De Club’s favorieten rond de 10 euro

In de categorie fris rood heb ik een aantal favorieten op een rij gezet.

Cave Saint-Antoine, Corsica
Pinot Noir – schenken op 14 – 15 graden.
€ 8,00 bij Wineclub

gekoelde rode wijn

Lieubeau, IGP Val de Loire
Cabernet franc – schenken op 12 – 14 graden.
€ 9,95 bij Wijnhandel Peeters

Jean Paul Brun, Terres Dorées, Le Ronsay Beaujolais
Gamay – schenken op 15 graden.
€ 10,30 bij Wijnkoperij Platenburg

Iets anders, eentje voor de experimentele wijndrinker. Y’a bon the canon van Domaine Jean-François Ganevat. Het is een blend van gamay, syrah en mondeuse en nog een paar druivenrassen die niemand kent uit de Jura. Valt onder de noemer natuurwijn, dus dat is misschien even wennen. Wel verfrissend, zeker licht gekoeld op zo’n graden. Lekker bij worstjes of falafel (zoals op de foto). Te koop bij De Kleine Wijnkoperij.

gekoelde rode wijn

 


Like what you read?
Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.