Isole e Olena Chianti Classico, 2012

Voor een aantal clubavondjes had ik de Chianti Classico van wijnhuis Isole e Olena op de proeflijst staan. Een wijn die vele fans heeft verworven. Het is geen zware, bombastische wijn – iets wat je misschien zou verwachten bij Italiaans rood. De Chianti Classico kenmerkt zich door een vrij hoge zuurgraad. Dit brengt de boel lekker in balans. De druif van de Chianti, sangiovese, zorgt voor een smaakpallet van kersen, pruimen en een heerlijke kruidigheid. Door de hoge zuurgraad is het slim de wijn een uur van te voren te openen.

Neus in het glas

Wauw-momentje ;-). We ruiken grond, kersen, pruimen en zachte houtinvloeden. Stevig, maar met ruime zuren. Mooi in balans. Ik ben er stil van. Winefolly beschrijft het proeven van een Chianti Classico spot-on:

”Imagine the smells as you walk through an Italian grocery store: at the entrance there’s a bowl of preserved sour Amarena cherries. You walk under bunches of dried oregano, past a wall of dark, aromatic balsamic vinegar, then pass a counter where dry salami is being sliced. At the bar, dark espresso is dripping into a ceramic tazzo. A whisper of sweet tobacco wafts in the door from the pipe of the old man outside. Chianti smells and tastes like Italy. There will be a little coarseness and tartness on the palate, but these aren’t flaws, they are classic characteristics of Sangiovese.”

Een wijn als geen ander

De houtlagering komt zeker terug in de smaak, maar het is niet overheersend. Het is mooi in balans. De wijnmaker heeft namelijk een uniek programma ontwikkeld voor de rijping van zijn wijnen. Misschien gebeurt dit vaker, maar ik heb nog niet eerder zo gehoord. Er gaat een deel in grote Franse barriques, een ander deel in vaten van kastanjehout en het overige deel krijgt geen hout. Uiteindelijk worden de drie verschillende wijnen bij elkaar gemixt en ontstaat de Chianti Classico van Isole e Olena. Een wijn als geen ander.

Meer weten over hout? Check het artikel ‘Van wijn tot whisky vat‘.

Wijnspijs

Tijdens een clubavondje, zie bovenstaande foto, combineerden we de Chianti Classico met salame al tartufo (truffelsalami) en gevulde champignons. Eerder heb ik het ook een keer gecombineerd met een snelle pizza met tomatensaus, cheddar, champignons en rucola. Een goddelijke combi!


Te koop bij Platenburg voor € 20,45

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

One comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.